Το λαχανικό που μειώνει φυσικά την αρτηριακή πίεση

Αυτο το λαχανικό αποτελείται από νερό, περιέχει φυτικές ίνες και προσφέρει απίθανα οφέλη για την υγεία.

σελινο_οφελη istock

Ως λαχανικό είναι ένα από τα δημοφιλέστερα αρωματικά της κουζίνας με πολλές ευεργετικές ιδιότητες που το κάνουν μία, εξίσου θρεπτική επιλογή.

Το αμερικανικό σέλινο ή σέλερι μπορεί να καταναλωθεί ωμό ή μαγειρεμένο, ωστόσο όπως ήδη γνωρίζεις τα ωμά λαχανικά περιέχουν συνήθως περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τα μαγειρεμένα. Το σέλινο συνδυάζεται καλά στις σούπες, σε σαλάτες και ριζότο.

Αποτελείται από νερό, αλλά παρέχει και φυτικές ίνες, ενώ είναι ιδανικό για όσους ακολουθούν πρόγραμμα διατροφής με στόχο την απώλεια κιλών, καθώς δεν έχει πολλές θερμίδες. Όλα τα παραπάνω το καθιστούν ένα ιδανικό λαχανικό για την ημερήσια διατροφή σου, αλλά έχουμε ακόμη δύο λόγους για να το λατρέψεις!

Διαβάστε επίσης: Το Νο 1 αρχαίο ελληνικό λαχανικό που κάνει καλό στην υγεία του εντέρου και στην αναιμία

Τι μπορεί να κάνει το σέλινο για σένα

σελερι_οφελη
istock

1. Μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς

Το σέλινο περιέχει αρκετές φυτικές ενώσεις και θρεπτικά συστατικά που ωφελούν την υγεία της καρδιάς. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση σέλινου και προϊόντων σέλινου ( π.χ. χυμός) μπορεί να μειώσει τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως τα υψηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης.

Σε μελέτη του 2021 αναφέρθηκε ότι ένας 74χρονος άνδρας με υπέρταση χρησιμοποίησε χυμό σέλινου για να μειώσει με φυσικό τρόπο την αρτηριακή του πίεση. Αφού έπινε χυμό από σέλινο καθημερινά για έξι μήνες, η συστολική πίεση του μειώθηκε κατά περίπου 32 mm Hg. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν έκανε άλλες αλλαγές στη διατροφή ή στον τρόπο ζωής του εκτός από την προσθήκη χυμού σέλινου στην καθημερινή του διατροφή.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι, εκτός από τις φυτικές ενώσεις που συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ο χυμός σέλινου είναι πλούσιος σε κάλιο, ένα μέταλλο που απαιτείται για τη ρύθμισή της. Ανάλογα με το μέγεθος, ένα ματσάκι σέλινο μπορεί να παρέχει από 11 έως 42% των ημερήσιων αναγκών σου σε κάλιο.

Τα φυτοχημικά που βρίσκονται στο σέλινο μπορεί επίσης να μειώσουν την καρδιαγγειακή φλεγμονή και να αποτρέψουν την αθηροσκλήρωση ή τη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες, η οποία μπορεί να προστατεύει από καρδιακές παθήσεις. 

Επιπλέον, έρευνα δείχνει ότι η αύξηση της πρόσληψης λαχανικών γενικά θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και στην προστασία από τον θάνατο που σχετίζεται με καρδιακές παθήσεις.

2. Παρέχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις

Το σέλινο περιέχει μια ποικιλία ουσιών που έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση στον οργανισμό. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην πρόληψη της κυτταρικής βλάβης εξουδετερώνοντας τις εξαιρετικά αντιδραστικές ενώσεις προτού προκαλέσουν βλάβη στα λιπίδια, το DNA και τις πρωτεΐνες.

Πολλές αντιοξειδωτικές ενώσεις έχουν, επίσης, αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, βοηθώντας στη ρύθμιση της φλεγμονής στο σώμα, η οποία μπορεί να προστατεύσει από τη βλάβη των κυττάρων και των ιστών και να μειώσει τον κίνδυνο ασθενειών που προκαλούνται από τη φλεγμονή.

Το καφεϊκό οξύ, το φερουλικό οξύ, η απιγενίνη, το π-κουμαρικό οξύ, η λουτεολίνη και η καμπφερόλη, είναι μόνο μερικά παραδείγματα των ισχυρών αντιοξειδωτικών που βρίσκονται στο σέλινο.

σελερι_οφελη
istock

Κίνδυνοι από την κατανάλωση σέλινου

Το σέλινο είναι ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι για την υγεία που σχετίζονται με την κατανάλωσή του. Το σέλινο μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις σε μερικούς ανθρώπους, οι οποίες συνήθως σχετίζονται με διασταυρούμενες αντιδράσεις με τη γύρη.

Τα άτομα με σύνδρομο γυρέων-τροφών, μπορεί να εμφανίσουν ήπια συμπτώματα όπως πρήξιμο των χειλιών και του λαιμού και φαγούρα στο λαιμό μετά την κατανάλωση σέλινου λόγω της διασταυρούμενης αντιδραστικότητας μεταξύ των κύριων αλλεργιογόνων στο σέλινο. 

Διαβάστε επίσης: Αν δεν έχεις φάει ακόμα σελινόριζα, κοίτα τι χάνεις! (και να πώς θα την φτιάξεις σε συνταγές πανεύκολα!)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i