Η αύξηση της θερμοκρασίας, η οποία επιταχύνει την αλλοίωση των τροφίμων, η εποχιακή λειτουργία ορισμένων επιχειρήσεων μαζικής εστίασης και η αυξημένη ζήτηση, λόγω μεγάλου αριθμού τουριστών, αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την ασφάλεια των τροφίμων. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί του ΕΦΕΤ (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων), κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ιδίως στις τουριστικές περιοχές, υπάρχει η πιθανότητα εκδήλωσης τροφικής δηλητηρίασης. Κι αυτή συνήθως οφείλεται στην κατανάλωση τροφίμων που προετοιμάζονται, διατηρούνται ή διατίθενται χωρίς την τήρηση των απαραίτητων όρων υγιεινής.
Οι 7 συμβουλές του ΕΦΕΤ για διακοπές χωρίς απρόοπτα
Όταν ψωνίζεις από καντίνα ή υπαίθριο πάγκο
- Έλεγξε όσο μπορείς εάν εφαρμόζονται τα μέτρα υγιεινής που είναι απαραίτητα για την προστασία των τροφίμων.
- Έτοιμα σάντουιτς τα οποία δεν διατίθενται αμέσως μετά την παρασκευή τους, πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο.
- Έτοιμα γεύματα τα οποία σερβίρονται ζεστά πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 65ο C.
- Σαλάτες που διατηρούνται σε salad bar πρέπει να διατηρούνται με ψύξη και να είναι προφυλαγμένες από έντομα, σκόνη κλπ.
- Τα χύμα παγωτά θα πρέπει να έχουν κατάλληλη ψύξη, να είναι σκληρά, να μην είναι εκτεθειμένα σε έντομα, σκόνη κλπ και να σερβίρονται με καθαρά εργαλεία.
- Τα ψυγεία με αναψυκτικά και νερό να μην είναι εκτεθειμένα στον ήλιο.
- Έτοιμα φαγητά, τα οποία δεν καταναλώθηκαν εντός δύο ωρών από την αγορά τους και δεν διατηρήθηκαν στο ψυγείο, πρέπει να απορρίπτονται.
Η SOS συμβουλή για να αποφύγεις την τροφική δηλητηρίαση
Στα καταστήματα που πωλείται εμφιαλωμένο νερό, αυτό πρέπει να διατηρείται σε σκιερό μέρος. Από την πλευρά σου, μην ξαναχρησιμοποιείς τα άδεια πλαστικά μπουκάλια για να τα ξαναγεμίσεις με νερό. Η υγρασία και η ζέστη ευνοούν την ανάπτυξη μικροβίων και βακτηρίων στο εσωτερικό τους. Μετά τη χρήση, πέταξέ τα αντίστοιχους κάδους ανακύκλωσης.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr