Από τη Βαλεντίνη Ρίζου, κλινική διαιτολόγο, MSc, απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
Το αβγό είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να το καταναλώνουμε βαρετά! Δοκίμασε τρεις πρωτότυπες και θρεπτικές συνταγές με αβγά που θα κάνουν το μαγείρεμα πιο διασκεδαστικό και γευστικό από ποτέ!
Τρεις viral συνταγές με αυγά για φουλ πρωτεΐνη
1. Cloud Eggs: Αφράτα Πρωτεϊνικά Αβγά
Υλικά (για 1 μερίδα)
2 βιολογικά αβγά
60 γρ. κίτρινο τυρί (<18%) τριμμένο ή τριμμένη παρμεζάνα
1 κ.γ. ελαιόλαδο
Πιπέρι, φρέσκος βασιλικός ή δυόσμος
Οδηγίες
Προθέρμανε τον φούρνο στους 180ºC και στρώσε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψάκι.
Χώρισε τα ασπράδια από τους κρόκους και χτύπα τα ασπράδια με μίξερ χειρός μέχρι να σταθεροποιηθούν.
Πρόσθεσε πιπέρι και το τριμμένο τυρί ανακατεύοντας απαλά.
Άπλωσε ελαιόλαδο στο χαρτί με πινέλο και σχημάτισε δύο "σύννεφα" με το μείγμα, αφήνοντας κενό μεταξύ τους.
Δημιούργησε ένα βαθούλωμα στη μέση κάθε σύννεφου και ψήσε για 4 λεπτά.
Πρόσθεσε έναν κρόκο σε κάθε σύννεφο και ψήσε για 2 επιπλέον λεπτά. Σέρβιρε με φρέσκο βασιλικό ή δυόσμο.
Nutrition Tips - Το αβγό είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης: μία μερίδα cloud eggs περιέχει περίπου 28 γρ. πρωτεΐνης. Αν θέλεις να ενισχύσεις την πρωτεϊνική τους αξία, απόλαυσέ τα με καπνιστό σολομό, φρυγανιές ολικής και τυρί κρέμα!
2. Πολύχρωμο Τοστ Αβοκάντο με "Deviled Eggs"
Υλικά (για 2 μερίδες)
2 φέτες ψωμί γερμανικού τύπου
2 βιολογικά αβγά, καλά βρασμένα
½ ώριμο αβοκάντο (~100 γρ.)
Χυμός λάιμ, πιπέρι, αλάτι
Λίγο κάρυ, 6 τοματίνια κομμένα στη μέση
½ κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 κ.σ. τυρί κρέμα light
1 κ.γ. ελαιόλαδο
2 φύλλα μαρουλιού
Οδηγίες
Ξεφλούδισε τα αβγά και κόψε τα στη μέση.
Βγάλε τους κρόκους και πρόσθεσέ τους σε μπολ μαζί με το αβοκάντο σε κυβάκια, χυμό λάιμ, πιπέρι, αλάτι, κάρυ, τοματίνια, πιπεριά, τυρί κρέμα και ελαιόλαδο.
Λιώσε τα υλικά με πιρούνι μέχρι να αποκτήσουν ομοιόμορφη υφή.
Φρυγάνισε τις φέτες ψωμιού και τοποθέτησε τα φύλλα μαρουλιού πάνω.
Γέμισε τα ασπράδια με το μείγμα κρόκου-αβοκάντο και τοποθέτησέ τα πάνω στο ψωμί.
Πρόσθεσε μυρωδικά της αρεσκείας σου και απόλαυσε!
Yummy Info - Η χοληστερόλη του κρόκου δεν αυξάνει σημαντικά τη χοληστερόλη του αίματος, όπως πίστευαν παλιότερα. Επίσης, στον κρόκο βρίσκονται θρεπτικά συστατικά όπως η χολίνη, βιταμίνη Α και θειαμίνη (Β1).
3. Shakshuka: Ζουμερά Αβγά με Ανατολίτικη Έμπνευση
Υλικά (για 4 μερίδες)
4 αβγά
3 κ.σ. ελαιόλαδο
800 γρ. ντομάτα κονκασέ
½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κόκκινη πιπεριά και 1 κολοκύθι κομμένα σε κυβάκια
Σκόρδο, γλυκιά πάπρικα, αλάτι, πιπέρι
½ κ.γ. κύμινο, ¼ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος (προαιρετικά)
Οδηγίες
Ζέστανε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και σοτάρισε το κρεμμύδι.
Πρόσθεσε κύμινο, πάπρικα, σκόρδο, και ανακάτεψε.
Ρίξε την πιπεριά και το κολοκυθάκι, σοτάροντας καλά.
Πρόσθεσε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, και μαγείρεψε για 1-2 λεπτά.
Δημιούργησε λακκούβες στη σάλτσα και σπάσε ένα αβγό σε κάθε λακκούβα.
Αλάτισε, σκέπασε και μαγείρεψε για 3-4 λεπτά.
Διακόσμησε με μαϊντανό και σερβίρισε.
Good to Know - Σύμφωνα με τον Εθνικό Διατροφικό Οδηγό για Ενήλικες, συνιστάται κατανάλωση έως 4 αβγών την εβδομάδα. Τα αβγά shakshuka μπορούν να απολαυστούν με τορτίγια ολικής και ανθότυρο για πλήρες γεύμα!
ΑΠΟ ΤΟ SHAPE ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024
Διάβασε επίσης:
Πέντε ιδέες για σπιτικά πρωτεϊνικά πρωινά
Αυγά: Τι πιστεύουμε ότι περιέχουν VS ποια είναι η αλήθεια;
10 λάθη που κάνεις στην παρασκευή της ομελέτας
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr