iStock
Η γλυκιά κολοκύθα είναι ένας μικρός διατροφικός θησαυρός που αξίζει να έχεις πιο συχνά στη διατροφή σου. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, β-καροτένιο και φυτικές ίνες, προσφέροντάς σου αντιοξειδωτική δράση, λαμπερό δέρμα και καλύτερη πέψη. Παράλληλα, έχει φυσική γλυκύτητα, οπότε σου επιτρέπει να μειώσεις τη ζάχαρη χωρίς να στερηθείς τη γεύση. Ο πουρές κολοκύθας κάνει την υφή της πίτας σου κρεμώδη και απαλή, ενώ το έντονο πορτοκαλί του χρώμα σε προδιαθέτει για μια γλυκιά, φθινοπωρινή απόλαυση. Είναι το ιδανικό συστατικό αν θέλεις κάτι γλυκό, θρεπτικό και ελαφρύ, χωρίς ενοχές.
Η συγκεκριμένη συνταγή από τη διατροφολόγο Σόνια Αλεξίου (@dietitians_lab) για pumpkin pie είναι διαφορετική: είναι πιο ελαφριά, με λιγότερες από 300 θερμίδες το κομμάτι, και φτιαγμένη με αγνά, ισορροπημένα υλικά. Το γάλα χαμηλών λιπαρών, το σιμιγδάλι και το κορν φλάουρ δημιουργούν τη βελούδινη βάση της κρέμας, ενώ το μέλι χαρίζει φυσική γλυκύτητα και υπέροχο άρωμα. Το εκχύλισμα βανίλιας προσθέτει αυτή την απαλή, ζεστή γεύση που αναδεικνύει την κολοκύθα, ενώ το ελαιόλαδο δίνει διακριτική νοστιμιά και ωραία υφή.
Όλα αυτά τυλιγμένα μέσα σε λεπτό φύλλο κρούστας, ψήνονται μέχρι να γίνουν χρυσαφένια και τραγανά, με την κρέμα να παραμένει απαλή και βελούδινη στο εσωτερικό. Είναι ένα γλυκό που μπορείς να απολαύσεις το πρωί με τον καφέ σου, ως απογευματινό σνακ ή ακόμα και μετά το φαγητό χωρίς τύψεις. Κάθε μπουκιά είναι μια μικρή γιορτή γεύσης, ισορροπίας και φθινοπωρινής απόλαυσης.
Γλυκιά κολοκυθόπιτα
Υλικά:
- 850 γρ. γάλα
- 80 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 20 γρ. κορν φλάουερ
- 5 γρ. εκχύλισμα βανίλιας
- 80 γρ. μέλι
- 300 γρ. πουρές κολοκύθας
- 1 αυγό
- 20 γρ. ελαιόλαδο
- 6–7 φύλλα κρούστας λεπτά
- (Προαιρετικά: λίγη κανέλα ή μοσχοκάρυδο για πιο έντονο άρωμα)
Τι κάνει αυτή τη συνταγή ξεχωριστή
Αυτό που θα αγαπήσεις είναι η υφή, απαλή, κρεμώδης και ελαφριά. Δεν χρειάζεται πολύ ζάχαρη, βούτυρο ή κρέμα γάλακτος για να έχει νοστιμιά. Κάθε κομμάτι έχει γύρω στις 270 kcal, αλλά νιώθεις σαν να απολαμβάνεις ένα πλούσιο επιδόρπιο. Το καλύτερο; Μπορείς να τη φτιάξεις εκ των προτέρων και να τη φυλάξεις στο ψυγείο. Την επόμενη μέρα είναι ακόμα πιο νόστιμη.
Διάβασε επίσης:
Αυτή η σούπα κόκκινης φακής με λεμόνι έχει όλα όσα ζητάς: γεύση, θρέψη και μηδέν κόπο
Είναι η εποχή της κολοκύθας και σου έχουμε 9 λόγους για να τη βάλεις στη διατροφή σου
Κολοκυθόπιτα με κίτρινη κολοκύθα χωρίς φύλλο από τη διατροφολόγο
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr