Τσικνοπέμπτη | Ετοιμάζεις ψησταριά; Δες από τι κινδυνεύεις

Η μη σωστή προετοιμασία της ψησταριάς σου για την Τσικνοπέμπτη μπορεί να σε αρρωστήσει. Δες τι να κάνεις.

meat istock

Η Τσικνοπέμπτη, η μέρα που το κρέας έχει την τιμητική του ήρθε. Αν ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που προτιμούν να ψήσουν στο σπίτι αντί να βγουν έξω, υπάρχουν μερικές προϋποθέσεις για να στεφθεί με επιτυχία το όλο εγχείρημα. Κυρίως να αποφύγεις προβλήματα με την υγεία σου. Η ασφάλεια τροφίμων είναι πάνω από όλα οπότε δες τι μπορείς να κάνεις.

Γιατί πρέπει να προθερμάνεις τη σχάρα και να την τρίψεις πριν ξεκινήσεις το ψήσιμο; 

Οι ψησταριές φιλοξενούν κομμάτια φαγητού για μέρες, εβδομάδες ή και μήνες μετά το ψήσιμο. Το φαγητό που παραμένει στη σχάρα είναι πόλος έλξης για πουλιά, έντομα και άλλα ζώα. Αυτά τα πλάσματα ενδέχεται να αφήσουν βακτήρια (ακόμα και απορρίμματα) στην επιφάνεια της ψησταριάς, εάν το επάνω μέρος της είναι ανοιχτό. Επιπλέον, τα υπολείμματα φαγητού είναι μαγνήτης για βακτήρια και παράγουν ασυνήθιστες οσμές ή γεύσεις στο φαγητό που μαγειρεύεται πάνω τους.

Αν ανάψεις τα κάρβουνα και βάλεις την μπριζόλα πάνω από τα υπολείμματα της προηγούμενης χοιρινής μπριζόλας που έψησες, τα βακτήρια που περιέχει η σχάρα μπορεί να προκαλέσουν γαστρική δυσφορία, φούσκωμα, κράμπες, διάρροια ή έμετο.

Επίσης, μην υποθέτεις ότι η υψηλή θερμότητα σκοτώνει τα επιβλαβή βακτήρια. Πολλοί υποθέτουν ότι η υψηλή θερμότητα της φωτιάς μιας ψησταριάς είναι το μόνο που χρειάζεται για να καταστραφούν τυχόν βακτήρια που παραμένουν στις σχάρες.

Αν και είναι αλήθεια ότι οι φλόγες κάνουν μια αξιοπρεπή δουλειά για να απομακρύνουν αυτά τα μικρόβια, αυτό δεν είναι 100% αποτελεσματικά. Και αν δεν αφήσεις χρόνο στις φλόγες να κάνουν τη δουλειά, δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα καθαρισμού, γι' αυτό είναι απαραίτητο να προθερμάνεις τη σχάρα.

Μπορούμε να φάμε υγιεινά την Τσικνοπέμπτη; Η ελληνική ημέρα πρωτεΐνης και τι να γνωρίζεις

Πώς να προετοιμάσεις σωστά τη σχάρα
 

1. Προθέρμανε τη σχάρα για πέντε έως 10 λεπτά: Μην τσιγκουνεύεσαι αυτό το κομμάτι της διαδικασίας, ακόμα κι αν βιάζεσαι. Όχι μόνο η φάση προθέρμανσης θα ξεκινήσει τη διαδικασία καύσης των κολλημένων κομματιών φαγητού και καταστροφής βακτηρίων, αλλά βοηθά επίσης να προετοιμαστούν οι σχάρες για το ψήσιμο.

Οι σχάρες που δεν προθερμαίνονται είναι πολύ κρύες για να ψήσεις σωστά το φαγητό. Εάν τοποθετήσεις ένα κομμάτι κοτόπουλου στη σχάρα που είναι κρύα, το κομμάτι του ψητού κοτόπουλου θα κολλήσει και η αφαίρεσή του θα είναι σχεδόν αδύνατη. 

Οι ψησταριές υγραερίου μπορεί να χρειάζονται ένα στάδιο προθέρμανσης 10 έως 15 λεπτών, επειδή οι φλόγες και η θερμότητα δεν είναι τόσο δυνατές όσο οι ψησταριές με κάρβουνο. Χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να ζεσταθούν αρκετά οι μεταλλικές ράβδοι ή οι κεραμικές ράβδοι για να μαγειρέψεις με ασφάλεια το φαγητό. Οι ψησταριές με κάρβουνο παράγουν φυσικά περισσότερη θερμότητα ακτινοβολίας, επομένως μπορεί να μην χρειάζονται τόσο χρόνο για να ζεσταθούν.

2. Τρίψε την επιφάνεια του γκριλ: Μην σπαταλάς το χρόνο σου τρίβοντας μια κρύα ψησταριά. Η καλύτερη στιγμή για να καθαρίσεις τις σχάρες της ψησταριάς είναι αμέσως μετά την προθέρμανση και πριν ξεκινήσεις το ψήσιμο. Τότε είναι που το λίπος και τα υπολείμματα στις σχάρες θα αφαιρεθούν ευκολότερα. 

3. Λάδωνε τις σχάρες αν χρειάζεται: Πολλά φαγητά δεν κολλάνε σε σωστά θερμαινόμενες σχάρες, αλλά μερικά ευαίσθητα όπως τα ψάρια, τα λαχανικά ή τα φρούτα, ίσως μόνο λόγω της τρυφερής φύσης τους. Για να μην κολλήσουν χρησιμοποίησε λάδι, που θα μειώσει τυχόν κολλημένα υπολείμματα που αργότερα θα γίνουν στόχος βακτηρίων.

Πέντε συμβουλές για υγιεινή (και νόστιμη) Τσικνοπέμπτη

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i