Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν πας από δίαιτα σε δίαιτα;

Ο διατροφικός αυτός πειραματισμός, όμως, το diet hopping, έχει κόστος για τον οργανισμό, λένε οι ειδικοί.

δίαιτα istock

Συνεργάστηκε η Αγγελική Μοράρη, επιστήμονας τροφίμων και διατροφής, MSc στην κλινική διαιτολογία.

Με τόσα πλάνα διατροφής που υπόσχονται περισσότερη ενέργεια, άλιπους μυς και διανοητική διαύγεια, μπαίνουμε στον πειρασμό να τα δοκιμάσουμεόλα για να βρούμε εκείνο που θα μας ταιριάζει καλύτερα. Ο διατροφικός αυτός πειραματισμός, όμως, το diet hopping, έχει κόστος για τον οργανισμό, λένε οι ειδικοί. Paleo, 5:2, sirt... Ακόμα κι αν δεν τις έχεις δοκιμάσει, γνωρίζεις τα ονόματα – είναι μερικές από τις πιο δημοφιλείς διατροφικές τάσεις που υπόσχονται να μας κάνουν πιο δυνατές, πιο μυώδεις και γεμάτες ενέργεια. Κάθε δίαιτα βασίζεται σε κάποια επιστημονικά στοιχεία και διαθέτει ένα ενθουσιώδες φανατικό κοινό που μοιράζεται τις μαρτυρίες του σε όλα τα social media.

Το αποτέλεσμα; Τα προγράμματα αυτά γίνονται αρκούντως δελεαστικά. "Οι άνθρωποι θέλουμε να έχουμε μεγαλύτερο έλεγχο στην υγεία μας και γνωρίζουμε πλέον πως η ευεξία μας σχετίζεται άμεσα με τη διατροφή" εξηγεί η Αγγελική Μοράρη, επιστήμονας τροφίμων και διατροφής. Eπιπλέον, η έννοια της "ομάδας" κάνει επίσης ελκυστικές τις διάφορες διατροφικές τάσεις: Ξεκινάμε μια διατροφή μαζί με τις φίλες μας, μοιραζόμαστε συμβουλές και συνταγές, ενώ η πειθαρχία που απαιτείται, όπως π.χ. σε μια μονοφαγική διατροφή, μας δένει ακόμα περισσότερο μεταξύ μας.

Με όλα αυτά δεν είναι παράξενο που οι fit γυναίκες δοκιμάζουν τη μία δίαιτα μετά την άλλη και πειραματίζονται με κάποιες ή με όλες από αυτές τις διατροφικές τάσεις στο κυνήγι της περιπέτειας, μιας πρόκλησης και, φυσικά, αποτελεσμάτων. Πού είναι το κακό σε όλα τα παραπάνω; Παρότι μια "δίαιτα" έχει σε πολλές περιπτώσεις πραγματική αξία, η Αγγελική Μοράρη τονίζει πως η συνεχής εναλλαγή των διατροφικών μας συνηθειών μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες αν το κάνουμε αυτό υπερβολικά συχνά ή σε μεγάλο βαθμό.

"Για να παραμείνεις υγιής και να μην καταστρέψεις το πεπτικό και το μεταβολισμό σου, το σώμα σου χρειάζεται ένα σταθερό καλοσχεδιασμένο διατροφικό πλάνο" επισημαίνει. Να τι να προσέξεις σε αυτές τις δίαιτες συν μερικές έξυπνες στρατηγικές από τους ειδικούς, που θα σε βοηθήσουν να παραμείνεις υγιής, γεμάτη ενέργεια και σε καλή φυσική κατάσταση με κάθε πλάνο διατροφής.

Απόφυγε τα διατροφικά κενά

"Η κύρια ανησυχία σε μια διατροφή που αποκλείει ολόκληρες διατροφικές ομάδες είναι πως στερείσαι τα βασικά θρεπτικά συστατικά των τροφών αυτών" σχολιάζει η ειδικός και εξηγεί: "Δες, για παράδειγμα, την paleo, μια δίαιτα πολύ χαμηλή σε υδατάνθρακες και λαχανικά: Αν μειώσεις την πρόσληψη υδατανθράκων αποκλείοντας τα δημητριακά, τα φρούτα και τα λαχανικά, θα λείψουν από τον οργανισμό σου φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και σίγουρα πολλές βιταμίνες, όπως οι A και C".

Ακόμα όμως κι αν δεν ακολουθείς για πολύ καιρό την ίδια δίαιτα, και πάλι δεν είσαι ασφαλής αναφορικά με τις ελλείψεις. "Αρκούν μόνο λίγες μέρες χωρίς ορισμένα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες για να αισθανθείς κόπωση και αδυναμία" επισημαίνει η Αγγελική Μοράρη. "Γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας να έχεις ένα πλάνο για την κάλυψη των κενών που υπάρχουν στη διατροφή σου".

