Κουλούρια Θεσσαλονίκης ολικής άλεσης - χωρίς επεξεργασμένη ζάχαρη

Τα πιο νόστιμα και τραγανά κουλούρια Θεσσαλονίκης - Ένα θρεπτικό σνακ.

Κουλούρια Θεσσαλονίκης iStock

Τα παρακάτω κουλούρια Θεσσαλονίκης ολικής άλεσης είναι η ιδανική επιλογή για ένα υγιεινό και θρεπτικό σνακ. Με το μέλι και το ταχίνι ανάμεσα στα συστατικά τους, χαρίζουν μια υγιεινή εναλλακτική στα παραδοσιακά κουλούρια που συνήθως περιέχουν ζάχαρη. Το αλεύρι ολικής άλεσης, οι σπόροι και οι νιφάδες βρόμης προσφέρουν επιπλέον φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, κάνοντάς τα όχι μόνο απολαυστικά αλλά και θρεπτικά. Εύκολα και γρήγορα να ετοιμαστούν, είναι τέλεια για να τα απολαύσεις ως πρωινό, ενδιάμεσο γεύμα ή ακόμα και ως υγιεινή επιλογή για τη δουλειά ή το σχολείο!

6 συνδυασμοί για να ξεκινήσεις τη μέρα σου με κουλούρι Θεσσαλονίκης

Κουλούρια Θεσσαλονίκης ολικής άλεσης

Υλικά 

Για τη ζύμη 

  • 260 γρ. νερό
  • 8 γρ. ξηρή μαγιά
  • 65 γρ. Μέλι
  • 25 γρ. ταχίνι
  • 12 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 350 γρ. σκληρό αλεύρι
  • 50 γρ. ελαιόλαδο + έξτρα για τον πάγκο και το μπολ
  • 8 γρ. αλάτι 

Για τη σύνθεση

  • 500 γρ. νερό
  • 60 γρ. μέλι
  • 20 γρ. λιναρόσπορο
  • 80 γρ. σουσάμι, λευκό
  • 100 γρ. νιφάδες βρόμης
  • 50 γρ. ηλιόσπορο

Εκτέλεση  

Για τη ζύμη

Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το μέλι, το νερό και τη μαγιά, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.

Προσθέτουμε το ταχίνι, τα 2 αλεύρια, το ελαιόλαδο και το αλάτι, και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 10-12 λεπτά μέχρι να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.

Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα μπολ και μεταφέρουμε μέσα τη ζύμη.

Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά να ξεκουραστεί και να φουσκώσει ελάχιστα.

Για τη σύνθεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C στον αέρα.

Στρώνουμε λαδόκολλα σε 2 ταψιά και αφήνουμε στην άκρη.

Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ το νερό και το μέλι, και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι μέχρι να λιώσει το μέλι. 

Ρίχνουμε σε ένα δεύτερο μεγάλο μπολ τον λιναρόσπορο, το σουσάμι, τις νιφάδες βρόμης και τον ηλιόσπορο, και ανακατεύουμε. 

Αλείφουμε με ελαιόλαδο τα χέρια μας και τον πάγκο εργασίας, πλάθουμε ελαφρώς τη ζύμη και τη μεταφέρουμε στον πάγκο.

Κόβουμε τη ζύμη σε 10 ίσα κομμάτια των 90 γρ., ανοίγουμε το κάθε κομμάτι με τα χέρια μας σε ένα μπαστούνι μήκους 40-50 εκ. και ενώνουμε τις 2 άκρες για να σχηματίσουμε τα κουλούρια.

Ανοίγουμε ελαφρά την τρύπα με τα χέρια μας μέχρι το κάθε κουλούρι να έχει διάμετρο 20-25 εκ.

Βουτάμε ένα-ένα τα κουλούρια πρώτα στο μπολ με το νερό και στη συνέχεια στο μπολ με τους σπόρους μέχρι να καλυφθούν τελείως από το μείγμα. 

Μοιράζουμε τα κουλούρια στο ταψί. 

Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη τα ταψιά και αφήνουμε να φουσκώσουν ελαφρώς για 20-40 λεπτά.

Μεταφέρουμε και τα 2 ταψιά στον φούρνο και ψήνουμε για 12-15 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. (Στον μισό χρόνο αλλάζουμε θέση στα ταψιά για να ψηθούν ομοιόμορφα.)

Βγάζουμε τα ταψιά από τον φούρνο, αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν και σερβίρουμε.

Τι να φάω για πρωινό ή για ένα εύκολο σνακ; Δες τι επιλέγει μια διατροφολόγος

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i