Το Νο 1 αρχαίο ελληνικό λαχανικό που κάνει καλό στην υγεία του εντέρου και στην αναιμία

Αν και είναι γενικά δεν είναι τόσο γνωστό αυτό το λαχανικό, εκτός από νόστιμο είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά που βελτιώνουν την υγεία σου.

celery istock

Η σελινόριζα έχει γνωρίσει ιστορική δημοτικότητα σε όλη την Ευρώπη και αναφέρεται στο επικό ποίημα του Ομήρου, "Οδύσσεια", το 800 π.Χ. Οι πρώτοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν τη σελινόριζα για ιατρικούς και θρησκευτικούς σκοπούς, ακόμη και ως αφροδισιακό.

Διατροφική αξία της σελινόριζας

Η σελινόριζα (Apium graveolens var. Rapaceum) είναι μια ποικιλία σέλινου που καλλιεργείται για τη ρίζα του και όχι για τους πράσινα φύλλα του του που μοιάζουν με σέλινο. Μια μερίδα ενός φλιτζάνι σελινόριζα παρέχει 80% ΣΗΠ (Συνιστώμενη Ημερήσια Ποσότητα), βιταμίνης Κ και 18% ΣΗΠ φωσφόρου, για υγιή οστά και 13% ΣΗΠ καλίου που προστατεύει την καρδιά. Πιο συγκεκριμένα:

  • Θερμίδες: 66
  • Διαιτητικές ίνες: 3 g (11% ΣΗΠ)
  • Βιταμίνη C: 13 mg (21% ΣΗΠ)
  • Βιταμίνη Κ: 64 mcg (80% ΣΗΠ)
  • Βιταμίνη Β6: 0,3 mg (13% ΣΗΠ)
  • Φώσφορος: 179 mg (18% ΣΗΠ)
  • Κάλιο: 468 mg (13% ΣΗΠ)
  • Μαγγάνιο: 0,2 mg (12% ΣΗΠ)

Τι έχουν δείξει οι έρευνες για τη σελινόριζα

Έρευνες δείχνουν ότι η διατροφική πρόσληψη βιταμίνης Κ, από τροφές όπως η σελινόριζα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για οστεοπόρωση.

Επίσης πλούσια σε βιταμίνη C, η σελινόριζα παρέχει μια διατροφική δόση βιταμίνης κάνοντας καλό στην καρδιαγγειακή υγεία.Έρευνες δείχνουν ότι η διατροφική πρόσληψη βιταμίνης C είναι πιο αποτελεσματική στη μείωση του κινδύνου υπέρτασης από τα συμπληρώματα.

Μια μεγάλη μελέτη σχετικά με τον ρόλο των φρούτων και των λαχανικών στη μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2 διαπίστωσε ότι τα λαχανικά με ρίζα, όπως η σελινόριζα, ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικά (European Journal of Clinical Nutrition). Αυτό οφείλεται εν μέρει στις φυτικές ίνες που περιέχει, καθώς αυτός ο τύπος υδατανθράκων επιβραδύνει την πέψη, συμβάλλοντας στη μείωση της απόκρισης σακχάρου στο αίμα και διευκολύνει τη διαχείριση του σακχάρου. Επίσης, σε αντίθεση με πολλά άλλα λαχανικά με ρίζα η σελινόριζα είναι συγκριτικά χαμηλή σε συνολικούς υδατάνθρακες, διπλασιάζοντας τα οφέλη του στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.

Οι φυτικές ίνες που βρίσκονται στη σελινόριζα ωφελούν και την υγεία του εντέρου. Ο συνδυασμός διαλυτών και αδιάλυτων φυτικών ινών που προσφέρει αντιμετωπίζει και προλαμβάνει τόσο τη δυσκοιλιότητα όσο και τη διάρροια, ενώ βοηθά επίσης στην αποφυγή του φουσκώματος και των κραμπών που σχετίζονται με τη χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών. Επιπλέον, οι διαλυτές φυτικές ίνες που περιέχει δρα ως πρεβιοτικό ή τροφή για τα υγιή βακτήρια μας που βρίσκονται στο μικροβίωμα του εντέρου. Το μικροβίωμα του εντέρου υποστηρίζει την υγιή πέψη, καθώς και τη συνολική ευεξία σε όλο το σώμα.

Τέλος, προσφέρει επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ειδικά βιταμίνη Β6. Υποστηρίζουν τις κανονικές λειτουργίες του σώματος και το ανοσοποιητικό σύστημα, τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα. Η βιταμίνη Β6, γνωστή και ως πυριδοξίνη, προσφέρει όλα αυτά τα οφέλη και συμβάλλει την πρόληψη της αναιμίας.

Πώς να μαγειρέψεις τη σελινόριζα

Όπως πολλά άλλα λαχανικά με ρίζα, η περίοδος συγκομιδής είναι συνήθως από τον Σεπτέμβριο έως τον Απρίλιο, αν και συχνά μπορείς να το βρεις σε πολλά παντοπωλεία όλο το χρόνο. Αποθηκεύεται σε σκοτεινό μέρος (ή στο ψυγείο) και μπορεί να διαρκέσει μήνες. Με ένα μαχαίρι αφαίρεσε όλη τη φλούδα και απόλαυσέ την ωμή, τριμμένη σε σαλάτες ή μαγειρεμένη,σε σούπες ή πουρέ, ψητό, κομμένο σε φέτες γκρατέν ή σε πατατάκια ψημένα με ελαιόλαδο και θαλασσινό αλάτι.

Δες και αυτό: Σαλάτα σελινόριζα με αχλαδόμηλο και ντρέσινγκ γιαούρτι

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i