Γιατί δεν πρέπει να τρώμε πολύ αλάτι
‣ Η αυξημένη πρόσληψή του συμβάλλει στην ανάπτυξη υπέρτασης σε άτομα με σχετική προδιάθεση. ‣ Άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο, και κυρίως εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σύγκριση με αυτούς που έχουν φυσιολογική πίεση. ‣ Το νάτριο είναι το στοιχείο εκείνο που ενοχοποιείται για την υπέρταση. Επιπλέον, ενώ το νάτριο δεν είναι καρκινογόνο αυτό καθ’ αυτό, η υψηλή πρόσληψη αλατιού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο στομάχι σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, όπως π.χ. λοίμωξη με το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.
3 αλλαγές που μειώνουν το αλάτι στη διατροφή σου
Βάλε μαύρο ψωμί του τοστ στο πρωινό
Γλιτώνεις 105 mg νάτριο
Επίλεξε σάντουιτς με τόνο στο γραφείο
Γλιτώνεις 690 mg νάτριο
Είναι καλή αντικατάσταση, αφού όχι μόνο ο τόνος σε νερό έχει ελάχιστο αλάτι σε σχέση με το ζαμπόν, αλλά περιέχει και Ω3 λιπαρά οξέα. Άλλες επιλογές είναι βρασμένα αβγά ή ψητό κρέας που σου έχει περισσέψει με σαλάτα.Φάε ξηρούς καρπους για σνακ
Γλιτώνεις 476 mg νάτριο
Απόφυγε τα κράκερ και τα αλμυρά σνακ και προτίμησε ξηρούς καρπούς που είναι από τα πιο θρεπτικά σνακ. Όχι μόνο δεν περιέχουν πολύ αλάτι, αλλά προσφέρουν πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. Το καρύδι, το φουντούκι και το αμύγδαλο είναι καλές επιλογές, λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε καλά λιπαρά οξέα. Plus: Έχουν επιπλέον καλά στοιχεία, όπως η αργινίνη, που διατηρούν υγιείς τις αρτηρίες. Συνεργάστηκε η Κλειώ Δημητριάδου, κλινικός διαιτολόγος- διατροφολόγος Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, MSc στη Συμβουλευτική Ψυχολογία, Life Coaching Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο (ΚΕΚ) (coachmydiet.wordpress.com).
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr