Να ποιες είναι οι σωστές μερίδες στο μοσχάρι και το κοτόπουλο

... και γλίτωσε αυτόματα θερμίδες και περιττά κιλά με τα πιο εύκολα tips!

shutterstock_386583103

Συνεργάστηκε η Αναστασία Δ. Κόκκαλη, κλινικός διαιτολόγος- διατροφολόγος, B.Sc (Hons), S.R.D., µέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων.

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 έχουµε προσθέσει 570 θερµίδες τη µέρα στη διατροφή µας και οι µισές από αυτές οφείλονται στις µεγαλύτερες µερίδες, σύµφωνα µε έρευνα από το Πανεπιστήµιο της Βόρειας Καρολίνας.

Ευτυχώς, µερικά δυνατά οπτικά βοηθήµατα, όπως αυτά που θα διαβάσεις παρακάτω, µπορούν να σε βοηθήσουν ώστε να αλλάξεις νοοτροπία. Έτσι, όταν θα µάθεις το σωστό µέγεθος µερίδας, η επιλογή της θα σου γίνει δεύτερη φύση. Και το καλύτερο; Μπορείς να µειώσεις τη µερίδα –και την περίµετρο της µέσης σου– χωρίς να ξεχάσεις τα φαγητά που λατρεύεις.

Φιλέτο μοσχάρι

Κλασικό µέγεθος: 340 γραµµ. µαγειρεµένο

Καλύτερο µέγεθος: 180 γραµµ. µαγειρεµένο

Διαφορα σε θερµιδες: 572

Όταν έχει να κάνει µε το µοσχάρι, πολλοί σεφ είναι οπαδοί του «όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο»: σχεδόν οι µισοί από τους σεφ που παρακολούθησαν ερευνητές από το Πανεπιστήµιο Clemson και το Πανεπιστήµιο της Πενσιλβάνιας παραδέχτηκαν πως σερβίρουν φιλέτα/µπριζόλες βάρους 340 γραµµ. – πάνω από το διπλάσιο της ποσότητας του κρέατος που θα πρέπει να τρως τη µέρα.

Πως θα τη µειώσεις

Υπάρχουν εστιατόρια όπου το µέγεθος της µερίδας είναι στα 180 γραµµάρια – ή µπορείς να µοιραστείς το κρέας (και τις θερµίδες) µε έναν από τους συνδαιτυµόνες σου. Επιπλέον, γλίτωσε 50 µε 100

θερµίδες ζητώντας να µην προσθέσουν βούτυρο στο ψήσιµο ή να µην είναι µαριναρισµένο.

salata-mesogeiaki-kotopoulo

Στήθος κοτόπουλου

Κλασικό µέγεθος: 180 γραµµ., µαγειρεµένο

Καλύτερο µέγεθος: 90 γραµµ., µαγειρεµένο

Διαφορα σε θερµιδες: 99

Τείνουµε να θεωρούµε το χωρίς πέτσα φιλέτο κοτόπουλου ως το απόλυτο φαγητό δίαιτας, έτσι είναι εύκολο να παραβλέψουµε το γεγονός πως πολλές φορές το µέγεθος της µερίδας σήµερα είναι δύο και δυόµισι φορές µεγαλύτερο από όσο ήταν παλιότερα. «Θεωρούµε πως το µέγεθος της µερίδας που βλέπουµε είναι η σωστή ποσότητα» λέει η Αναστασία Κόκκαλη. Αυτό, όµως, δεν ισχύει πάντα.

Πως θα τη µειώσεις

Ζήτα από τον κρεοπώλη σου να κόψει το φιλέτο στήθος σε πιο λεπτές φέτες. Ή µπορείς να το κάνεις µόνη σου, ή να το κόψεις σε λωρίδες αν αυτό σε βολεύει καλύτερα, µε ένα κοφτερό µαχαίρι στο σπίτι.

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i