Δυνατό ανοσοποιητικό με 6 must try ροφήματα

Δες τη λίστα με τα πιο υγιεινά και απολαυστικά ροφήματα για γερό ανοσοποιητικό σύστημα.

juice istock

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι το φυσικό αμυντικό σύστημα του οργανισμού που αποτελείται από κύτταρα, ιστούς και όργανα που βοηθούν στην προστασία του σώματος από βακτήρια, ιούς, μύκητες και άλλες επιβλαβείς ουσίες.

Το ανοσοποιητικό σύστημα παρέχει ένα "φράγμα" στον οργανισμό για να αποτρέψει τους εισβολείς από το να εισέλθουν στο σώμα, αλλά έχει επίσης ένα περίπλοκο σύστημα κυττάρων για να καταπολεμήσει τα παθογόνα αν βρουν τρόπο να εισέλθουν, τελικά, στο σώμα.

Διάβασε παρακάτω για να μάθεις ποια υγιεινά ροφήματα τονώνουν το ανοσοποιητικό και μπορείς να απολαύσεις για να προστατεύσεις την υγεία σου.

Διαβάστε επίσης: Τα 6 καλύτερα homemade ροφήματα για απώλεια βάρους

Τα 6 must try ροφήματα για δυνατό ανοσοποιητικό

  1. Νερό
  2. Πράσινο τσάι
  3. Κεφίρ
  4. Τσάι με λεμόνι και τζίντζερ
  5. Φρεσκοστυμένος χυμός πορτοκάλι ή γκρέιπφρουτ
  6. Χυμός ντομάτας

νερο_ροφημα
Istock

1. Νερό 

Δεδομένου ότι το ανθρώπινο σώμα αποτελείται περίπου από 60-70% νερό κατά βάρος και κάθε σωματική λειτουργία απαιτεί νερό, η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων H20 είναι ένα βασικό ρόφημα για να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου. Όταν το σώμα σου είναι αφυδατωμένο, μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη βακτηρίων και ιών. Γι' αυτό είναι τόσο σημαντικό να φροντίζεις να πίνεις τη μέγιστη ποσότητα νερού για τις ανάγκες του σώματός σου κάθε μέρα.

2. Πράσινο τσάι 

Το πράσινο τσάι είναι ένα άλλο εξαιρετικό ρόφημα που μπορείς να απολαύσεις για να ενισχύσεις τη φυσική άμυνα του σώματός σου. Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε ευεργετικά αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή που παρέχουν αμέτρητα οφέλη για την υγεία, από τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου έως τη διαχείριση της συστηματικής φλεγμονής.

3. Κεφίρ

Κεφιρ_ροφημα
Istock

Το κεφίρ είναι ένα ρόφημα που έχει υποστεί ζύμωση, που μοιάζει με γιαούρτι και παρασκευάζεται από διαφορετικά είδη γάλακτος, όπως αγελαδινό, πρόβειο και κατσικίσιο. Όπως το γιαούρτι, το κεφίρ είναι πλούσιο σε διάφορα ευεργετικά προβιοτικά που βοηθούν στη διατήρηση της ισορροπίας της μικροχλωρίδας του εντέρου. Τα κύρια ωφέλιμα βακτήρια του κεφίρ είναι ο Lactobacillus kefiri, ενώ τα κύρια προβιοτικά του παραδοσιακού γιαουρτιού είναι ο Lactobacillus bulgaricus και ο Streptococcus thermophilus.

Μία ανασκόπηση ερευνών που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients ανέφερε ότι το κεφίρ παρέχει αντιοξειδωτικά, έχει αντιμικροβιακή δράση, είναι αντιφλεγμονώδες και συμβάλλει στην επούλωση πληγών,
 

4. Τσάι με λεμόνι και τζίντζερ 

Το τσάι με τζίντζερ και λεμόνι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, ένα αντιοξειδωτικό που είναι γνωστό ότι προστατεύει τα κύτταρα από την οξειδωτική βλάβη. Η βιταμίνη C παρέχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και βοηθά στη μείωση των αρνητικών ανοσολογικών απαντήσεων, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Antioxidants.

Το τζίντζερ διαθέτει επίσης περισσότερες από 100 βιοδραστικές ενώσεις που βοηθούν στην αντιμετώπιση της ναυτίας, στη μείωση του κινδύνου για ορισμένους καρκίνους, στη βελτίωση των λιπιδίων του αίματος, στη μείωση της φλεγμονής και πολλά άλλα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients.

5. Φρεσκοστυμένος χυμός πορτοκάλι ή γκρέιπφρουτ 

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Immunology, η βιταμίνη C και το φυλλικό οξύ στους χυμούς εσπεριδοειδών διατηρούν την ακεραιότητα των φραγμών του ανοσοποιητικού και προστατεύουν πολλούς τύπους ανοσοκυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών φονικών κυττάρων και των Τ-κυττάρων. Επιπλέον, οι βιοδραστικές ενώσεις στα εσπεριδοειδή έχουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα για την υποστήριξη της ανοσίας.

Τόσο ο χυμός πορτοκαλιού όσο και ο χυμός γκρέιπφρουτ είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά και παρέχουν περισσότερο από το 100% της συνολικής βιταμίνης C που χρειάζεσαι την ημέρα σε μία μερίδα. Αυτοί οι 100% χυμοί φρούτων παρέχουν επίσης βιταμίνη Α και φυλλικό οξύ.

6. Χυμός ντομάτας 

ροφημα_ντοματας
Istock

Όπως τα εσπεριδοειδή, οι ντομάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C καθώς και σε λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό καροτενοειδές που έχει πολλές ιδιότητες που προάγουν την υγεία και είναι γνωστό ότι βοηθά στην καταπολέμηση της συστηματικής φλεγμονής.

Αυτό που είναι υπέροχο με τον χυμό ντομάτας είναι ότι 1 ποτήρι έχει μόλις 50 θερμίδες, χωρίς πρόσθετα σάκχαρα και σχεδόν 100 % της βιταμίνης C που χρειάζεσαι σε μια μέρα.

Διαβάστε επίσηςΤα απαραίτητα ροφήματα για την υγεία μας, σύμφωνα με το Harvard

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i