Είναι μύθος ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα δημιουργούν γερά οστά;

Η μεγάλη κατανάλωση γάλακτος (τρία ή περισσότερα ποτήρια την ημέρα) συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο καταγμάτων οστών στις γυναίκες, αλλά όχι στους άνδρες. Τι ισχύει τελικά για τα γαλακτοκομικά προϊόντα;

11.03.2019

εχεις διαβασει

γαλακτοκομικά γάλα τυρί υγεία

Το γάλα κάνει καλό στο σώμα σου. Σωστά; Αν και πρόκειται για κάτι που κυκλοφορεί εδώ και πολλές γενιές, πρόσφατη έρευνα θέτει υπό αμφισβήτηση την παραδοσιακή σοφία «το γάλα χτίζει γερά οστά». Τελικά, τι ισχύει για τα γαλακτοκομικά προϊόντα;

Η έρευνα

Αρχικά, εάν το γάλα είναι πραγματικά σημαντικό για την υγεία των οστών σου, τότε θα πίστευες ότι οι άνθρωποι με δυσανεξία στη λακτόζη θα υπέφεραν από υψηλότερα ποσοστά οστεοπόρωσης ή αδύναμων οστών. Αλλά, τα στοιχεία που συνδέουν την δυσανεξία στη λακτόζη με τα αδύναμα οστά είναι μπερδεμένα, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ.

Μία έρευνα σε ένα τεύχος του 2014 του ιατρικού περιοδικού BMJ, ανακάλυψε ότι η μεγάλη κατανάλωση γάλακτος (τρία ή περισσότερα ποτήρια την ημέρα) συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο καταγμάτων οστών στις γυναίκες, αλλά όχι στους άνδρες. Η έρευνα αποκάλυψε και μία σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση γάλακτος και στους δείκτες οξειδωτικού στρες και φλεγμονής.

Όλη αυτή η έρευνα συνδυάζεται και με κάποιες ιντερνετικές αξιώσεις, κυρίως από μπλογκς υγείας, ότι το γάλα είναι μια τροφή που παράγει οξύ και έτσι μπορεί να προωθήσει τη φλεγμονή και τη διάσπαση των οστών.

Διάβασε επίσης: Ποιες τροφές είναι οι καλύτερες πηγές ασβεστίου και πώς θα γίνει καλύτερη απορρόφηση;

Διάβασε επίσης: Τι σχέση έχει το ασβέστιο με τον πρόωρο τοκετό;

Αλλά μην αρχίσεις να πετάς το γάλα από το ψυγείο σου ακόμα γιατί η έρευνα τίθεται σε αμφισβήτηση…

Διότι, πρώτον, αυτοί οι ισχυρισμοί τύπου «το γάλα παράγει οξύ» είναι ψευδείς. Το γάλα ουσιαστικά μειώνει το ουρικό οξύ μετά από την πέψη, σύμφωνα με μία έρευνα του American Journal of Clinical Nutrition. Οπότε, η θεωρία ότι το γάλα ανεβάζει τα επίπεδα οξέος στο σώμα σου, το οποίο τελικά καταστρέφει τα οστά σου, δεν ευσταθεί.

Κάποιοι ειδικοί, επίσης, αμφισβητούν τα συμπεράσματα αυτής της μελέτης του BMJ, αναφέροντας ότι εστιάζει στη σχέση ανάμεσα στη μεγάλη κατανάλωση γάλακτος και σε κάποια προβλήματα στα οστά, αλλά δεν αποδεικνύει ότι το να πίνεις γάλα είναι η αιτία αυτών των προβλημάτων.

Η Shivani Sahni, PhD, διευθύντρια του προγράμματος διατροφής στο Ινστιτούτο για την έρευνα για τη γήρανση του Ιατρικού Σχολείου του Χάρβαρντ, αναφέρει ότι υπάρχουν πολλές έρευνες, οι οποίες αποδεικνύουν ότι η καθημερινή πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων, εκτός του ότι βελτιώνει την οστική πυκνότητα, επίσης αποτρέπει τα οστεοπορωτικά κατάγματα, ιδιαίτερα τα κατάγματα ισχίου.

Το γάλα μπορεί να είναι και ιδιαίτερα ευεργετικό για τα οστά των γυναικών μεγαλύτερης ηλικίας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition (AJCN). Αυτή η έρευνα απέδειξε ότι οι μετά-την-εμμηνόπαυση γυναίκες που κατανάλωναν γαλακτοκομικά καθημερινά- το ισοδύναμο των 600ml γάλακτος ή 300gr γιαουρτιού- παρουσίαζαν σε σημαντικό βαθμό πιο γερά οστά από τις γυναίκες που κατανάλωναν μικρότερη ποσότητα γαλακτοκομικών.

Τα γερά οστά, όπως και οι υγιείς μυς, απαιτούν πρωτεΐνη και ασβέστιο, σύμφωνα με τον συγγραφέα της έρευνας, René Rizzoli, MD, καθηγητή οστικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης στην Ελβετία. «Ενώ διάφορες τροφές περιέχουν πρωτεΐνη και ασβέστιο, λίγες μπορούν να συναγωνιστούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα όταν πρόκειται για τη συσκευασία αυτών των θρεπτικών συστατικών σε ένα προσιτό πακέτο», εξηγεί.

Τα γαλακτοκομικά σου δεν σου προσφέρουν μόνο πρωτεΐνη και ασβέστιο

Ενώ συμφωνεί ότι η πρωτεΐνη και το ασβέστιο είναι σημαντικά για τα γερά οστά και ότι τα γαλακτοκομικά αποτελούν εξαιρετική πηγή και των δύο, η Sahni αναφέρει ότι τα γαλακτοκομικά περιέχουν και κάλιο και μαγνήσιο, όπου και τα δύο μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην προστασία ενάντια στην αδυναμία των οστών και τα κατάγματα.

Ακόμα, επισημαίνει το προβιοτικό συστατικό των ζυμωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως το γιαούρτι. «Αυτά μπορεί να επηρεάσουν το μικροβίωμα του εντέρου και τον τρόπο με τον οποίο απορροφάται το ασβέστιο», τονίζει. Και πάλι απαιτείται περισσότερη έρευνα. Αλλά είναι πιθανό το γιαούρτι να είναι ιδιαίτερα καλό για τα οστά σου.

Οπότε, πόσα γαλακτοκομικά θα πρέπει να καταναλώνουμε; Αν υποθέσουμε ότι δεν έχεις κάποια δυσανεξία στη λακτόζη, η Sahni συστήνει 3 μερίδες, σχεδόν 3 κούπες δηλαδή, την ημέρα για τους ενήλικες.

«Σίγουρα υπάρχει κάποια διαφωνία, δε θα το αρνηθώ, αλλά μελετώντας όλη την υπάρχουσα έρευνα, πιστεύω ότι η πρόσληψη των γαλακτοκομικών σε προστατεύει ενάντια στα κατάγματα και τη γενική αδυναμία των οστών», καταλήγει η Sahni.

Editor's Picks

Περισσότερα από Υγεία

#shapegreece