Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε αρακά

Πολλοί δεν τρώνε αρακά επειδή τους αρέσει ή τους φουσκώνει αλλά γνωρίζεις τις παρενέργειες του;

μπολ με αρακά istock

Γενικά, ο αρακάς είναι ένα ασφαλές και θρεπτικό τρόφιμο για τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ομάδες ατόμων που ίσως χρειαστεί να τον αποφύγουν ή να τον καταναλώσουν με μέτρο.

Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε αρακά

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο αρακάς είναι εξαιρετικά θρεπτικός και πρέπει να αποτελεί μέρος της διατροφής κάποιου.

Έχει πολλές βιταμίνες και μέταλλα και είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά.

Είναι επίσης εξαιρετικός για τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα στους διαβητικούς και μια υψηλή πηγή φυτικών ινών ενώ βοηθούν στην πέψη.

Ωστόσο όμως υπάρχουν άτομα που δεν μπορούν να καταναλώνουν αρακά όπως αυτά που έχουν:

Αλλεργία ή δυσανεξία στον αρακά

Ορισμένοι άνθρωποι εμφανίζουν αλλεργική αντίδραση στον αρακά, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει συμπτώματα όπως κνίδωση, φούσκωμα, κοιλιακό άλγος ή δυσκολία στην αναπνοή. Εάν έχετε οποιονδήποτε από αυτούς τους αλλεργικούς ιστορικό, είναι σημαντικό να αποφύγετε τον αρακά.

Αυξημένο ουρικό οξύ 

Ο αρακάς είναι πλούσιος σε πουρίνες, οι οποίες μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα και να προκαλέσει πόνο στις αρθρώσεις. Εάν έχεις αυξημένο ουρικό οξύ, ίσως χρειαστεί να περιορίσεις την κατανάλωση αρακά ή να τον καταναλώνεις με μέτρο.

Πεπτικές διαταραχές

Ο αρακάς, όπως και άλλα όσπρια, μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, αέρια και δυσπεψία σε ορισμένα άτομα. Εάν έχεις ευαισθησία στο πεπτικό σύστημα, ίσως χρειαστεί να αυξήσεις σταδιακά την κατανάλωση αρακά για να δεις αν τον ανέχεσαι. 

3 παρενέργειες του αρακά 

  1. Προκαλεί φούσκωμα: Η κατανάλωση αρακά μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα. Μελέτη από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, έδειξε ότι ο αρακάς έχει κάποια αντιθρεπτικά συστατικά όπως η λεκτίνη και φυτικό οξύ που μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα συνοδευόμενο από αέρια και μετεωρισμό. Δ
  2. Έχει λιγότερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών: Ο αρακάς έχει επίσης φυτικό οξύ, το οποίο μειώνει την απορρόφηση σιδήρου, ασβεστίου και ψευδαργύρου στο σώμα σας.
  3. Μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία των νεφρών: Επειδή περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, εάν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες, θα μπορούσε να επηρεάσει τη λειτουργία των νεφρών. 

Είναι πάντα καλή ιδέα να μιλήσεις με έναν διαιτολόγο εάν έχεις οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με την κατανάλωση αρακά ή άλλων τροφίμων.

 

Αρακάς κοκκινιστός από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i