Κόκκινο κρέας: Γιατί ο κόσμος παύει να το τρώει;

Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος έχει μειωθεί δραματικά τις τελευταίες 4 δεκαετίες, σύμφωνα με έρευνες.

κόκκινο κρέας

Τα τελευταία χρόνια, η φήμη του κόκκινου κρέατος έχει αμαυρωθεί σε μεγάλο βαθμό, με μελέτες που υποδεικνύουν πως η κατανάλωσή του μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο και άλλες ασθένειες. Είναι όμως στ' αλήθεια τόσο κακό;

Ποιο κρέας λέμε κόκκινο;

Ως κόκκινο κρέας προσδιορίζεται κάθε κρέας που προέρχεται από μυς θηλαστικών. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τα βοοειδή, το αρνί, το κατσίκι, τα πρόβατα και οι χοίροι. Σε πολλά νοικοκυριά, το κόκκινο κρέας θεωρείται απαραίτητο συστατικό της διατροφής, με κάποιους από εμάς να καταναλώνουμε μοσχάρι, αρνί και χοιρινό σε διαφορετικές παραλλαγές σε καθημερινή βάση.

Μόνο τα τελευταία 10 χρόνια, στις ΗΠΑ η κατανάλωση κόκκινου κρέατος έχει μειωθεί κατά περίπου 4,5 κιλά ανά άτομο, με το 2014 να σημειώνεται η χαμηλότερη πρόσληψη κόκκινου κρέατος από το 1960, με μόλις 45,8 κιλά ανά άτομο.

Γιατί οι άνθρωποι μειώνουν το κόκκινο κρέας;

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της Harris Poll του 2016, περίπου 8 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ είναι χορτοφάγοι ή vegan, με βασικό λόγο την ευημερία των ζώων. Ωστόσο, φαίνεται πως εκατομμύρια από εμάς προτιμάμε τα φυτικά από τα ζωικά προϊόντα επειδή θεωρούμε πως είναι πιο υγιεινά.

Κόκκινο κρέας: Γιατί ο κόσμος παύει να το τρώει; - εικόνα 1

Τι πρέπει τελικά να τρώμε;

Αρκετές μελέτες έχουν υποδείξει πως αναφορικά με την υγεία, η σωστή επιλογή είναι μία διατροφή που βασίζεται στα φυτικά προϊόντα. Το Δεκέμβριο του 2016, ο αμερικανικός οργανισμός Academy of Nutrition and Dietetics εξέδωσε πόρισμα όπου αναφέρεται πως η διατροφή με βάση φυτικά προϊόντα μπορεί να μειώσει κατά 62% τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, καθώς και τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Δεν είναι όμως μόνο τα οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με τη διατροφή με βάση τα φυτικά προϊόντα που θα σε βάλουν στη σκέψη να μειώσεις την κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Είναι περισσότερο οι κίνδυνοι για την υγεία που μπορεί να προκύψουν από την κατανάλωσή του.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i