
Το σπιτικό ψωμί είναι από αυτά τα πράγματα που κάνουν το σπίτι να μυρίζει ζεστασιά και θαλπωρή. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να φτιάξεις με τα χέρια σου ένα αφράτο, γεμάτο γεύση ψωμί που θα απογειώσει κάθε σου γεύμα. Η παρακάτω συνταγή για ψωμί με βρώμη και καρύδια συνδυάζει την ξεχωριστή γεύση της μελάσας, την τραγανή υφή των καρυδιών και τη θρεπτική δύναμη της βρώμης. Εύκολο στην παρασκευή και ιδανικό για όλες τις ώρες, είναι ένα ψωμί που θα λατρέψεις να απολαμβάνεις ξανά και ξανά.
Συνταγή για καρυδόψωμο με βρώμη
Υλικά
- 2 φλιτζάνια αλεύρι
- 1 φακελάκι (7 γρ.) ή 2 1/4 κουταλάκια του γλυκού ξηρή μαγιά
- 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/2 φλιτζάνι νιφάδες βρώμης (συν επιπλέον για επικάλυψη)
- 1 φλιτζάνι νερό (ζεστό, 50-55°C)
- 2 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι
- 4 κουταλιές της σούπας μελάσα
- 3/4 φλιτζάνι καρύδια
- 1 φλιτζάνι αλεύρι ολικής άλεσης
Για επάλειψη
- 1 αυγό και 1 κουταλάκι του γλυκού νερό (χτυπημένα μαζί)
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ μίξερ, ανακάτεψε 1 φλιτζάνι αλεύρι για ψωμί, τη μαγιά, το αλάτι και τις νιφάδες βρώμης. Πρόσθεσε το ζεστό νερό, το λάδι και τη μελάσα. Με το εξάρτημα "φτερό", ανάμειξε σε χαμηλή ταχύτητα για 30 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια, χτύπα σε μεσαία ταχύτητα για 4 λεπτά.
Άλλαξε σε γάντζο ζύμης. Πρόσθεσε σταδιακά τα καρύδια, το αλεύρι ολικής άλεσης και όσο αλεύρι για ψωμί χρειαστεί για να φτιάξεις μια σφιχτή ζύμη. Ζύμωσε μέχρι να γίνει λεία και ελαστική (περίπου 5-7 λεπτά).
(Για χειροκίνητη παρασκευή: Ακολούθησε τα ίδια βήματα σε μεγάλο μπολ και ζύμωσε σε αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική).
Τοποθέτησε τη ζύμη σε ελαφρώς λαδωμένο μπολ, γύρισέ την για να καλυφθεί με λάδι και σκέπασε. Άφησέ τη να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα, μέχρι να κρατάει το σχήμα της όταν τη πιέζεις με το δάχτυλό σου.
Μετάφερε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια, πίεσέ την για να φύγει ο αέρας και σχημάτισε ένα στρογγυλό καρβέλι. Βάλε το σε λαδωμένο ταψί. Σκέπασε και άφησέ το να φουσκώσει ξανά.
Προθέρμανε τον φούρνο στους 190°C.
Άλειψε την επιφάνεια του φουσκωμένου ψωμιού με το μείγμα αυγού και νερού. Αν θέλεις, πασπάλισε με λίγη βρώμη. Ψήσε για 30-40 λεπτά.
Βγάλε το ψωμί από το ταψί και άφησέ το να κρυώσει σε σχάρα.
Διάβασε επίσης:
Συνταγή για καρυδόψωμο από τη Mamatsita
Τι είναι το φυσικό προζύμι και γιατί θεωρείται προβιοτικό;
Πρωτεϊνικά ψωμάκια χωρίς αλεύρι με 3 υλικά από τη Νάντια Μπουλέ
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr