istock
Αν νοιάζεσαι πραγματικά για την υγεία σου, τότε ξέρεις ότι η διατροφή είναι από τα σημαντικότερα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να προστατεύσεις το σώμα σου. Μπορεί όμως κάποιες φορές να νιώθεις ότι θέλεις να τρως πιο θρεπτικά αλλά δεν είσαι σίγουρη από πού να ξεκινήσεις. Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζεται να κάνεις τεράστιες αλλαγές ή να ακολουθήσεις περίπλοκα πλάνα διατροφής, μερικές μικρές κινήσεις αρκούν για να δεις μεγάλη διαφορά στην ενέργεια, την ευεξία και τη συνολική σου υγεία.
Γι’ αυτό και η διατροφολόγος Hazel Flight συγκέντρωσε τρεις απλούς τρόπους που μπορείς να εφαρμόσεις άμεσα στην καθημερινότητά σου, και τους παρέθεσε στο The Conversation. Είναι προσιτοί, δεν απαιτούν χρόνο ή χρήματα, και το σημαντικότερο, βελτιώνουν πραγματικά τη θρεπτική αξία του φαγητού σου, χωρίς να στερείσαι γεύση ή απόλαυση.
3 τρόποι να τρως πιο υγιεινά
1. Γίνε πιο τολμηρή με τις επιλογές σου
Υπάρχουν πολλά τρόφιμα που ίσως δεν συνηθίζεις να βάζεις στο πιάτο σου, αλλά είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά και ωφέλιμους μικροοργανισμούς που κάνουν καλό στον οργανισμό σου.
Τα θαλάσσια βρώσιμα φυτά, για παράδειγμα, αποτελούν παραδοσιακή τροφή σε ασιατικές και παράκτιες κουλτούρες εδώ και χιλιάδες χρόνια. Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, απαραίτητα λιπαρά οξέα, ιώδιο και πρωτεΐνες που δεν βρίσκεις σε φυτά της στεριάς. Αυτό συμβαίνει χάρη στις μοναδικές συνθήκες όπου αναπτύσσονται, δημιουργώντας ένα ξεχωριστό διατροφικό προφίλ με πολλαπλά οφέλη, από προστασία έναντι του καρκίνου και της δημιουργίας θρόμβων μέχρι ρύθμιση της χοληστερόλης και μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και λιπώδους ήπατος.
Κάποια από αυτά – όπως τα φύκια – μπορείς να τα προσθέσεις εύκολα σε άλλα τρόφιμα για να ενισχύσεις τη γεύση και την πρωτεΐνη τους. Η σπιρουλίνα, για παράδειγμα, είναι γεμάτη βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, ενώ χρησιμοποιείται ακόμη και από αστροναύτες της NASA ως συμπλήρωμα. Nori, sea moss ή mozuku είναι μερικές επιλογές που μπορείς να δοκιμάσεις.
Το ίδιο ισχύει και για τις πικρές πρασινάδες – όπως πικραλίδα, παντζαρόφυλλα, τσουκνίδες και λαχανίδες. Είναι πυκνές σε θρεπτικά συστατικά, έχουν αντιοξειδωτική δράση και βοηθούν σημαντικά την πέψη χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.
Μην ξεχνάς και τις ζυμωμένες τροφές: kimchi, ξινολάχανο, kefir. Συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων, καλύτερη διαχείριση βάρους και πλουτίζουν το έντερο σου με προβιοτικά.
2. Χρησιμοποίησε άφοβα μυρωδικά και μπαχαρικά
Τα βότανα και τα μπαχαρικά δεν είναι μόνο για γεύση, σου προσφέρουν και σημαντικά οφέλη για την υγεία σου.
Κουρκουμάς, τζίντζερ, σκόρδο, κανέλα, γαρύφαλλο και ρίγανη έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες χάρη στις φυσικές χημικές ενώσεις που περιέχουν. Αυτές οι ουσίες συνεργάζονται μεταξύ τους και μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων, χρόνιας φλεγμονής, ακόμη και διαβήτη. Η κανέλα ξεχωρίζει γιατί συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, κάτι σημαντικό για γυναίκες που θέλουν καλύτερο έλεγχο γλυκόζης.
Τζίντζερ, δυόσμος και μάραθος βοηθούν την πέψη, ενώ σκόρδο, θυμάρι και ρίγανη μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σου. Παράλληλα, επειδή τα μπαχαρικά προσφέρουν έντονη γεύση, θα χρησιμοποιείς λιγότερο αλάτι και ζάχαρη, κάτι που μειώνει τους κινδύνους υπέρτασης, διαβήτη και καρδιακών προβλημάτων. Ακόμη και η καυτερή πιπεριά μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση βάρους χάρη στην καψαϊκίνη που αυξάνει τον μεταβολισμό.
Και κάτι ακόμη: βότανα όπως το σαφράν και το δεντρολίβανο συνδέονται με καλύτερη διάθεση και νοητική λειτουργία. Μόνο το άρωμα του δεντρολίβανου μπορεί να ενισχύσει μνήμη και συγκέντρωση.
3. Επίλεξε εποχιακά και τοπικά προϊόντα
Όταν βάζεις εποχιακά φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σου, κάνεις καλό τόσο στον οργανισμό σου όσο και στο περιβάλλον.
Τα εποχιακά προϊόντα είναι πιο φρέσκα, έχουν καλύτερη γεύση και συχνά περισσότερα θρεπτικά συστατικά, αφού δεν χρειάζεται να αποθηκεύονται για εβδομάδες ή να ταξιδεύουν μεγάλες αποστάσεις. Τα τοπικά προϊόντα απαιτούν λιγότερα συντηρητικά και χημικά, ενώ επειδή φτάνουν γρήγορα στο τραπέζι σου, χάνουν λιγότερα μικροθρεπτικά στοιχεία.
Αν μπορείς, δοκίμασε να αποξηράνεις, να καταψύξεις ή να ζυμώσεις εποχιακά τρόφιμα για να τα κρατήσεις περισσότερο και να διατηρήσεις μέρος της θρεπτικής τους αξίας.
Ο τρόπος που τρως
Δεν έχει σημασία μόνο το τι τρως, αλλά και το πώς τρως!
Το mindful eating - το να τρως δηλαδή με επίγνωση - μπορεί να σε βοηθήσει να χτίσεις μια πιο υγιή σχέση με το φαγητό, να βελτιώσεις την πέψη σου και να διαχειριστείς καλύτερα το βάρος σου. Όταν μάθεις να ακούς τα σημάδια πείνας και κορεσμού, αποφεύγεις το υπερβολικό φαγητό και κάνεις πιο ισορροπημένες επιλογές.
Mindful eating: Τι σημαίνει "τρώω ενσυνείδητα" και πώς θα μάθω να το κάνω;
Ακόμη και το μέγεθος του πιάτου παίζει ρόλο. Τα μικρότερα πιάτα δίνουν την αίσθηση ότι τρως περισσότερο, κάτι που βοηθάει σε μια κοινωνία όπου η υπερφαγία είναι συχνό φαινόμενο.
Με λίγες μικρές αλλαγές κάθε μέρα, μπορείς να βελτιώσεις τη θρεπτική αξία της διατροφής σου και να νιώσεις πιο υγιής, πιο δυνατή και πιο γεμάτη ενέργεια.
Διάβασε επίσης:
Πώς να σταματήσεις να τρως πολύ γρήγορα;
3 απλοί τρόποι να χάσεις βάρος τρώγοντας υδατάνθρακες
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr