Σπλαχνικό λίπος: Με αυτήν την αλλαγή θα το συρρικνώσεις

Πώς μπορείς να χάσεις το σπλαχνικό λίπος; Κάνε αυτή τη διατροφική αλλαγή και θα δεις διαφορά!

γυναίκα με σπλαχνικό λίπος κοιτάζει το ανοιχτό ψυγείο istock

Όλοι θέλουμε να χάσουμε λίπος γύρω από την κοιλιά αλλά εκτός του ότι είναι αισθητικό πρόβλημα, το λίπος στην κοιλιά και κυρίως το σπλαχνικό λίπος, επιδρά στην υγεία σου με διάφορους τρόπους.

Το σπλαχνικό λίπος αποτελεί ένα μεταβολικά ενεργό όργανο που παράγει ουσίες με σκοπό κάποιες λειτουργίες, όπως ακριβώς κάνει ένας αδένας του σώματός μας όπως για παράδειγμα το πάγκρεας.

Τι είναι το σπλαχνικό λίπος;

Το σπλαχνικό λίπος είναι η υπερβολική συσσώρευση λιπώδους ιστού εντός της κοιλιάς. Είναι γνωστό ως "βαθύ" λίπος που αποθηκεύεται πιο κάτω από το υποδόριο λίπος. Είναι μια μορφή λίπους που τυλίγεται γύρω από τα κύρια όργανα, όπως το ήπαρ, το πάγκρεας και τα νεφρά.

Εάν έχεις κοιλίτσα που προεξέχει και μεγάλη περίμετρο μέσης, αυτό είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι έχεις την τάση να αποθηκεύεις επικίνδυνο σπλαχνικό λίπος. Αν και είναι πιο αισθητό και έντονο σε παχύσαρκα άτομα, ο καθένας μπορεί να έχει σπλαχνικό λίπος, ακόμη και ένας αδύνατος, χωρίς καν να το γνωρίζει.

Το σπλαχνικό λίπος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο γιατί τα λιποκύτταρα αυτά δεν αυξάνουν απλώς την περίμετρο της κοιλιάς αλλά αλλάζουν τον τρόπο λειτουργίας του σώματός σου.

Διάβασε ακόμη: 6 tips για να χάσεις σπλαχνικό λίπος μετά τα 50

Σπλαχνικό λίπος και επιπτώσεις 

Το υπερβολικό σπλαχνικό λίπος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για:

  • Στεφανιαία νόσο
  • Καρκίνο
  • Εγκεφαλικό
  • Άνοια
  • Διαβήτη
  • Κατάθλιψη
  • Αρθρίτιδα
  • Σεξουαλική δυσλειτουργία
  • Διαταραχή ύπνου

Το σπλαχνικό λίπος θεωρείται τοξικό και προκαλεί διπλό πρόβλημα στο σώμα, επειδή είναι ικανό να προκαλέσει φλεγμονή, καθώς και να επηρεάσει τις φυσιολογικές ορμονικές λειτουργίες του σώματος. 

Η αποθήκευση περίσσιας λίπους γύρω από τα όργανα αυξάνει την παραγωγή προφλεγμονωδών χημικών ουσιών, που ονομάζονται κυτοκίνες, και οδηγεί σε φλεγμονή. Ταυτόχρονα, παρεμβαίνει στις ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη, το βάρος, τη διάθεση και τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Ο ρόλος της ινσουλίνης στο σπλαχνικό λίπος

Η όρεξη και ο έλεγχος της διάθεσης εξαρτώνται από τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τα οποία ελέγχονται κυρίως από την ορμόνη ινσουλίνη. Η ινσουλίνη εξισορροπεί τα επίπεδα σακχάρου μειώνοντάς τα, αφού έχεις καταναλώσει ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες ή ζάχαρη. Όταν χωνεύεις την τροφή, το σώμα διασπά τα μόρια της ζάχαρης και του αμύλου σε γλυκόζη ή φρουκτόζη.