Η λύση: Πριν δοκιμάσεις μια δίαιτα, δες ποιες τροφές αποκλείονται και μετά βρες εναλλακτικές πηγές για τα βασικά τους συστατικά. Για δίαιτες φτωχές σε γαλακτοκομικά, όπως, για παράδειγμα, η Whole30, βάλε στη διατροφή σου ζωμό από κόκαλα ή πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Δες επίσης: Ποιο είναι το καλύτερο μέλι; Ποιο να διαλέξω; Η Κλειώ Δημητριάδου απαντά

Ο μεταβολισμός σου υποφέρει

Όταν υιοθετείς τη μία δίαιτα μετά την άλλη, η καθημερινή σου θερμιδική πρόσληψη μπορεί να διαφέρει σημαντικά. Ακόμα όμως κι αν ακολουθείς μια συγκεκριμένη δίαιτα για μήνες, είναι πολύ πιθανό πως δε θα απαιτεί μέτρημα θερμίδων, αλλά θα στηρίζεται σε άλλο μηχανισμό. Πρακτικά, λοιπόν, θα μπορούσες τελικά να παίρνεις 2.000 θερμίδες τη μία εβδομάδα και 1.200 την επόμενη χωρίς να το συνειδητοποιείς.

"Αυτή η διακύμανση είναι πρόβλημα" σχολιάζει η ειδικός. "Εάν η ενεργειακή σου πρόσληψη δεν είναι σταθερή, μπορεί αυτό να μειώσει το μεταβολισμό σου, οπότε καταλήγεις να παίρνεις βάρος". Παρεμβαίνει, επίσης, στα μηνύματα της πείνας στον εγκέφαλό σου, με αποτέλεσμα να είσαι ευερέθιστη, εξαντλημένη και πεινασμένη.

Η λύση: Τις πρώτες ημέρες μιας νέας δίαιτας παρακολούθησε τις θερμίδες σου ώστε να βεβαιωθείς ότι παραμένεις σε ένα υγιές εύρος για το σώμα σου – για μια γυναίκα 63 κιλών και ύψος 1,62 μ. αυτό σημαίνει 1.500 με 2.400 θερμίδες τη μέρα, ανάλογα με το επίπεδο της καθημερινής σου δραστηριότητας. "Αν είναι εφικτό, τρώγε 4 με 6 μικρότερα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας για να διατηρείς σταθερή τη λειτουργία του μεταβολισμού και την πείνα σου υπό έλεγχο" προτείνει η expert.

Η μετάβαση γίνεται μια σταθερή κατάσταση για το σώμα σου

"Το έντερο και ο μεταβολισμός σου χρειάζονται περίπου 3 εβδομάδες για να προσαρμοστούν στις νέες τροφές" εξηγεί η ειδικός. Αν δοκιμάζεις μια καινούρια δίαιτα κάθε μήνα, το σώμα σου προσπαθεί συνεχώς να προσαρμοστεί και αυτό μπορεί να είναι δύσκολο για τον οργανισμό σου.

Δες επίσης: Πώς θα φτιάξεις ρύζι από κουνουπίδι με οφέλη που δε φαντάζεσαι και εξαιρετική γεύση!

H λύση: Διατήρησε ένα διατροφικό πλάνο για τουλάχιστον 3 εβδομάδες και μετά εκτίμησε πώς νιώθεις. Αν αποφασίσεις να το διακόψεις, μην υιοθετήσεις κάτι εντελώς διαφορετικό (για παράδειγμα, από τη σούπερ πρωτεϊνική κετονική δίαιτα μην περάσεις αμέσως σε μια όλο υδατάνθρακες χορτοφαγική δίαιτα). Μια ξαφνική αλλαγή στην πρόσληψη υδατανθράκων, πρωτεΐνης, λιπαρών ή φυτικών ινών μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο πεπτικό ή απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου που θα σε αφήσουν χωρίς ενέργεια. Αλλά και η επανεισαγωγή μιας διατροφικής ομάδας απαιτεί επίσης φροντίδα.

"Μετά από 6 μήνες χωρίς μια συγκεκριμένη τροφή, η παραγωγή των πεπτικών ενζύμων στο στομάχι μπορεί να έχει αλλάξει,δυσκολεύοντας την επεξεργασία της συγκεκριμένης τροφής από τον οργανισμό σου" προειδοποιεί η ειδικός. Ξεκίνα με μικρές ποσότητες. Αν διαπιστώσεις ενοχλήσεις του πεπτικού ή αλλεργική αντίδραση, επισκέψου έναν αλλεργιολόγο για να εξετάσει την περίπτωση ευαισθησίας στη συγκεκριμένη τροφή.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i