Oatzempic Challenge: Αυτό το trend θα σε βοηθήσει να χάσεις βάρος;

Οι TikTokers ισχυρίζονται ότι η κατανάλωση βρόμης, νερού και χυμού λάιμ είναι εξίσου αποτελεσματική με το Ozempic. Τι λέει για αυτό η Αναστασία Κόκκαλη, κλινικός διαιτολόγος- διατροφολόγος;

oat istock

Σχεδόν όλοι παρακολουθούμε TikTok αλλά γνωρίζουμε πως οι διατροφικές και άλλες ιατρικές συμβουλές είναι αμφισβητήσιμες, γι' αυτό καλό είναι να είμαστε επιφυλακτικοί.

Η πιο πρόσφατη πρόκληση είναι το #Oatzempic, για την οποία οι φαν του TikTok ορκίζονται ότι μπορεί να βοηθήσει να χάσουμε κιλά πολύ γρήγορα: 40 κιλά σε δύο μήνες! Ισχύει ότι το Oatzempic βοηθά σε σημαντική απώλεια βάρους; Η Αναστασία Κόκκαλη, κλινικός διαιτολόγος- διατροφολόγος, B.Sc (Hons), S.R.D., μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων μας εξηγεί.

Τι είναι το Oatzempic;

Το όνομά του είναι ένας συνδυασμός λέξεων από το oat (=βρόμη) και τη λέξη "Ozempic", ενός φαρμάκου που χρησιμοποιείται για τη διαχείριση του σακχάρου σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 (δημοφιλές για απώλεια βάρους).

Οι συνταγές Oatzempic ποικίλλουν στο TikTok, αλλά οι περισσότεροι αναμειγνύουν ένα φλιτζάνι νερό με μισό φλιτζάνι άψητη βρόμη, μαζί με χυμό λάιμ. Ωστόσο, κάποιοι προσθέτουν τις δικές τους γευστικές παραλλαγές, όπως μια δόση κανέλας.

Το ρόφημα Oatzempic πίνεται στο πρωινό κάθε μέρα για οκτώ εβδομάδες. Όμως, παρά την τάση, η διαιτολόγος λέει ότι δεν υπάρχει τίποτα επαναστατικό στο Oatzempic. "Είναι σαν να τρως ένα μπολ πλιγούρι βρόμης".

Βρόμη: 5 λάθη που κάνεις στο oatmeal και σε παχαίνουν

Ποια είναι η σχέση μεταξύ Oatzempic και Ozempic;

Υπάρχει ένας αδύναμος δεσμός μεταξύ του Ozempic και του Oatzempic. Το Ozempic είναι φάρμακο που χρησιμοποιεί έναν ένα αγωνιστή υποδοχέα πεπτιδίου-1 τύπου γλυκαγόνης (αγωνιστής GLP-1). Λειτουργεί μιμούμενος την ορμόνη GLP-1 που παράγεται φυσικά από το σώμα μας, η οποία επιβραδύνει τη διαδικασία της πέψης. "Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να νιώθεις χορτάτη, για περισσότερη ώρα ενώ καταστέλλει την όρεξη", λέει η διαιτολόγος.

Η βρόμη - και οι φυτικές ίνες γενικά - αναγκάζουν το σώμα σου να απελευθερώσει GLP-1, αλλά σε πολύ μικρότερη κλίμακα από το Ozempic. "Όταν ενίεται το Ozempic, η χημική ουσία που περιέχει, η σεμαγλουτίδη, παραμένει στην κυκλοφορία του αίματός σου περίπου 10.000 φορές περισσότερο από το φυσικό GLP-1", εξηγεί. "Έτσι, το Oatzempic βοηθά στην απελευθέρωση του φυσικού GLP-1, κάτι που κάνουν σχεδόν όλα τα τρόφιμα, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν διαρκεί όσο το Ozempic".