Αυτά τα απλά σάκχαρα εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματός σου και προκαλούν την απελευθέρωση ινσουλίνης από το πάγκρεας. Στη συνέχεια η ινσουλίνη εισάγει το σάκχαρο του αίματος στα κύτταρα σε όλο το σώμα. Αυτή η διαδικασία παρέχει ενέργεια στον εγκέφαλο, στους ιστούς και στη μυϊκή λειτουργία.

Ταυτόχρονα, η ινσουλίνη αποθηκεύει το λίπος και το σπλαχνικό λίπος που αποθηκεύεται πιο βαθιά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ινσουλίνη αποκαλείται ως "η ορμόνη αποθήκευσης λίπους".

Η υπερβολική ποσότητα ινσουλίνης στον οργανισμό μειώνει τον αριθμό των υποδοχέων που περιέχουν τα κύτταρα και τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνονται σε αυτήν, κάτι που οδηγεί σε αντίσταση στην ινσουλίνη. Επειδή η κατανάλωση πάρα πολλών επεξεργασμένων υδατανθράκων και σακχάρων αυξάνει την ινσουλίνη, η μείωσή τους είναι το πρώτο βήμα για την εξισορρόπηση των ορμονών με φυσικό τρόπο και τη μείωση του σπαχνικού λίπους.

Λίγο επιπλέον λίπος γύρω από τη μέση σου έχει αρνητική επίδραση στη δράση της ινσουλίνης που πιστεύεται ότι μπορεί να εκκριθεί δύο έως πέντε φορές περισσότερη ινσουλίνη σε ένα υπέρβαρο άτομο από ότι σε ένα λεπτό άτομο!

Τι να κάνεις

Όταν υπάρχει πάρα πολλή γλυκόζη στο αίμα και τα κύτταρά σου έχουν ήδη γεμίσει αποθήκες γλυκογόνου, η γλυκόζη αποθηκεύεται ως λίπος. Αυτό συμβαίνει πολύ πιο γρήγορα και εύκολα όταν καταναλώνεις επεξεργασμένους υδατάνθρακες και τρόφιμα με ζάχαρη.

Τα επεξεργασμένα άμυλα, όπως το λευκό ψωμί ή το άσπρο ρύζι, μαζί με τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, μετατρέπονται γρήγορα σε απλά σάκχαρα που εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και προκαλούν μεγαλύτερη απελευθέρωση ινσουλίνης από το πάγκρεας. Το αποτέλεσμα είναι αύξηση βάρους, συν ακόμη περισσότερη πείνα, που οδηγεί σε υπερκατανάλωση τροφής και σε έναν φαύλο κύκλο που δυσκολεύει τη διακοπή της κατανάλωσης γλυκών.

Όσο πιο συχνά και αυξημένα είναι τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα, τόσο πιο πιθανό είναι να συσσωρεύσεις υπερβολικό σωματικό λίπος και να αντιμετωπίζεις προβλήματα βάρους. Η ινσουλίνη επικοινωνεί επίσης με πολλές άλλες ορμόνες που απαιτούνται για διάφορες λειτουργίες, όπως αυτές που παράγονται στα επινεφρίδια (π.χ. η ορμόνη του στρες κορτιζόλη), έτσι τα ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα και οι ορμονικές ανισορροπίες οδηγούν σε λιγούρες, αλλαγές διάθεσης, έλλειψη ενέργειας και διάφορα άλλα. Τι μπορεί να σε βοηθήσει να περιορίσεις τους υδατάνθρακες και τη ζάχαρη:

  • Η χρήση υγιεινών φυσικών γλυκαντικών με μέτρο,
  • η κατανάλωση άφθονων τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση 
  • η αύξηση καλών λιπαρών.

Πώς θα απαλλαγώ από το σπλαχνικό και κοιλιακό λίπος;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i