Διατροφή χωρίς γλουτένη: 3 συνταγές για νόστιμα γλυκά και 1 συνταγή για ψωμί

4 άλευρα χωρίς γλουτένη προσφέρουν την κατάλληλη ποικιλία για να μην στερούμαστε ούτε επιλογών ούτε γεύσεων.

Διατροφή χωρίς γλουτένη

Για όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη ή διαγνωσμένη ευαισθησία στη γλουτένη, η διατροφή χωρίς γλουτένη είναι μονόδρομος. Όλοι όσοι έχουν δυσανεξία σε αυτή, γνωρίζουν καλά πως οι παρενέργειες της κατανάλωσής της μπορεί να είναι σοβαρές και περιλαμβάνουν φούσκωμα, ναυτία, εμετούς και διάρροια.

Από την άλλη, υπάρχουν και πολλοί άλλοι που αποφασίζουν να κάνουν αποχή από τη γλουτένη και να καταναλώνουν τρόφιμα που δεν την περιέχουν, όχι για να εξαφανίσουν κάποια ενοχλητικά συμπτώματα, αλλά για να χάσουν βάρος ή γιατί είναι υπέρμαχοι της νέας αυτής τάσης διατροφής που έχει κατακτήσει ένα μεγάλο μέρος του κοινού.

Είτε ανήκεις στην πρώτη είτε στη δεύτερη κατηγορία, και θέλεις να ακολουθήσεις μια διατροφή χωρίς γλουτένη, ένα είναι το σίγουρο: ότι δεν χρειάζεται να στερηθείς τη γεύση και την ποικιλία στο καθημερινό σου πρόγραμμα. Οι Μύλοι Αγίου Γεωργίου δημιούργησαν 4 άλευρα που δεν τους λείπει τίποτα εκτός από γλουτένη. Έχοντάς τα ως σύμμαχο θα καταφέρεις να ακολουθήσεις εύκολα τη διατροφή αυτή χωρίς καμία στέρηση!

Διατροφή χωρίς γλουτένη: 3 συνταγές για νόστιμα γλυκά και 1 συνταγή για ψωμί - εικόνα 1

Παρακάτω θα βρεις μερικές νόστιμες συνταγές με τα άλευρα των Μύλων Αγίου Γεωργίου για να δοκιμάσεις τώρα κιόλας.

Διατροφή χωρίς γλουτένη: 3 συνταγές για νόστιμα γλυκά που δεν περιέχουν καθόλου

Chocolate cookies χωρίς γλουτένη

Διατροφή χωρίς γλουτένη: 3 συνταγές για νόστιμα γλυκά και 1 συνταγή για ψωμί - εικόνα 2

Υλικά (10 - 15 μερίδες) 

  • 180 γρ. Pastry Mix (μείγμα Ζαχαροπλαστικής χωρίς γλουτένη)
  • 35 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. δάκρυα σοκολάτας
  • 1 αυγό
  • 50 γρ.βούτυρο
  • 50 γρ.σπασμένο φουντούκι ή αμύγδαλο
  • 10 γρ.κακάο
  • 5 γρ.baking powder
  • λίγο αλάτι

Εκτέλεση: 

  1. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, το αυγό, τη ζάχαρη και μία κουταλιά από το μείγμα ζαχαροπλαστικής μέχρι να αφρατέψουν
  2. Ανακατεύουμε σε ένα άλλο μπολ το υπόλοιπο μείγμα αλεύρου, το κακάο, το αλάτι και το baking powder
  3. Προσθέτουμε το παραπάνω μείγμα σταδιακά στο μίξερ μέχρι να ενσωματωθεί με τα υπόλοιπα υλικά. Στην συνέχεια ρίχνουμε τα δάκρυα σοκολάτας και το σπασμένο φουντούκι ή αμύγδαλο
  4. Κατόπιν βγάζουμε τη ζύμη από το μίξερ και τη μορφοποιούμε σε σχήμα κυλινδρικού μπαστουνιού με διάμετρο περίπου 4cm και κόβουμε με τα δάχτυλά μας το μπαστούνι ανά 3cm περίπου φτιάχνοντας μικρά μπαλάκια
  5. Τοποθετούμε τα μπαλάκια σε λαμαρίνα με χαρτί ψησίματος και τα πιέζουμε ελαφρά στο κέντρο (ώστε να απλώσουν λίγο)
  6. Τέλος, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C με αέρα για 10-12’ περίπου

Βρες εδώ περισσότερες συνταγές με Μείγμα Ζαχαροπλαστικής Χωρίς Γλουτένη από τους Μύλους Αγίου Γεωργίου 

Carrot Cake χωρίς γλουτένη 

Διατροφή χωρίς γλουτένη: 3 συνταγές για νόστιμα γλυκά και 1 συνταγή για ψωμί - εικόνα 3

Υλικά (10 μερίδες)

  • 380 γρ.Φαρίνα χωρίς γλουτένη
  • 230 mlελαιόλαδο
  • 400 γρ.ζάχαρη
  • 300 γρ.καρότο τριμμένο
  • 150 γρ.καρύδι κοπανισμένο
  • 1 κ.γ.σόδα
  • 2 κ.γ.κανέλα
  • 1 κ.γ.μοσχοκάρυδο
  • -Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • -Χυμό από 1 μεγάλο πορτοκάλι
  • 4 αυγά

Εκτέλεση 

  1. Βάζουμε τα αυγά στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε με το σύρμα, μέχρι να αφρατέψουν.
  2. Μόλις αφρατέψουν και χωρίς να κλείσουμε το μίξερ, ρίχνουμε διαδοχικά τη ζάχαρη, το λάδι, το χυμό πορτοκαλιού, το μοσχοκάρυδο, την κανέλα, το ξύσμα. Χτυπάμε μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα.
  3. Κλείνουμε το μίξερ, προσθέτουμε τη φαρίνα χωρίς γλουτένη και τη σόδα και χτυπάμε μέχρι να γίνει μια ενιαία ζύμη.
  4. Προσθέτουμε στον κάδο το τριμμένο καρότο και τα καρύδια και ανακατεύουμε μέχρι να ομοιογενοποιηθεί η ζύμη.
  5. Μεταφέρουμε σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα του κέικ.
  6. Ψήνουμε στους 180 °C σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, για περίπου 60 λεπτά.

Βρες εδώ και άλλες σπιτικές συνταγές με φαρίνα χωρίς γλουτένη από τους Μύλους Αγίου Γεωργίου

Τσουρέκι χωρίς γλουτένη 

Διατροφή χωρίς γλουτένη: 3 συνταγές για νόστιμα γλυκά και 1 συνταγή για ψωμί - εικόνα 4

Υλικά 

  • 250 γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις χωρίς γλουτένη
  • 7 γρ.ξερή μαγιά
  • 100 γρ.ζάχαρη άχνη
  • 2κρόκους αυγού
  • 50 γρ.βούτυρο φρέσκο λιωμένο
  • 180 mlγάλα
  • 0,5 κ.γ.αλάτι
  • 0,5 κ.γ.μαστίχα σε σκόνη
  • 0,5 κ.γ.μαχλέπι σε σκόνη
  • 1βανίλια
  • 1αυγό
  • 100 γρ.αμύγδαλο φιλέ για το ψήσιμο

Εκτέλεση 

  1. Λιώνουμε το βούτυρο και το βάζουμε στον κάδο του μίξερ. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και βάζουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη. Χτυπάμε με τον γάντζο για 4-5 λεπτά.
  2. Προσθέτουμε, το αυγό το γάλα, το αλάτι και τα αρωματικά και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2-3 λεπτά.
  3. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και χτυπάμε μέχρι να γίνει μια ελαστική ζύμη.
  4. Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα σε ζεστό σημείο του σπιτιού.
  5. Τη μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη χωρίζουμε σε 3 μπάλες ίδιου βάρους. Ανοίγουμε τις μπάλες με τα χέρια μας σε τρία κορδόνια και πλέκουμε το τσουρέκι.
  6. Το τοποθετούμε σε ταψί φούρνου όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Το αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα, σκεπασμένο και σε ζεστό σημείο του σπιτιού.
  7. Το αλείφουμε με αυγό και πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ.
  8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C για περίπου 25 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Βρες εδώ περισσότερες συνταγές με Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις Χωρίς Γλουτένη από τους Μύλους Αγίου Γεωργίου 

Ψωμί χωρίς γλουτένη 

Υλικά 

  • 250 γρ.Baking Mix (μείγμα αρτοποιίας χωρίς γλουτένη)
  • 5,5 γρ. ξηρή μαγιά
  • 8 γρ. ζάχαρη

    5 γρ. αλάτι

  • 13 ml λάδι
  • 250 mlχλιαρό νερό (περίπου 30°C)

Εκτέλεση 

  1. Βάζουμε το μείγμα αρτοποιίας μαζί με την ζάχαρη και το αλάτι σε ένα μπολ και τα αναμιγνύουμε με μία σπάτουλα
  2. Κάνουμε μία μικρή λακκούβα στο κέντρο του μίγματος και ρίχνουμε μέσα την μαγιά μαζί με λίγο νερό και περιμένουμε 5-10 λεπτά ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά
  3. Μετέπειτα ρίχνουμε το υπόλοιπο νερό και το λάδι και ζυμώνουμε καλά με το χέρι ή με μηχανή ζυμώματος. Αν ζυμώσουμε με το χέρι ξεκινάμε το ανακάτεμα με μία σπάτουλα μέσα στο μπολ και συνεχίζουμε σε ένα αλευρωμένο πάγκο (με μείγμα αρτοποιίας χωρίς γλουτένη)
  4. Μορφοποιούμε το ζυμάρι σε ένα στρογγυλό καρβέλι ή μια φρατζόλα και τοποθετούμε σε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος
  5. Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 60 λεπτά περίπου για να φουσκώσει
  6. Χαράσσουμε την ζύμη με ένα κοφτερό μαχαίρι και ψήνουμε στην χαμηλή σχάρα, σε προθερμασμένο φούρνο, με αέρα στους 180°C για 1 ώρα περίπου
  7. Μετά το ψήσιμο, βγάζουμε το ψωμί από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 2 ώρες πριν το κόψουμε

Βρες εδώ περισσότερες συνταγές με Μείγμα Αρτοποιίας Χωρίς Γλουτένη από τους Μύλους Αγίου Γεωργίου 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i