Γιατί δεν παίρνεις τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι; Υπάρχει λύση

Είναι αποδεδειγμένο: δεν λαμβάνουμε τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε καθημερινά. Υπάρχει ωστόσο ένας εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος για να πάρεις ό,τι χρειάζεσαι.

food istock

Η ποικιλία είναι το αλάτι της ζωής και επίσης το μυστικό για μια ολοκληρωμένη διατροφή. Αν και μπορεί να νομίζεις ότι τρως τις σωστές μερίδες από φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, τα δεδομένα το διαψεύδουν.

Σύμφωνα με στατιστικές, δεν καταναλώνουμε τη συνιστώμενη ποσότητα πολλών από τις πιο απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα. Μάλιστα οι ειδικοί θεωρούν ότι υπάρχουν συγκεκριμένα κενά ή ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά.

Τι σημαίνει έλλειψη θρεπτικών συστατικών;

Όταν μιλάμε για "έλλειψη θρεπτικών συστατικών" στην ουσία αναφερόμαστε στη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη (ΣΗΠ) μιας βιταμίνης ή ενός μετάλλου και στην ποσότητα αυτού του βασικού θρεπτικού συστατικού που καταναλώνουμε εν τέλει. Οποιοσδήποτε παρακολουθεί τις θερμίδες του μπορεί να νιώσει έκπληξη όταν συνειδητοποιήσει πόσο αλάτι, λίπος ή ζάχαρη καταναλώνει την ημέρα. Το ίδιο συμβαίνει και στη διατροφή: υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για την ποσότητα των θρεπτικών συστατικών που πρέπει να παίρνεις αλλά δεν τα προσλαμβάνεις γιατί ο πολυάσχολος τρόπος ζωής σου δεν σου επιτρέπει να προσέχεις πόσο τρως (ή τι τρως) κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Δεν είναι επίσης εύκολο να διαπιστώσεις ότι έχεις έλλειψη θρεπτικών συστατικών. Τα συμπτώματα παραβλέπονται εύκολα, επειδή κυμαίνονται από αισθήματα εξάντλησης και μυϊκής κόπωσης έως κακό ύπνο και μειωμένη διάθεση. Οι περισσότεροι από εμάς δεν θα κατηγορούσαμε για τον κακό ύπνο μας, μία βιταμίνη ή ένα μέταλλο που μας λείπει. Οι περισσότεροι από εμάς δεν θα κατηγορούσαμε για τον κακό ύπνο μας, μία βιταμίνη ή ένα μέταλλο που μας λείπει. Ανεξάρτητα από το αν το νιώθουμε ή όχι, τα δεδομένα δείχνουν ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν παίρνουμε αρκετά από τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε.

Διατροφικά κενά σε όλες τις ηλικίες

Οι ελλείψεις θρεπτικών συστατικών μας επηρεάζουν όλους. Παιδιά ηλικίας 4-18 ετών δεν λαμβάνουν αρκετές βιταμίνες A, D, E ή ασβέστιο και μαγνήσιο. Αλλά ακόμα και όταν μεγαλώνουμε και μπορεί να αποκτήσουμε καλύτερες διατροφικές συνήθειες από ότι είχαμε ως παιδιά, τα κενά στα θρεπτικά συστατικά εξακολουθούν να υπάρχουν και στην ενήλικη ζωή. Ένας στους δύο ενήλικες μεταξύ 19 και 50 ετών έχει έλλειψη σε μαγνήσιο και βιταμίνες A, C, D και E. 

Μελέτη των δεδομένων της National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) διαπίστωσε ότι το 37% των γυναικών διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμινών συνολικά, συμπεριλαμβανομένης της αναιμίας, όταν έχουν περίοδο, και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, λόγω έλλειψης σιδήρου από τη διατροφή τους.

Αυτές οι ελλείψεις θρεπτικών συστατικών μπορεί ακόμη και να προκαλέσουν ή να συμβάλουν σε πολλά από τα προβλήματα που συνήθως συνδέουμε με τη γήρανση. Η έλλειψη ύπνου, η κόπωση, η κακή διάθεση και η μυϊκή κόπωση έχουν συνδεθεί με διατροφικές ελλείψεις.

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από επτά ώρες τη νύχτα είναι πιο πιθανό να στερούνται τα συνιστώμενα επίπεδα μαγνησίου στη διατροφή τους. Αλλά εκτός από το πώς νιώθουμε τα κενά στα θρεπτικά συστατικά μπορεί να επηρεάσουν μακροπρόθεσμα την υγεία μας.

Ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στις διατροφικές ελλείψεις

  • Η εντατική καλλιέργεια και το έδαφος: Όσο αυξάνεται ο πληθυσμός τόσο αυξάνεται και η ζήτηση καθώς και η παραγωγή περισσότερων τροφίμων. Ως αποτέλεσμα, η υπερκαλλιέργεια και οι ενισχυμένες τεχνικές καλλιέργειας πιστεύεται ότι μειώνουν την ποιότητα των θρεπτικών συστατικών των τροφίμων. Πολλά φρούτα, λαχανικά και ξηροί καρποί είναι γενετικά τροποποιημένα για να είναι πιο ανθεκτικά στα παράσιτα και να μεγαλώνουν πιο γρήγορα. Η ταχεία ανάπτυξή τους δυσκολέψει την πρόσληψη θρεπτικών στοιχείων από τα φυτά.
  • Το κόστος και η πρόσβαση σε θρεπτικά τρόφιμα: Στις μέρες της ακρίβειας η πρόσβαση σε θρεπτικές τροφές συνήθως είναι πρόκληση, κυρίως σε ομάδες χαμηλού οικονομικού εισοδήματος.
  • Ο τρόπος ζωής μας: Εάν τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και άλλες υγιεινές τροφές εξακολουθούν να είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να προσφέρουμε στον οργανισμό μας σχετικά με τα θρεπτικά συστατικά, τι μας εμποδίζει να τα καταναλώνουμε; Ο τρόπος ζωής μας. Έχουμε την τάση να τρώμε κυριολεκτικά στο πόδι γεύματα και σνακ που είναι υψηλά σε θερμίδες αλλά χωρίς θρεπτικά συστατικά. 

Πώς να καλύψεις τις ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά 

Τα καλά νέα είναι ότι το μυστικό για την κάλυψη των ελλείψεων σε θρεπτικά συστατικά βρίσκεται στα χέρια σου (και στο πιάτο σου).

Πάρε μία πολυβιταμίνη

Η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ συνιστά μια καθημερινή πολυβιταμίνη, που να είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, ίνες και θρεπτικά συστατικά, ως έναν προσιτό και βολικό τρόπο για την καταπολέμηση της ανεπαρκούς πρόσληψης θρεπτικών συστατικών. Μια καθημερινή πολυβιταμίνη εξασφαλίζει ότι θα λαμβάνεις τα συνιστώμενα επίπεδα θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για τις δραστηριότητες και τη λειτουργία του οργανισμού σου. Ποια όμως μπορεί να έχει το αποτέλεσμα που θέλεις; 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MedMelon (@medmelon.gr)

 

Το Beyond Greens® της MedMelon είναι μια φυσική πολυβιταμίνη, που περιέχει ένα φυτικό Μείγμα Οργανικής καλλιέργειας με βλαστούς δημητριακών (κριθάρι, βρώμη, σιτάρι, αλφάλφα, σίκαλη), απολιπωμένο λιναρόσπορο, μπρόκολο, τζίντζερ, χλωρέλλα, dulse, γλυκόριζα, σπιρουλίνα, kale, απολιπωμένο ηλιόσπορο και σουσάμι.

Όλα τα συστατικά είναι ανεπεξέργαστα και οργανικά. Οι ωμοί βλαστοί δημητριακών προέρχονται από τα νεαρά πράσινα φυτά που, όταν ωριμάσουν πλήρως, θα δημιουργήσουν τους κόκκους δημητριακών. Επειδή όμως οι βλαστοί δημητριακών είναι λαχανικά, δεν περιέχουν γλουτένη. Κάθε μερίδα Beyond Greens® (8 γραμμάρια) περιέχει 2 μερίδες λαχανικών

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MedMelon (@medmelon.gr)

 

H Οργανική Φυσική Πολυβιταμίνη Beyond Greens® είναι ιδανική εάν τρως λίγα (ή καθόλου) λαχανικά και φρούτα, πίνεις πολλούς καφέδες ή τρως γλυκά για να πάρεις ενέργεια, έχεις κόπωση, έλλειψη ενέργειας, ατονία, υψηλή χοληστερίνη, ασταθές σάκχαρο αίματος, υποφέρεις από δυσκοιλιότητα. Το Beyond Greens®:

  • Αυξάνει την ενεργητικότητα και καταπολεμά την κόπωση
  • Ενισχύει την άμυνα και την ανοσία του οργανισμού
  • Βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου, της χοληστερίνης, του μεταβολισμού, των εντερικών κενώσεων
  • Παρέχει βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα, χλωροφύλλη, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες
  • Αλκαλοποιεί το ph του αίματος
  • Καθαρίζει το πεπτικό και ομαλοποιεί τη λειτουργία του
  • Επιβραδύνει τη διαδικασία της φυσικής γήρανσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i