Μπορεί το Oatzempic να με βοηθήσει να χάσω βάρος;

Εξαρτάται. "Αυτός είναι ένας τρόπος για να διατηρήσεις την αίσθηση κορεσμού με την ελάχιστη ποσότητα θερμίδων", λέει η διαιτολόγος. "Λαμβάνεις περίπου 160 θερμίδες από ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο πλιγούρι βρόμης, οι οποίες όμως είναι λίγες για ένα γεύμα".

Η βρόμη έχει επίσης φυτικές ίνες, μαζί με λίγο λίπος και πρωτεΐνη, "που μπορεί να σε κρατήσει χορτάτη και να μειώσει την επιθυμία να φας ένα σνακ με πολλές θερμίδες", λέει η Αναστασία Κόκκαλη. Το ρόφημα απαιτεί μεγάλη ποσότητα νερού, το οποίο μπορεί επίσης να σε κάνει να νιώθεις χορτάτη για περισσότερη ώρα.  

"Η βρόμη είναι ιδιαίτερα υψηλή σε φυτικές ίνες, οι οποίες σχηματίζουν μια "ουσία που μοιάζει με τζελ" στο στομάχι σου και σε κρατάει χορτάτη", λέει η ειδικός. 

2 πράγματα που έχουν σημασία

1.  Το τι έτρωγες για πρωινό πριν το Oatzempic. Εάν το Oatzempic έχει λιγότερες θερμίδες από το προηγούμενο πρωινό σου, υπάρχει πιθανότητα να χάσεις βάρος. "Επίσης, οι ίνες από τη βρόμη χορταίνουν για περισσότερη ώρα θα αντέξεις μέχρι το μεσημεριανό γεύμα χωρίς να φας ενδιάμεσα ένα σνακ", προσθέτει.

2. Tο τι κάνεις την υπόλοιπη ημέρα. "Αυτό είναι ένα μόνο τρόφιμο", επισημαίνει. Εάν δεν ακολουθείς ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής, εξατομικεύμενο και σχεδιασμένο από έναν διαιτολόγο και δεν γυμνάζεσαι, είναι απίθανο να χάσεις βάρος.

Τι πρέπει να γνωρίζεις

  • Μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές: "Εάν δεν έχεις συνηθίσει να καταναλώνεις πολλές φυτικές ίνες, μπορεί να συμβάλει σε φούσκωμα, αέρια και κράμπες στο στομάχι", λέει η ειδικός. Εάν δεν πίνεις αρκετά υγρά με το Oatzempic, διατρέχεις επίσης τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας, προσθέτει η ειδικός.
  • Η βρόμη περιέχει βήτα γλυκάνες, που συμβάλλουν στη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα. "Αλλά αν δεν καταναλώνεις αρκετό λίπος μαζί του, μπορεί να κινδυνεύσεις από ασταθές σάκχαρο", καταλήγει η ειδικός.
  • Το Oatzempic έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη: "Αυτό μπορεί να κάνει τους μυς σου να επιβραδύνουν και να ανακτήσεις το βάρος που έχασες μετά", λέει η ειδικός.

"Η σύγκριση ενός ροφήματος βρόμης με ένα φάρμακο που δρα στις ορμόνες του εντέρου είναι στην καλύτερη περίπτωση ανόητο και στη χειρότερη ανεύθυνη και επικίνδυνη", λέει η Αναστασία Κόκκαλη.

Εάν θέλεις να χάσεις βάρος, θέσε μακροπρόθεσμους, βιώσιμους στόχους, όπως να ακολουθείς μια ισορροπημένη διατροφή και να ασκείστε τακτικά και όχι να επιλέγεις λύσεις όπως το Oatzempic. Για σωστή απώλεια βάρους και με ασφάλεια απευθύνσου σε έναν διαιτολόγο.

Πώς να φάω τη βρόμη; 10 συνδυασμοί για πρωινό γεμάτο ενέργεια και γεύση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i