6 τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνεις μετά την ημερομηνία λήξης τους

Οι ειδικοί εξηγούν ποια τρόφιμα γίνονται επικίνδυνα μετά τη λήξη τους και πώς να προστατεύσεις την υγεία σου.

Packaged Salad iStock

Η αποθήκευση και ανανέωση των τροφίμων μπορεί να μοιάζει με μια ατελείωτη αγγαρεία, με το να γεμίζεις και να ξαναγεμίζεις δηλαδή το ντουλάπι και το ψυγείο σου. Και δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να πετάς ένα μαραμένο ματσάκι λαχανικών ή ένα γκριζωπό δοχείο με κιμά, γνωρίζοντας ότι ξόδεψες χρήματα και τώρα θα πάνε χαμένα. Ωστόσο, η ασφάλεια των τροφίμων είναι πολύ πιο σημαντική και η απόρριψη των εν δυνάμει επικίνδυνων είναι ουσιαστική για να προστατεύσεις τον εαυτό σου και όσους τα καταναλώνουν, όπως λέγεται σε σχετικό άρθρο στο RealSimple με την έγκριση της ειδικού Dr. Cynthia Odogwu, MD.

Στο σούπερ μάρκετ, τα περισσότερα συσκευασμένα τρόφιμα φέρουν ημερομηνία λήξης και, συχνά, ημερομηνία πώλησης. Η ημερομηνία πώλησης χρησιμεύει στο κατάστημα για να αντικαθιστά το προϊόν με πιο φρέσκο, και στο σπίτι μπορείς συνήθως να καταναλώσεις μη ευπαθή τρόφιμα και μετά από αυτή την ημερομηνία χωρίς σοβαρό κίνδυνο. Ίσως να μην είναι τόσο φρέσκα ή νόστιμα, αλλά η πιθανότητα τροφικής δηλητηρίασης είναι χαμηλή.

Η ημερομηνία λήξης (ή "ανάλωσης έως") όμως, δείχνει την τελευταία ημέρα που ένα τρόφιμο μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια. Μετά από αυτή την ημερομηνία, μπορεί να γίνει επικίνδυνο ή τοξικό. Κάποια τρόφιμα μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια λίγο μετά (όπως κατεψυγμένα γεύματα, ξηρά ζυμαρικά, μπαχαρικά και μέλι), αλλά άλλα εγκυμονούν πραγματικό κίνδυνο και πρέπει να πετιούνται μόλις περάσουν την ημερομηνία τους.

Ακολουθούν τα πιο σημαντικά τρόφιμα που πρέπει να πετάς μόλις λήξουν:

1. Ωμό κρέας

"Τα ωμά κρέατα, όπως κοτόπουλο, βοδινό και χοιρινό, δεν πρέπει να καταναλώνονται μετά την ημερομηνία λήξης τους", λέει η δρ. Cynthia Odogwu. "Είναι πολύ πιθανό να αναπτυχθούν επικίνδυνα βακτήρια όπως σαλμονέλα και E.coli, που προκαλούν τροφικές δηλητηριάσεις".

2. Ωμό ψάρι και θαλασσινά

Όπως και το ωμό κρέας, έτσι και το ψάρι μετά την ημερομηνία λήξης είναι επικίνδυνο. Το ψάρι πρέπει ιδανικά να καταναλώνεται την ημέρα που αγοράζεται και θεωρείται ληγμένο μετά από 48 ώρες. Ενδείξεις ότι ένα φιλέτο ψαριού είναι επικίνδυνο περιλαμβάνουν γλοιώδη υφή και έντονη, χημική μυρωδιά (όχι μυρωδιά θάλασσας).

3. Αλλαντικά και κρύα κρεατικά

"Μόλις λήξουν τα έτοιμα προς κατανάλωση αλλαντικά και κρύα κρεατικά, πρέπει να πεταχτούν", εξηγεί η δρ. Odogwu. "Μπορούν να μολυνθούν με Listeria, ένα βακτήριο που συνεχίζει να αναπτύσσεται ακόμη και στο ψυγείο". Εάν τα αλλαντικά έχουν πάρει γκρι ή πρασινωπή απόχρωση ή είναι πιο γλοιώδη από το κανονικό, σημαίνει ότι έχουν χαλάσει.

4. Συσκευασμένες σαλάτες

"Πέτα τις έτοιμες σαλάτες μόλις λήξουν", λέει η δρ. Odogwu. "Όσο πλησιάζει η ημερομηνία λήξης, τόσο αυξάνονται τα μικρόβια που περιέχουν. Αυτά όχι μόνο προκαλούν αλλοίωση, αλλά μπορεί και να σε αρρωστήσουν". Αν μεταφέρεις τη σαλάτα σε άλλο δοχείο, σημείωσε την ημερομηνία λήξης σε μια ετικέτα και κόλλησέ την απ’ έξω.

5. Μη παστεριωμένα τυριά

"Τα μη παστεριωμένα τυριά, όπως το μπρι, πρέπει να πετιούνται μόλις λήξουν γιατί μπορεί να μολυνθούν με βακτήρια όπως η Listeria", εξηγεί η δρ. Odogwu. Το ίδιο ισχύει για άλλα φρέσκα τυριά, όπως φέτα, queso fresco και γενικά όλα τα μαλακά τυριά.

6. Μανιτάρια

Τα μανιτάρια όταν αρχίζουν να γίνονται γλοιώδη ή να αλλάζουν έντονα χρώμα, πρέπει να πετιούνται. Μπορούν να περιέχουν βακτήρια ή τοξίνες, ακόμα και αλλαντίαση (botulism), που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή τροφική δηλητηρίαση. Ο καλύτερος τρόπος να τα διατηρήσεις είναι μέσα σε χάρτινη σακούλα, με χαρτί κουζίνας, στο ψυγείο. Έτσι, απορροφάται η υγρασία και παραμένουν φρέσκα περισσότερο.

Η ημερομηνία λήξης δεν είναι πάντα απλώς μια σύσταση. Σε πολλές περιπτώσεις είναι κρίσιμη για την υγεία σου. Για τα συγκεκριμένα τρόφιμα, λοιπόν, είναι καλύτερο να μην το ρισκάρεις και να τα πετάς όταν λήγουν. Με αυτόν τον τρόπο, αποφεύγεις επικίνδυνες τροφικές δηλητηριάσεις και προστατεύεις την υγεία σου.

Διάβασε επίσης:

Ποιες τροφές μπορείς να φας μετά την ημερομηνία λήξης και να είσαι ασφαλής

Θα πάθεις κάτι αν τρως ληγμένα; Ημερομηνία λήξης vs ελάχιστη διατηρησιμότητα

Διάβασε 7 συμβουλές κι ένα SOS για να αποφύγεις την τροφική δηλητηρίαση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i