Τι είναι η δίαιτα Dr. Now και ποιος δεν πρέπει να την κάνει;

Για ποιους συστήνεται η διαιτα Dr. Now και για ποιους όχι, μάθε το σε αυτό το άρθρο.

διαιτα Istock

Αυτό το αυστηρό πρόγραμμα δίαιτας ( Dr.Now) χαμηλών θερμίδων οδηγεί πράγματι σε γρήγορη απώλεια βάρους, ειδικά σε άτομα με υψηλότερο σωματικό βάρος. Όμως δεν είναι για όλους.

Τι είναι η δίαιτα του Dr. Now;

Η δίαιτα Dr. Now είναι μια πολύ περιοριστική δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων και θερμίδων. Το όνομά της το πήρε από τον δρα Nowzaradan, ένα χειρουργό παχυσαρκίας, ο οποίος ειδικεύεται στη χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους για άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία.

Έγινε γνωστός από το ριάλιτι "My 600-Lb. Life", το οποίο καταγράφει τη ζωή των ασθενών του που ζυγίζουν περισσότερο από 272 κιλά. Η εκπομπή παρακολουθεί την πορεία τους πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το χειρουργείο απώλειας βάρους.

Πριν χειρουργηθούν οι ασθενείς, πολλοί από αυτούς πρέπει να χάσουν βάρος για να μειώσουν τον κίνδυνο επιπλοκών και να δείξουν ότι θα είναι σε θέση να κάνουν τις αλλαγές στον τρόπο ζωής που συνταγογραφούν οι γιατροί μετά την επέμβαση.

Η δίαιτα Dr. Now προτείνει στους ασθενείς αυτήν την αυστηρή δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων και θερμίδων για να τους βοηθήσει να χάσουν γρήγορα βάρος και να προετοιμαστούν για τη χειρουργική επέμβαση. Αναλυτικά τη δίαιτα αναφέρει στο βιβλίο του, The Scale Does Not Lie, People Do.

Τι είναι η δίαιτα 90-30-50 και γιατί έγινε viral;

Τι περιλαμβάνει η δίαιτα Dr. Now

Η δίαιτα Dr. Now συνήθως περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα γευμάτων με πολύ λίγες θερμίδες, περιορισμένους υδατάνθρακες και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Οι ασθενείς συχνά καταναλώνουν περίπου 1.200 θερμίδες την ημέρα, εστιάζοντας σε άπαχες πρωτεΐνες, λαχανικά και μικρές μερίδες καλών λιπαρών. Οι υδατάνθρακες, τα σάκχαρα και τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιορίζονται ή αποβάλλονται από τη διατροφή.

Σύμφωνα με το US News Health, στη δίαιτα Dr.Now επιτρέπονται επίσης τρόφιμα όπως γαλακτοκομικά χωρίς λιπαρά, καρυκεύματα, λιναρόσπορος και σπόροι chia.

Στη συγκεκριμένη δίαιτα, ο έλεγχος των μερίδων, η ψυχολογία και η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι υψίστης σημασίας.

Τα τρία σημεία της δίαιτας Dr. Now

διατροφη
Istock

Το βιβλίο του Dr. Now εξηγεί τις τρεις βασικές αρχές της διατροφικής του προσέγγισης χρησιμοποιώντας το ακρωνύμιο "FAT" από τις τρεις λέξεις στα αγγλικά: Frequency. Amount, Type δηλαδή: συχνότητα, ποσότητα και τύπο τροφών.

  1. "Συχνότητα" σημαίνει να τρως μόνο δύο έως τρία γεύματα κάθε μέρα και όχι σνακ.
  2. Η "Ποσότητα" είναι 1.200 θερμίδες την ημέρα. Μπορείς να τις χωρίσεις σε δύο γεύματα των 600 θερμίδων το καθένα ή σε τρία γεύματα των 400 θερμίδων το καθένα.
  3. Ο "τύπος" τροφών: Αυτή η δίαιτα επικεντρώνεται σε τροφές που είναι γεμάτες με πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.

Δεν είναι για όλους η δίαιτα Dr. Now 

διατροφη
Istock

Ενώ ο σοβαρός περιορισμός των θερμίδων μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να χάσουν βάρος, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η δίαιτα Dr. Now έχει σχεδιαστεί για άτομα που βρίσκονται υπό ιατρική επίβλεψη, ιδιαίτερα εκείνα με σοβαρή παχυσαρκία που προετοιμάζονται για χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους.

Όπως συμβαίνει με πολλές δίαιτες, η δίαιτα Dr. Now μπορεί να μην ταιριάζει στις ανάγκες όλων. Συνιστάται πάντα να μιλήσεις με το γιατρό ή τον διαιτολόγο σου πριν ξεκινήσεις οποιαδήποτε δίαιτα για απώλειας βάρους. Ένα σωστό διατροφικό σχήμα για να έχει αποτέλεσμα και να είναι ασφαλές, πρέπει να εξατομικευμένο και να έχει συστηθεί οπωσδήποτε από διαιτολόγο.

Διαβάστε επίσης: Φούσκωμα στην κοιλιά: Αυτή η τροφή το μειώνει, λέει το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i