Διάβασε 7 συμβουλές κι ένα SOS για να αποφύγεις την τροφική δηλητηρίαση

Πολλοί έχουν ήδη αρχίσει να παίρνουν άδεια και ο ΕΦΕΤ μας συμβουλεύει πώς θα απολαύσουμε τις διακοπές μας αποφεύγοντας την τροφική δηλητηρίαση.

Παγωτό Istock

Η αύξηση της θερμοκρασίας, η οποία επιταχύνει την αλλοίωση των τροφίμων, η εποχιακή λειτουργία ορισμένων επιχειρήσεων μαζικής εστίασης και η αυξημένη ζήτηση, λόγω μεγάλου αριθμού τουριστών, αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την ασφάλεια των τροφίμων. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί του ΕΦΕΤ (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων), κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ιδίως στις τουριστικές περιοχές, υπάρχει η πιθανότητα εκδήλωσης τροφικής δηλητηρίασης. Κι αυτή συνήθως οφείλεται στην κατανάλωση τροφίμων που προετοιμάζονται, διατηρούνται ή διατίθενται χωρίς την τήρηση των απαραίτητων όρων υγιεινής.

Οι 7 συμβουλές του ΕΦΕΤ για διακοπές χωρίς απρόοπτα

Όταν ψωνίζεις από καντίνα ή υπαίθριο πάγκο

  1. Έλεγξε όσο μπορείς εάν εφαρμόζονται τα μέτρα υγιεινής που είναι απαραίτητα για την προστασία των τροφίμων.
  2. Έτοιμα σάντουιτς τα οποία δεν διατίθενται αμέσως μετά την παρασκευή τους, πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο.
  3. Έτοιμα γεύματα τα οποία σερβίρονται ζεστά πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 65ο C.
  4. Σαλάτες που διατηρούνται σε salad bar πρέπει να διατηρούνται με ψύξη και να είναι προφυλαγμένες από έντομα, σκόνη κλπ.
  5. Τα χύμα παγωτά θα πρέπει να έχουν κατάλληλη ψύξη, να είναι σκληρά, να μην είναι εκτεθειμένα σε έντομα, σκόνη κλπ και να σερβίρονται με καθαρά εργαλεία.
  6. Τα ψυγεία με αναψυκτικά και νερό να μην είναι εκτεθειμένα στον ήλιο.
  7. Έτοιμα φαγητά, τα οποία δεν καταναλώθηκαν εντός δύο ωρών από την αγορά τους και δεν διατηρήθηκαν στο ψυγείο, πρέπει να απορρίπτονται.

Η SOS συμβουλή για να αποφύγεις την τροφική δηλητηρίαση

Στα καταστήματα που πωλείται εμφιαλωμένο νερό, αυτό πρέπει να διατηρείται σε σκιερό μέρος. Από την πλευρά σου, μην ξαναχρησιμοποιείς τα άδεια πλαστικά μπουκάλια για να τα ξαναγεμίσεις με νερό. Η υγρασία και η ζέστη ευνοούν την ανάπτυξη μικροβίων και βακτηρίων στο εσωτερικό τους. Μετά τη χρήση, πέταξέ τα αντίστοιχους κάδους ανακύκλωσης.

Διάβασε επίσης: Μάθε για την υγεία σου: Αυτά είναι τα συστατικά που αποφεύγουμε στα επεξεργασμένα τρόφιμα

Διάβασε επίσης: Γαστρεντερίτιδα στις διακοπές; Η Ελένη Δασκαλάκη σου λέει πώς θα την αποφύγεις και πώς θα περάσει πιο γρήγορα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i