Καπνιστές κόκκινες φακές βελουτέ με γλυκοπατάτα σε μια πεντανόστιμη συνταγή από τη διατροφολόγο Σταυρούλα Κρίκη

Αν δεν τρως τις φακές σε σαλάτα ή παραδοσιακά όπως τις έφτιαχνε η μαμά σου στην κλασική σούπα, η Σταυρούλα Κρίκη τις κρύβει σε μια θεσπέσια βελουτέ με γλυκοπατάτα, ιδανική για το κρύο.

kokkinesfakes6 http://stavroulacooking.com/

Καπνιστές κόκκινες φακές βελουτέ με γλυκοπατάτα σε μια πεντανόστιμη συνταγή από την ειδικό

Από την Σταυρούλα Κρίκη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, stavroulacooking.com

Συστατικά:

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι, χοντροκομμένο

Μία πρέζα αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

3 κλωνάρια σέλερυ, κομμένο σε κύβους

2 φλιτζάνια κόκκινες φακές

2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα

1 κ.σ. κύμινο σε σκόνη

4 φλιτζάνια νερό

1 κύβος ζωμό λαχανικών ή ζωμό κοτόπουλου ή απλά λίγο αλάτι

1 μικρή γλυκοπατάτα, ψητή*

1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό

Ο χυμός από ένα μικρό λεμόνι

Στραγγιστό γιαούρτι για γαρνιτούρα

Εκτέλεση

Ζεστάνεις το ελαιόλαδο σε μία μεγάλη κατσαρόλα πάνω σε μεσαία φωτιά. Προσθέτεις το κρεμμύδι και μία πρέζα αλάτι, ανακατέψτε και μαγειρεύεις για 5-8 λεπτά. Προσθέτεις το σέλερυ, ανακατεύεις και μαγειρεύεις μέχρι να μαλακώσει, περίπου άλλα 5 λεπτά.

Προσθέτεις τις φακές, την καπνιστή πάπρικα, το κύμινο και το ζωμό ή νερό. Φέρνεις όλα τα υλικά σε βράση και μειώνεις τη φωτιά στο χαμηλό. Βάζεις το καπάκι στην κατσαρόλα και σιγοβράζεις, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι οι φακές να μαλακώσουν αρκετά, περίπου 10-15 λεπτά.

Ξεφλουδίζεις τη γλυκοπατάτα και κρατάς τη σάρκα. Μεταφέρεις τη σούπα σε ένα μπλέντερ και προσθέτεις τη γλυκοπατάτα. Χτυπάς περίπου 15 δευτερόλεπτα μέχρι το μείγμα να γίνει πουρές, αλλά να κρατά κάποια υφή. Εναλλακτικά προσθέτεις τη γλυκοπατάτα στην κατσαρόλα και πολτοποιείς με ένα ραδβομπλέντερ.

Δοκιμάζεις με ένα κουτάλι και προσθέτεις κι άλλο αλατοπίπερο εάν επιθυμείς. Ανακατεύεις μέσα το χυμό του λεμονιού και το μισό ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Για να σερβίρεις, μοιράζεις σε 4 πιατάκια, προσθέτεις μία κουταλιά στραγγιστό γιαούρτι και πασπαλίζεις με τον υπόλοιπο μαϊντανό. Σερβίρεις ζεστό.

*Επειδή το ψήσιμο της γλυκοπατάτας παίρνει 45 λεπτά, μπορείς να ψήσεις μερικές στην αρχή της βδομάδας για να τις έχεις έτοιμες για σούπες και συνοδευτικά καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Τρύπησε κάθε γλυκοπατάτα με ένα πιρούνι σε αρκετά σημεία, τύλιξέ τες μία μία με αλουμινόχαρτο και ψήσε στο φούρνο για 45 λεπτά μέχρι να μπορείς να τις τρυπήσεις εύκολα με ένα μαχαίρι. Μπορείς να τις φυλάξεις στο ψυγείο σε ένα ταπερ  για μία βδομάδα.

Θρεπτική αξία ανά μερίδα: 448 θερμίδες, 9,6 γραμμ. Λίπος (1,4 κορεσμένα), 70 γραμμ. Υδατάνθρακες, 24 γραμμ. Πρωτεΐνες, 12 γραμμ. φυτικές ίνες

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i