Πώς θα αναπληρώσεις τους ηλεκτρολύτες που χάνεις το καλοκαίρι;

Η κλινική Διαιτολόγος –Διατροφολόγος Δήμητρα Γλυνού σου δείχνει τον τρόπο.

γυναίκα τρώει καρπούζι για ηλεκτρολύτες istock

Κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, το σώμα χάνει περισσότερους ηλεκτρολύτες μέσω της αυξημένης εφίδρωσης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπίες ηλεκτρολυτών και αφυδάτωση εάν δεν αναπληρωθεί. Έτσι είναι σημαντική η αναπλήρωση τους αφού παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της ενυδάτωσης, την πρόληψη προβλημάτων που σχετίζονται με τη θερμότητα και την υποστήριξη της φυσικής λειτουργίας.

Η κλινική Διαιτολόγος –Διατροφολόγος Δήμητρα Γλυνού εξηγεί ποιες τροφές αναπληρώνουν τους ηλεκτρολύτες σου το καλοκαίρι.

Τι προσφέρουν οι ηλεκτρολύτες στην υγεία σου;

Τι είναι οι ηλεκτρολύτες;

Οι ηλεκτρολύτες όπως το νάτριο, το κάλιο και το μαγνήσιο βοηθούν στη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών στο σώμα και στη διατήρηση της σωστής ενυδάτωσης.

Οι ανισορροπίες των ηλεκτρολυτών μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως μυϊκές κράμπες, κόπωση, σύγχυση και ακανόνιστο καρδιακό παλμό. Επιπλέον, είναι απαραίτητοι για τη σωστή λειτουργία των μυών και των νεύρων. Οι ανισορροπίες των ηλεκτρολυτών μπορεί να βλάψουν τη σωματική απόδοση και να οδηγήσουν σε μυϊκές κράμπες.

Η αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών που χάνονται μέσω του ιδρώτα μπορεί να βοηθήσει τους αθλητές και τα ενεργά άτομα να διατηρήσουν τα επίπεδα ενέργειας και την ικανότητα άσκησης κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών δραστηριοτήτων.

Η σωστή ισορροπία ηλεκτρολυτών και υγρών είναι ζωτικής σημασίας για την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει τη θερμοκρασία και να αποτρέπει ασθένειες που σχετίζονται με τη θερμότητα, όπως η θερμική εξάντληση και η θερμοπληξία.

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε ηλεκτρολύτες;

Οι βασικοί ηλεκτρολύτες που χρειάζεται να αναπληρώσουν οι δρομείς το καλοκαίρι είναι το νάτριο, το κάλιο, το μαγνήσιο και το ασβέστιο. Μερικές εξαιρετικές πηγές τροφίμων αυτών των ηλεκτρολυτών περιλαμβάνουν:

Τροφές πλούσιες σε κάλιο:

Τροφές πλούσιες σε νάτριο:

Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο:

Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο:

Ενυδατικά φρούτα και λαχανικά

Εκτός από αυτές τις πλήρεις τροφές πλούσιες σε ηλεκτρολύτες, τα ενυδατικά φρούτα και λαχανικά όπως

  • το καρπούζι,
  • οι φράουλες,
  • τα αγγούρια,

μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αναπλήρωση των υγρών και των ηλεκτρολυτών που χάνονται μέσω του ιδρώτα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών δραστηριοτήτων.

Τα σπιτικά ροφήματα ηλεκτρολυτών που παρασκευάζονται με συστατικά όπως νερό καρύδας, εσπεριδοειδή και μια πρέζα αλάτι μπορούν επίσης να είναι ευεργετικά.

5 καλοκαιρινές τροφές για να είσαι πάντα ενυδατωμένη

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i