Η γυμναστική δε φτάνει: η σωστή διατροφή νικάει την παχυσαρκία

Η ισορροπημένη διατροφή παίζει όπως φαίνεται τον πρωτο ρόλο στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και η σωματική άσκηση είναι δευτερεύουσης σημασίας.

isorropimeni-diatrofi-paxisarkia

Αυτό υποστηρίζει τουλάχιστον βρετανική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sport Medicine.

Η έρευνα που έγινε με επικεφαλή το δρ A Malhotra προσπάθησε να ιεραρχήσει τους παράγονες που συμβάλλουν στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Οι ερευνητές αποδίδουν την επιδημία παχυσαρκίας στην υπερκατανάλωση ζάχαρης και υδατανθράκων που περιέχουν πολλά τρόφιμα και ροφήματα και υποστηρίζουν ότι οι Κυβερνήσεις και οι αρμόδιες υπηρεσίες υγείας θα πρέπει να ρίξουν το βάρος πρωτίστως στη σωστή και ισορροπημένη διατροφή.

Στο στόχαστρο μπαίνουν και οι βιομηχανίες τροφίμων οι οποίες προωθούν την αντίληψη πως η άσκηση μπορεί να αποτελέσει αντίβαρο στην κακή διατροφή.

«Είναι ώρα να διαλυθεί ο μύθος για τον ρόλο που παίζει η άσκηση στη μάχη κατά της παχυσαρκίας. Αν και η αυξημένη σωματική δραστηριότητα όντως βοηθά σημαντικά στην αποφυγή ασθενειών- όπως η καρδιοπάθεια, ο διαβήτης και η άνοια- στην περίπτωση της παχυσαρκίας ο ρόλος της είναι λιγότερο σημαντικός», σημειώνουν οι υπεύθυνοι της έρευνας.

Κι ενώ τα τελευταία 30 χρόνια, η παχυσαρκία έχει γίνει μάστιγα, το επιστημονικό έντυπο "The Lancet" το οποίο επικαλείται και η εν λόγω έρευνα, υποστηρίζει πως σχεδόν το 40% των ανθρώπων με φυσιολογικό βάρος έχουν μεταβολικές διαταραχές, που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

«Η κακή διατροφή συνδέεται με περισσότερα προβλήματα υγείας από ό,τι προκαλούν από κοινού, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, το αλκοόλ και το κάπνισμα».

Ο ίδιος ο υπεύθυνος της έρευνας τονίζει πως ένα παχύσαρκο άτομο θα μπορούσε να χάσει βάρος απλά και μόνο μειώνοντας τις θερμίδες που καταναλώνει.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία μου είναι πως το μήνυμα που έχει περάσει, ότι δηλαδή μπορούμε να τρώμε τα πάντα αν γυμναζόμαστε, είναι λανθασμένο.  Η κακή διατροφή δεν μπορεί να μπει στην ίδια ζυγαριά με την άσκηση». επισημαίνει ο υπεύθυνος της έρευνας.

Αξίζει να σημειωθεί πάντω,πως στο παρελθόν πλήθος ερευνών έχει αποδείξει τη σημασία που έχει η άσκηση σε συνδυασμό με ισρροπημένη διατροφή.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i