Πώς θα δοκιμάσεις στα πιάτα σου ένα πολύ ιδιαίτερο λαχανικό, που δεν συνηθίζεις τόσο συχνά στις σαλάτες σου, τον μάραθο; Δες παρακάτω μια τέλεια και πεντανόστιμη, vegan συνταγή.
Μάραθος με καρύδια και σταφίδες σε στρώμα από πικάντικο γιαούρτι:
Μερίδες: 4, Συνολικός χρόνος: 35λεπτά
Υλικά
- 1 φλ. πλήρες στραγγιστό γιαούρτι
- 1 μικρή σκελίδα σκόρδο, καθαρισμένη
- 2,5 εκ. φρέσκια ρίζα κουρκουμά καθαρισμένη
- 3 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο συν επιπλέον για να περιχύσεις στο τέλος
- Αλάτι θαλασσινό
- Μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 3 μεγάλοι βολβοί μάραθου, καθαρισμένοι (κράτησε τις κορυφές) και κομμένοι ο καθένας στα 8
- 1/2 φλ. καρύδια
- 1/4 φλ. σταφίδες
- 1 παντζάρι δίχρωμο (chioggia) ή κόκκινο, κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
- Σουμάκ για πασπάλισμα (προαιρετικό)
- Ανθός αλατιού για πασπάλισμα (προαιρετικό)
Εκτέλεση
- Ζέστανε το γκριλ σε μέτρια θερμοκρασία. Βάλε σε ένα μπολ το γιαούρτι και τρίψε μέσα το σκόρδο και τον κουρκουμά. Πρόσθεσε 1 κ.σ. λάδι και καρύκεψε με αλατοπίπερο. Σκέπασε το γιαούρτι και βάλ’ το στο ψυγείο.
- Πασπάλισε τα κομμάτια του μάραθου με αλατοπίπερο. Βάλε τα καρύδια σε ένα αλουμινόχαρτο και δίπλωσέ το σαν πακέτο. Ψήσε μέχρι να βγάλουν τα καρύδια το άρωμά τους, περίπου για 5 λεπτά. Άνοιξε το πακέτο και άφησέ τα να κρυώσουν. Ταυτόχρονα αράδιασε στη σχάρα τα κομμάτια του μάραθου και ψήσε γυρίζοντάς τα μερικές φορές μέχρι να καψαλιστούν και να μαλακώσουν, για 20-25 λεπτά.
- Μετάφερε το μάραθο σε ένα μεγάλο μπολ. Περίχυσε αμέσως τα κομμάτια με ξίδι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο και αλατοπίπερο.
- Μοίρασε το γιαούρτι σε 4 πιάτα. Αράδιασε από πάνω το μάραθο, τις σταφίδες και τα παντζάρια. Σπάσε τα καρύδια σε μικρότερα κομμάτια και πρόσθεσέ τα από πάνω μαζί με τις φουντίτσες του μάραθου. Πασπάλισε με το σουμάκ, τον ανθό αλατιού και περίχυσε με λίγο ελαιόλαδο.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr