Να προτιμάς το πλήρες γάλα ή με λίγα λιπαρά;

Προτιμάς με θέρμη το γάλα με χαμηλά λιπαρά και δεν δοκιμάζεις καν το πλήρες γάλα; Ίσως και να μην κάνεις τόσο καλά, σύμφωνα με νέα έρευνα.

plires-gala By S_Photo

Μπορεί να αποτελεί έναν εύκολο τρόπο να κάνεις τα δημητριακά του πρωινού σου να περιέχουν λιγότερες θερμίδες, αλλά μια νέα έρευνα αποδεικνύει ότι το γάλα που είναι χαμηλό σε λιπαρά δε θα πρέπει να αποτελεί το πρωινό ρόφημα που θα επιλέγεις.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation, το πλήρες γάλα αποτελεί μία καλύτερη επιλογή σε σύγκριση με την πληθώρα γάλακτος με ελαφριά λιπαρά που υπάρχει. Συγκρίνοντας το αίμα περισσοτέρων από 3.000 ενηλίκων σε μία περίοδο 15 ετών, φάνηκε ότι οι συμμετέχοντες που προτιμούσαν πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα είχαν λιγότερο βάρος και ήταν 46% λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν διαβήτη, σε σύγκριση με αυτούς που επέλεγαν γαλακτοκομικά με χαμηλά ή καθόλου λιπαρά. "Πιστεύω ότι αυτά τα ευρήματα, μαζί με αυτά άλλων ερευνών απαιτούν μία αλλαγή στην πολιτική αυτών που συνιστούν την κατανάλωση γαλακτοκομικών μόνο με χαμηλά λιπαρά", λέει ο Dariush Mozaffarian, MD, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας.

"Δεν υπάρχουν ανθρώπινα στοιχεία ότι οι άνθρωποι που τρώνε γαλακτοκομικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά κάνουν καλύτερα από αυτούς που προτιμούν τα πλήρη σε λιπαρά".

Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρη σύνδεση ανάμεσα στα πλήρη γαλακτοκομικά και σε μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, οι ερευνητές υποθέτουν ότι η κατανάλωση μικρότερων επιπέδων λιπαρών μπορεί ουσιαστικά να αυξήσει τις λιγούρες για ζάχαρη και υδατάνθρακες(για να αντισταθμίσουν αυτή την απώλεια λιπαρών) και οδηγεί σε άλλα θέματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη. Ωστόσο, μην περιμένεις να υπάρξουν σύντομα αλλαγές στην κατανάλωση γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες, στοχεύοντας περισσότερο στα λιπαρά, ώστε να εξακριβωθεί η εγκυρότητα αυτών των ευρημάτων. "Αυτή είναι απλώς ακόμα μία απόδειξη που φανερώνει ότι πρέπει πράγματι να σταματήσουμε να προτείνουμε κάποιες τροφές, στηριζόμενοι σε θεωρίες σχετικά με ένα θρεπτικό στοιχείο που υπάρχει σε αυτές", προσθέτει ο Mozaffarian.

"Είναι σημαντικό τέτοιες εποχές να καταλάβουμε ότι πρόκειται για το φαγητό σαν σύνολο και όχι για μερικά μόνο θρεπτικά στοιχεία που υπάρχουν σε αυτό".

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i