Αγαπάς το πεπόνι; 4 λόγοι για να το καταναλώνεις κάθε μέρα

Γλυκό, ζουμερό και υγιεινό!

πεπόνι iStock

Το πεπόνι ενισχύει το ανοσοποιητικό σου και σου προσφέρει πληθώρα αντιοξειδωτικών που προστατεύουν τα μάτια σου. Με το παστέλ χρώμα του και τη γλυκιά, ζουμερή γεύση του, είναι ιδανικό για φρουτοσαλάτες - ή απλά για να το απολαύσεις μόνο του. Το πεπόνι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και βιταμίνες που ωφελούν την καρδιά σου, βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου, μειώνουν τη φλεγμονή, ενισχύουν την άμυνα σου και προστατεύουν τα μάτια σου, λένε ειδικοί της Cliveland Clinic.

Η διατροφολόγος Julia Zumpano εξηγεί τι σου προσφέρει το πεπόνι.

Διατροφική αξία πεπονιού

Μία κούπα (160 γρ.) κομμένο πεπόνι σου δίνει:

  • 54 θερμίδες
  • 1,34 γρ. πρωτεΐνη
  • 0,3 γρ. λιπαρά
  • 13,1 γρ. υδατάνθρακες
  • 1,44 γρ. φυτικές ίνες
  • 12,6 γρ. φυσικά σάκχαρα
  • 59 mg βιταμίνης C (65% της ημερήσιας αξίας)
  • 270 mcg βιταμίνης A (30% Η.Α.)
  • 427 mg καλίου (10% Η.Α.)
  • 14,4 mg ασβεστίου
  • 19,2 mg φωσφόρου

Περιέχει επίσης ισχυρά φυτοθρεπτικά (αντιοξειδωτικά), όπως:

  • Β-καροτένιο
  • Κρυπτοξανθίνη
  • Κουκουρβιτακίνη
  • Λουτεΐνη
  • Ζεαξανθίνη

Τα 4 κορυφαία οφέλη του πεπονιού

1. Συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου

Το πεπόνι περιέχει β-καροτένιο (όσο και το καρότο!), βιταμίνη C, A, λουτεΐνη και άλλα αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρά σου από τη φθορά των ελεύθερων ριζών - που μπορεί να οδηγήσει σε καρκινικά κύτταρα. Επίσης, οι φυτικές ίνες του βοηθούν στην πρόληψη καρκίνων του πεπτικού.

2. Μειώνει τη φλεγμονή

Η κουκουρβιτακίνη, ένα αντιοξειδωτικό του πεπονιού, βοηθά στη μείωση της γενικευμένης φλεγμονής και μειώνει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης (βλάβη των αγγείων που σχετίζεται με καρδιοπάθειες). Η βιταμίνη C εμποδίζει την υπερπαραγωγή κυτοκινών — ουσίες που εντείνουν τη φλεγμονή.

3. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σου

Τα αντιοξειδωτικά του πεπονιού τονώνουν το ανοσοποιητικό σου. Το β-καροτένιο μετατρέπεται σε βιταμίνη A, βασικό θρεπτικό για την άμυνά σου. Η βιταμίνη C μπορεί να μειώσει τη διάρκεια του κρυολογήματος και να σε βοηθήσει να αναρρώσεις πιο γρήγορα.

4. Προστατεύει τα μάτια σου

Το πεπόνι είναι πλούσιο σε λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, βιταμίνες A και C, που βοηθούν στην πρόληψη καταρράκτη και εκφύλισης ωχράς κηλίδας. Η βιταμίνη A κρατά τα μάτια σου ενυδατωμένα και υγιή, ενώ η C προστατεύει από την οξειδωτική φθορά και φλεγμονή που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όρασης.

Προσοχή όταν τρως πεπόνι!

1) Πλύνε καλά το εξωτερικό του πριν το κόψεις, ακόμα κι αν δεν το τρως.

2) Απέφυγε κομμάτια που είναι ήδη κομμένα σε δίσκους ή ακόμα και συσκευασίες, γιατί υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης.

3) Μην το παρακάνεις: υπερκατανάλωση μπορεί να σου προκαλέσει φούσκωμα, κράμπες ή διάρροια λόγω των σακχάρων και φυτικών ινών.

4) Αν έχεις πρόβλημα με το κάλιο, φρόντισε να μην τρως μεγάλες ποσότητες.

Είναι καλό να το καταναλώνεις αν έχεις διαβήτη;

Ναι, σε μικρές ποσότητες. Οι φυτικές ίνες και το νερό του μειώνουν την πιθανότητα απότομων αυξήσεων σακχάρου. Καλό είναι να το συνδυάζεις με πρωτεΐνη (π.χ. γιαούρτι ή ξηρούς καρπούς) για καλύτερη ισορροπία.

Διάβασε επίσης:

Σαν να μην τρως τίποτα: 10 φαγητά που έχουν σχεδόν 0 θερμίδες

Τι φέρνει ο Ιούνιος στα μανάβικα - Τα φρούτα και λαχανικά που πρέπει να βάλεις στο καλάθι σου

Το σμούθι που βελτιώνει μνήμη και συγκέντρωση - Το φρούτο που περιέχει θα σου δώσει boost

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i