Φρέσκα κρεμμυδάκια: Ένα θαυματουργό λαχανικό για τα μάτια σου με πολλά οφέλη

Ευτυχώς το λαχανικό αυτό δεν λείπει σχεδόν από καμία παραδοσιακή ελληνική συνταγή

πράσινο κρεμμύδι

Τα πράσινα κρεμμύδια είναι χαμηλά σε θερμίδες, αφού 6 μικρά, φρέσκα κρεμμυδάκια αντιστοιχουν σε μόλις 25 θερμιδες.  Η πλειοψηφία αυτών των θερμίδων προέρχονται από τους υδατάνθρακες αφού ένα φλιτζάνι φρέσκα κρεμμυδάκια περιέχει 4 γραμ. υδατανθράκων αλλά και 1,3 γραμ. φυτικών ινών. Αυτοί οι υδατάνθρακες παρέχουν ενέργεια στους ιστούς σου για μια 24ωρη φυσιολογική λειτουργία ενώ οι φυτικές ίνες προάγουν την υγιή πέψη.

Προστατεύουν τα μάτια σου

Τα φρέσκα κρεμμυδάκια περιέχουν καροτενοειδή, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Α, λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη. Η βιταμίνη Α παίζει κεντρικό ρόλο στην υγιή όραση ενώ η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη συνεργάζονται και αυτές για να κρατήσουν τα μάτια σου υγιή. Η κατανάλωση τους προστατεύει τα κύτταρα σου από τη φθορά και καταπολεμά εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, αναφέρουν έρευνες που έγιναν στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιο του Maryland. Για την ακρίβεια κάθε φλιτζάνι φρέσκα κρεμμυδάκια περιέχει 2.840 μονάδες και 609 μικρογραμμάρια λουτεΐνη και ζεαξανθίνη.

Αυτό σημαίνει ότι καλύπτεται το 95% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Α για τους άνδρες και το σύνολο της ημερήσιας πρόσληψης για τις γυναίκες.

Γερά οστά

Οι βιταμίνες C και Κ που περιέχονται στα κρεμμυδάκια προάγουν την υγεία του σκελετού σου. Η βιταμίνη C βοηθά τον οργανισμό να συνθέσει το κολλαγόνο που κρατά τα οστά σου δυνατά, ενώ η βιταμίνη Κ βοηθά το σώμα σου να χρησιμοποιήσει το ασβέστιο που χρειάζεται για να διατηρηθεί η οστική πυκνότητα. Η βιταμίνη Κ ελέγχει επίσης την πήξη του αίματος, ενώ η βιταμίνη C δρα ως αντιοξειδωτικό και προστατεύει τους ιστούς σου από τη φθορά. Ένα φλιτζάνι πράσινα κρεμμύδια περιέχει 111 μικρογραμμάρια βιταμίνης Κ, δηλαδή το 89% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για τους άνδρες και το σύνολο της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για τις γυναίκες.

Κάθε μερίδα φρέσκα κρεμμυδάκια διαθέτει επίσης 10 mg βιταμίνης C , δηλαδή το 11% και το 13% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για τους άνδρες και τις γυναίκες, αντίστοιχα.

Φρέσκα κρεμμυδάκια: Ένα θαυματουργό λαχανικό για τα μάτια σου με πολλά οφέλη - εικόνα 1

Για την υγεία της καρδιάς σου

Η βιταμίνη C και βιταμίνη Α έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, αναφέρει το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Maryland. Αυτό σημαίνει ότι οι βιταμίνες αυτές μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της φθοράς του DNA και στις βλάβες του κυτταρικού ιστού με αναστολή της δραστικότητας των ενώσεων των ελευθέρων ριζών. Μια διατροφή πλούσια σε τρόφιμα με υψηλή αντιοξειδωτική συγκέντρωση συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιοπάθειας. Η βιταμίνη C μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης, η οποία, με τη σειρά της, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων.

Extra tips:

  • Όταν επιλέγεις κρεμμυδάκια, επίλεξε αυτά που έχουν πράσινες, φρέσκες τραγανές κορυφές και είναι τρυφερά. Η βάση τους πρέπει να λευκίζει σε μήκος 5-7 εκατοστά. Απόφυγε αυτά που έχουν μαραμένες ή κίτρινες κορυφές.
  • Τα πράσινα κρεμμυδάκια θα πρέπει να αποθηκεύονται στο ψυγείο μέσα σε πλαστικό σακουλάκι και να διατηρούνται για μια εβδομάδα. Όλα τα κρεμμύδια θα πρέπει να αποθηκεύονται μακριά από τις πατάτες, καθώς θα απορροφήσουν την υγρασία και το αιθυλένιο, που προκαλεί την πιο γρήγορη αποσύνθεση τους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i