Όλα τα οφέλη των μανιταριών: Είχες φανταστεί ότι προσφέρουν τόσα καλά στην υγεία σου;

Τα «μαγικά» μανιτάρια είναι απίστευτα ευεργετικά για τον οργανισμό σου.

fresh-raw-royal-champignon-picture-id1021788048 (1)

Συνεργάστηκε η Δέσποινα Μαρσέλου, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, με ειδίκευση στα αυτοάνοσα νοσήματα (www.notanordinarymum.gr).

Έχεις φανταστεί πόσα οφέλη μπορεί να έχει μια από τις πιο δημοφιλείς τροφές, τα μανιτάρια; Δες παρακάτω αναλυτικά τη λίστα της ειδικού αλλά και πώς θα τα συλλέξεις μόνη σου.

Διάβασε επίσης: Ψητά μανιτάρια πορτομπέλο γεμιστά με τυρί

Αναλυτικά, όλα τα οφέλη των μανιταριών:

  • Έχουν λίγες θερμίδες, επειδή αποτελούνται μέχρι και 90% από νερό.
  • Είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. Γι’ αυτό συνιστώνται στη διατροφή, ειδικά για εκείνους που ακολουθούν μια δίαιτα απώλειας βάρους.
  • Σε γενικές γραμμές, έχουν όλα παρόμοια ποσότητα υδατανθράκων (πηγή ενέργειας) και πρωτεΐνης (για αποκατάσταση των κυττάρων).
  • Περιέχουν δύο πολύτιμα αμινοξέα, την τρυπτοφάνη, ένα πρόδρομο της σεροτονίνης, η οποία είναι απαραίτητη για την καλή ποιότητα ύπνου και ικανή να απομακρύνει φυσικά την επιθετική συμπεριφορά και την ευερεθιστότητα, και τη λυσίνη, η οποία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των χόνδρων και την ασβεστοποίηση των οστών» εξηγεί η διατροφολόγος.
  • Οι πρωτεΐνες των μανιταριών, λόγω της παρουσίας όλων των βασικών αμινοξέων, είναι υψηλής ποιότητας, πολύ ανώτερες από τις φυτικές πρωτεΐνες, πλησιάζοντας την ποιότητα των ζωικών πρωτεϊνών.
  • Τα μανιτάρια αποτελούν πηγή ιχνοστοιχείων. «Ανάμεσα σε όλα ξεχωρίζει το σελήνιο, ένα καλό αντιοξειδωτικό, το

    οποίο είναι απαραίτητο για την πρόληψη

    των καρδιαγγειακών νοσημάτων και την επιβράδυνση της φυσικής γήρανσης

    των κυττάρων» λέει η ειδικός.

  • Παρέχουν πολλές βιταμίνες, ειδικά του συμπλέγματος Β. «Για παράδειγμα, η βιταμίνη Β2, η οποία διατηρεί υγιείς τους βλεννογόνους στο πεπτικό και το αναπνευστικό, βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και προστατεύει τα μάτια και το δέρμα. Η βιταμίνη Β3 υπάρχει σε σημαντικές ποσότητες σε μη καλλιεργούμενες ποικιλίες και είναι σημαντική για να διατηρηθεί φυσιολογική η έκκριση των υγρών της χολής και του στομάχου, ενώ ρυθμίζει το μεταβολισμό των υδατανθράκων, λιπιδίων και πρωτεϊνών, εξασφαλίζοντας την καλύτερη απορρόφηση των τροφών που τρώμε».
  • Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα στην επιθεώρηση International Journal of Molecular Sciences, τα μανιτάρια έχουν αποδεδειγμένη δράση κατά των αλλεργιών και της υψηλής χοληστερίνης, ενώ έχει βρεθεί πως διαθέτουν αντικαρκινικές ιδιότητες, καθώς είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, όπως η χιτίνη, α- και β- γλυκάνες, μαννάνες, ξυλάνες και γαλακτάνες.
  • Επιπλέον, τα μανιτάρια είναι μια φυσική πηγή πρεβιοτικών, ιδανικά για υγιές πεπτικό σύστημα.

Πώς να τα συλλέγεις και να τα καταναλώνεις με ασφάλεια

Τα μανιτάρια πρέπει να συλλέγονται μόνο από ανθρώπους που γνωρίζουν. «Ένα μόνο τοξικό μανιτάρι μπορεί να καταστρέψει όλα τα υπόλοιπα με τα οποία έρχεται σε επαφή» προειδοποιεί η διατροφολόγος. Ο κανόνας που ισχύει γενικά για τη συλλογή μανιταριών είναι αυτός που συνιστά ότι μαζεύουμε για τροφή μόνο τα είδη των οποίων τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίζουμε με απόλυτη βεβαιότητα. Η παραμικρή αμφιβολία είναι λόγος απόρριψής τους. «Κατά τη στιγμή της κατανάλωσης τα μανιτάρια πρέπει να είναι ακόμη στιβαρά. Εάν αρχίσουν να σπάνε ή να μαυρίζουν, μην τα καταναλώσεις. Το καλύτερο είναι να τα τρως τη στιγμή που θα τα αγοράσεις».

Διάβασε επίσης: Συνταγή για σαλάτα με αγκινάρες και μανιτάρια

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i