
Ο μούστος, το πολύτιμο υγρό που προκύπτει από το πάτημα των σταφυλιών, είναι ένα από τα πιο παλιά και χαρακτηριστικά προϊόντα της ελληνικής γης. Στην παράδοση χρησιμοποιείται σε πλήθος συνταγών, γλυκών και αλμυρών, ενώ θεωρείται ότι έχει και θρεπτική αξία χάρη στα φυσικά σάκχαρα και τα αρώματά του. Από το πετιμέζι μέχρι τα παραδοσιακά μουστοκούλουρα, ο μούστος κουβαλάει την αυθεντική γεύση του φθινοπώρου και την ιστορία των αμπελιών μας.
Ανάμεσα στις πιο αγαπημένες δημιουργίες που μπορείς να φτιάξεις με μούστο είναι το κέικ μούστου. Ένα γλυκό αφράτο, μυρωδάτο και γεμάτο νοσταλγία, που συνδυάζει την απλότητα με τον πλούτο της παράδοσης. Δεν είναι απλά ένα κέικ, είναι ένας τρόπος να φέρεις στο σπίτι σου το άρωμα του τρύγου, να γεμίσεις την κουζίνα με μνήμες και να μοιραστείς με την οικογένεια ή τους φίλους σου ένα κομμάτι αυθεντικής ελληνικής γεύσης.
Σήμερα θα φτιάξεις ένα ξεχωριστό κέικ μούστου με ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο. Μια συνταγή από τη food blogger Μαρία Πατσιά, που συνδυάζει το παραδοσιακό με το θρεπτικό, αφού οι ξηροί καρποί δίνουν τραγανή υφή και το ελαιόλαδο χαρίζει πλούσια γεύση και υγιεινή διάσταση.
Συνταγή για κέικ μούστου
Υλικά:
- 1 ποτήρι μούστο
- 1 ποτήρι ελαιόλαδο
- 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
- 4 αυγά
- 1 πακέτο κόκκινη φαρίνα
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 φλιτζάνι ξανθές σταφίδες
- ½ φλιτζάνι καρύδια
- ½ φλιτζάνι φουντούκια
- 1 κ.γ. κανέλα
- ½ καραφάκι γαρύφαλλο
Εκτέλεση:
1) Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 150 βαθμούς. Βουτυρώνεις και αλευρώνεις μια φόρμα για κέικ. Σε ένα βαθύ μπολ χτυπάς με το μίξερ χειρός τον μούστο με τα αυγά σε δυνατή ταχύτητα. Στη συνέχεια προσθέτεις τον χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο, τη φαρίνα και συνεχίζεις το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα.
2) Ρίχνεις τα μπαχαρικά μαζί με το μπέικιν πάουντερ, τα καρύδια, τις σταφίδες και τα φουντούκια. Ανακατεύεις απαλά με μια ξύλινη κουτάλα.
3) Μεταφέρεις το μείγμα στη φόρμα και ψήνεις για περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά. Το κέικ είναι έτοιμο όταν, βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο του, αυτό βγαίνει καθαρό.
Διάβασε επίσης:
Πετιμέζι: Ένα φυσικό γλυκαντικό με εκπληκτικές ιδιότητες
Kλασική συνταγή για την παραδοσιακή μουσταλευριά - με 3 υλικά
Τρεις τρόποι να αποθηκεύσεις τους ξηρούς καρπούς
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr