istock
Στην κουζίνα σου υπάρχουν υλικά που μοιάζουν μεταξύ τους τόσο πολύ, που πολλές φορές σε μπερδεύουν χωρίς καν να το καταλάβεις. Το ίδιο συμβαίνει συχνά και με τα μέλη της οικογένειας των κρεμμυδιών, που ενώ είναι διαφορετικά μεταξύ τους, εμφανισιακά μοιάζουν σχεδόν ίδια.
Αν έχεις απορήσει ποτέ ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο πράσο και στο φρέσκο κρεμμυδάκι, δεν είσαι η μόνη. Αφού ανήκουν στην ίδια φυτική οικογένεια και μοιράζονται πολλά κοινά χαρακτηριστικά, είναι λογικό να προκαλούν σύγχυση. Ώρα να τα ξεχωρίσεις μια και καλή.
Τι είναι το πράσο;
Το πράσο ανήκει στην οικογένεια των allium (όπως το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα σχοινόπρασα). Έχει μακριά, επίπεδα πράσινα φύλλα που γίνονται πιο ανοιχτόχρωμα όσο πλησιάζουν προς τη βάση. Το πάνω τμήμα είναι πιο σκληρό και συνήθως αφαιρείται, ενώ το λευκό και το ανοιχτό πράσινο μέρος είναι τα πιο τρυφερά και τα πιο γευστικά.

Η γεύση του πράσου είναι απαλή, γλυκιά και πιο ήπια από του κρεμμυδιού. Δεν είναι από τα πιο συνηθισμένα υλικά σε κάθε σπίτι, αλλά χρησιμοποιείται εκτεταμένα σε σούπες, μαγειρεμένα πιάτα και πιο "ευρωπαϊκές" συνταγές.

Τι είναι το φρέσκο κρεμμυδάκι;
Το φρέσκο κρεμμυδάκι (ή scallion) επίσης ανήκει στα allium και είναι "συγγενής" του πράσου. Είναι όμως πιο λεπτό, έχει κοίλο εσωτερικό και στη βάση του θα βρεις έναν πολύ μικρό βολβό, στην ουσία ένα νεαρό, ανώριμο κρεμμύδι.

Οπτικά μοιάζει αρκετά με το πράσο: πράσινο πάνω μέρος και λευκή βάση. Όμως είναι πολύ πιο μικρό και έχει πιο έντονη, πιο καυτερή γεύση σε σχέση με το ήπιο πράσο.
Πώς να μαγειρεύεις με πράσο
Το πράσο μπορείς να το απολαύσεις ωμό ή μαγειρεμένο. Η πιο κλασική χρήση του είναι η γνωστή σούπα πράσου, η οποία αποκτά κρεμώδη υφή όταν πολτοποιηθεί. Επίσης χρησιμοποιείται σε σούπες φακών, και γενικά σε πολλά μαγειρευτά.
Εκτός από τις σούπες, μπορείς να το ψήσεις στη σχάρα, να το προσθέσεις σε ομελέτες, να το ψήσεις στο φούρνο ή να το βάλεις σε κατσαρόλες. Ωμό μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σε σαλάτες και μπολ με δημητριακά, κομμένο σε λεπτές φέτες.
Πώς να μαγειρεύεις με φρέσκο κρεμμυδάκι
Το φρέσκο κρεμμυδάκι δίνει άρωμα και χρώμα σε κάθε πιάτο και συχνά χρησιμοποιείται είτε στην αρχή του μαγειρέματος μαζί με άλλα αρωματικά, είτε στο τέλος ως τελικό touch. Θα το βρεις σε stir fry, noodles, dumplings, σούπες, πατάτες και άπειρα άλλα πιάτα.

Μπορείς επίσης να το χρησιμοποιήσεις ωμό ως γαρνιτούρα: σε καλοκαιρινές σαλάτες, wraps, curries, ψαρικά και πολλά ακόμη.
Μπορείς να αντικαταστήσεις το ένα με το άλλο;
Ναι! Mε κάποιες μικρές προσαρμογές.
► Αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις φρέσκο κρεμμυδάκι αντί για πράσο
Θα χρειαστείς μεγαλύτερη ποσότητα, επειδή τα φρέσκα κρεμμυδάκια είναι πολύ μικρότερα. Για κάθε ένα πράσο, χρησιμοποίησε περίπου 3–4 φρέσκα κρεμμυδάκια.
Να θυμάσαι όμως ότι έχουν πιο έντονη γεύση, οπότε ίσως δεν χρειαστείς τον ίδιο όγκο.
► Αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις πράσο αντί για φρέσκο κρεμμυδάκι
Το πράσο έχει πιο ινώδη υφή, γι’ αυτό καλό είναι να το κόβεις πολύ λεπτά. Η υφή του μπορεί να αλλάξει το αποτέλεσμα στο πιάτο, αλλά αν το κόψεις σωστά, λειτουργεί καλά στις περισσότερες συνταγές.
Διάβασε επίσης:
Είναι το κρεμμύδι ένας φυσικός ρυθμιστής του σακχάρου;
Η πιο εύκολη συνταγή για λεμονάτο πρασόρυζο - ιδανικό όταν δεν έχεις χρόνο!
Φρέσκα κρεμμυδάκια: Ένα θαυματουργό λαχανικό για τα μάτια σου με πολλά οφέλη
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr