Πόσα είδη εμφιαλωμένου νερού υπάρχουν και ποιες οι διαφορές ανάμεσά τους;

Αναλυτικά το κάθε είδος νερού, τι σημαίνει, τι σου προσφέρει και ποιοι πρέπει να το αποφεύγουν.

bottled-water-and-glass-water-picture-id1177022719

Συνεργάστηκε η Νικολία Σαλιάι, τεχνολόγος τροφίμων, MSc (@nikolia.food.scientist).

Χωρίς αμφιβολία, η καθημερινή κατανάλωση νερού είναι ζωτικής σημασίας για να παραμένεις ενυδατωμένη, ενώ τα οφέλη που σου προσφέρει είναι πολλαπλά.

Πόσα είδη εμφιαλωμένου νερού υπάρχουν;

Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλοί διαφορετικοί τύποι νερού με διαφορετικά αρώματα και συστατικά. Μη σε παραπλανά όμως αυτό. Βάσει της ευρωπαικής νομοθεσίας, αναγνωρίζονται τρεις τύποι εμφιαλωμένου νερού και μόνο. Οποιαδήποτε άλλη ονομασία νερού, μεμονωμένη ή συνσυαστική, όπως «ιαματικό»,«θεραπευτικό», «μεταλλικό», «πηγής», «φυσικό νερό» κλπ, απαγορεύεται να αναγράφεται στην ετικέτα.

‣ Το επιτραπέζιο είναι το νερό οποιασδήποτε προέλευσης που μπορεί να έχει υποστεί και κάποια επεξεργασία απολύμανσης, όπως συμβαίνει και με το πόσιμο νερό βρύσης. Μπορεί να προέρχεται από γεώτρηση, από λίμνη ή ποτάμι, ακόμα και από αφαλάτωση θαλασσινού

νερού. Είναι νερό εμφιαλωμένο σε γυάλινη ή πλαστική συσκευασία.

‣ Το νερό πηγής είναι αποκλειστικά υπόγειας προέλευσης, εμφιαλώνεται επιτόπου στην πηγή όπου αναβλύζει και δεν υπόκειται σε απολύμανση. Τα χαρακτηριστικά αυτά το διαφοροποιούν από το επιτραπέζιο νερό.

‣ Το φυσικό μεταλλικό νερό έχει υπόγεια προέλευση που υπόκειται σε εκμετάλλευση από μία ή περισσότερες φυσικές εξόδους μιας πηγής ή τεχνητές μετά από γεώτρηση ή άλλα τεχνικά έργα. Διακρίνεται σαφώς από το σύνηθες νερό πόσεως, πρώτον, από τη φύση του, χαρακτηριζόµενη από την περιεκτικότητά του σε ανόργανα άλατα, ιχνοστοιχεία ή άλλα συστατικά και σε μερικές περιπτώσεις από ορισµένα αποτελέσµατα και, δεύτερον, από την αρχική καθαρότητά του, χαρακτηριστικά που και τα δύο έχουν διατηρηθεί ανέπαφα λόγω της υπόγειας καταγωγής αυτού του νερού που έχει διατηρηθεί µακριά από κάθε κίνδυνο µόλυνσης.

Τέλος, το ανθρακούχο νερό είναι φυσικό μεταλλικό νερό, που μπορεί να το συναντήσουμε σε τρεις κατηγορίες:

‣ «Φυσικό µεταλλικό νερό, φυσικώς αεριούχο» είναι το νερό του οποίου η περιεκτικότητα σε CO2 μετά την εμφιάλωση είναι ίδια μ’ εκείνη κατά την ανάβλυση.

‣ «Φυσικό µεταλλικό νερό ενισχυµένο µε αέριο της πηγής» είναι νερό αεριούχο που προστίθεται επιπλέον CO2 που προέρχεται από τον ίδιο υδροφόρο ορίζοντα με το νερό.

‣ «Φυσικό µεταλλικό νερό µε προσθήκη διοξειδίου του άνθρακα» είναι νερό που έχει προστεθεί CO2 άλλης προέλευσης από εκείνης του υδροφόρου ορίζοντα από τον οποίο προέρχεται το νερό ή μεταλλικό νερό που έχει εμπλουτιστεί με CO2 μετά την εμφιάλωση.

Ας δούμε όμως αναλυτικά το κάθε είδος νερού, τι σημαίνει, τι σου προσφέρει και ποιοι πρέπει να το αποφεύγουν.

Ανθρακούχο 

Τι σημαίνει: Το ανθρακούχο νερό είναι μια ευρεία κατηγορία που μπορεί να περιλαμβάνει οποιοδήποτε εμφιαλωμένο, κονσερβοποιημένο ή μη εμφιαλωμένο νερό με ανθράκωση.

Τι σου προσφέρει: Το ανθρακούχο νερό μπορεί να βελτιώσει την πέψη, να αυξήσει την αίσθηση πληρότητας και να μειώσει τη δυσκοιλιότητα.

Ποιοι να το αποφεύγουν: Η κατανάλωση οποιουδήποτε ανθρακούχου ποτού μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα. Εάν έχεις ευαισθησία στο στομάχι, μην το παρακάνεις. Επίσης, το ανθρακούχο νερό που περιέχει ποσοστά σακχάρων φαίνεται να παρουσιάζει μικρό κίνδυνο για την υγεία των δοντιών. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές οι επιστημονικές έρευνες έχουν

δείξει ότι η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων καθαρού ανθρακούχου νερού δεν παρουσιάζει σημαντικό κίνδυνο.

Μεταλλικό 

Τι σημαίνει: Σύμφωνα με τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων

(FDA), το μεταλλικό νερό είναι το εμφιαλωμένο που περιέχει μια απαιτούμενη ποσότητα μετάλλων από φυσικά προστατευμένες υπόγειες πηγές.

Τι σου προσφέρει: Αυτός ο τύπος νερού μπορεί να παρέχει μικρές ποσότητες βασικών μετάλλων, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο ή κάλιο.

Για ποιους ενδείκνυται: Εάν δε λαμβάνεις επαρκείς ποσότητες μικροθρεπτικών ουσιών από τη διατροφή σου, το πόσιμο μεταλλικό νερό μπορεί να σε βοηθήσει να συμπληρώσεις την καθημερινή πρόσληψη, αν και από μόνο του δεν αρκεί φυσικά. Τα ποσοστά σαφώς είναι μικρά, αλλά για ασφάλεια μπορείς να ελέγχεις την ετικέτα.

*Αν προσέχεις την πρόσληψή νατρίου στη διατροφή σου, τότε το μεταλλικό νερό μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή.

Επιτραπέζιο 

Τι σημαίνει: Σύμφωνα με τη νομοθεσία, το επιτραπέζιο νερό επιτρέπεται να είναι οποιασδήποτε προέλευσης, π.χ. από γεώτρηση, από λίμνη, από ποτάμι, ακόμα και αφαλατωμένο νερό θάλασσας. Στο επιτραπέζιο νερό επιτρέπεται να γίνει οποιαδήποτε διαδικασία απολύμανσης κρίνεται απαραίτητη, προκειμένου η σύστασή του να είναι σύμφωνη με την κοινοτική οδηγία (98/83) για το πόσιμο νερό. Και ποιο νερό θεωρείται πόσιμο; Πρέπει να είναι αβλαβές, άοσμο, άχρωμο, δροσερό, με ευχάριστη γεύση, ενώ τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά πρέπει να κυμαίνονται μεταξύ ορισμένων αποδεκτών ορίων που ορίζονται από τις αντίστοιχες κοινοτικές οδηγίες.

Τι σου προσφέρει: Πρακτικά, η σύσταση του επιτραπέζιου νερού και του νερού της βρύσης είναι ίδια. Με απλά λόγια, πρόκειται για νερά με τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά, με τη διαφορά ότι το επιτραπέζιο νερό είναι εμφιαλωμένο, ενώ της βρύσης τρεχούμενο. Οπότε, αν διψάς και θέλεις να δροσιστείς, αλλά και να ενυδατώσεις τον οργανισμό σου με απλό και φυσικό τρόπο, go ahead.

Φυσικό μεταλλικό νερό και ιχνοστοιχεία

Τα φυσικά μεταλλικά νερά παρέχουν πολύτιμα μέταλλα και ιχνοστοιχεία που, ανάλογα με τη συγκέντρωσή τους, χαρακτηρίζουν και το νερό, π.χ. ως μαγνησιούχο, κατάλληλο για δίαιτα φτωχή σε νάτριο, ασβεστούχο, οξυανθρακούχο κ.λπ. Ωστόσο, πρέπει να τονίσουμε ότι ο νόμος απαγορεύει να αναγράφονται στην ετικέτα ενός φυσικού μεταλλικού νερού ενδείξεις που του αποδίδουν θεραπευτικές ιδιότητες ή φράσεις σχετικές με την επίδρασή του στις λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Θεραπευτικές ιδιότητες αποδίδονται μόνο στο ιαματικό νερό που είναι κατάλληλο για λουτροθεραπεία και ποσιθεραπεία στην περιοχή

απ’ όπου αναβλύζει. Εντούτοις, είναι αδιαμφισβήτητο ότι τα μεταλλικά στοιχεία που περιέχονται στο φυσικό μεταλλικό νερό (αλλά και στο επιτραπέζιο νερό) είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας και έχουν ευεργετική δράση στην υγεία μας.

Βιταμινούχο

Τι είναι: Είναι η τελευταία τάση σε ό,τι αφορά το νερό και έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Εμπλουτισμένο με βιταμίνες, στοχεύει στη διατήρηση ενός ισορροπημένου

και υγιεινού τρόπου ζωής.

Τι σου προσφέρει: Το βιταμινούχο νερό σε βοηθά να ενισχύσεις τη διάθεσή σου, αποβάλλει τις τοξίνες από το σώμα, μειώνει την όρεξη και σε τονώνει μετά την

άσκηση.

Ενισχυμένο με ασβέστιο

Ούτως ή άλλως, το μεταλλικό νερό αποτελεί εξαιρετική πηγή ασβεστίου και μάλιστα

χωρίς θερμίδες! «Το χαρακτηριστικό του μεταλλικού νερού που το κάνει να

ξεχωρίζει είναι ότι αποτελεί εναλλακτική πηγή πρόσληψης ασβεστίου χωρίς θερμίδες σε σχέση με το γάλα και τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα» αναφέρει στο Reuters Health η Teresa Graupner από το Πανεπιστήμιο του Ανόβερου.

Τι σου προσφέρει: Ενισχύει το μεταβολισμό σου, καθώς το ασβέστιο συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία των μεταβολικών διεργασιών που αποσκοπούν στην παραγωγή ενέργειας.

Στην ετικέτα

Το πρώτο στοιχείο που αναγράφεται είναι το είδος του νερού, δηλαδή αν είναι επιτραπέζιο, φυσικό μεταλλικό ή νερό πηγής. Στη συνέχεια θα διαβάσεις τη φυσικοχημική του ανάλυση, δηλαδή ποια στοιχεία περιέχει και σε ποια ποσότητα. Μεγάλη έμφαση πρέπει να δώσεις στη σκληρότητα, γιατί είναι πολύ σημαντική παράμετρος για την ποιότητα του νερού, καθώς οφείλεται στην ύπαρξη των διαλυμένων σε αυτό ιόντων ασβεστίου και μαγνησίου. Για να καταλάβεις πόσο πλούσιο σε μέταλλα είναι το νερό, διάβασε την ηλεκτρική αγωγιμότητα και το στερεό υπόλειμμα: Όσο υψηλότερη είναι η συγκέντρωση των αλάτων τόσο μεγαλύτερη είναι και η αγωγιμότητα, επομένως τόσο πιο σκληρό είναι το νερό. Ενώ το στερεό υπόλειμμα αναφέρεται στην περιεκτικότητα του νερού σε σωματίδια τα οποία θα παραμένουν μετά την εξάτμιση του νερού. Τέλος, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία είναι πάρα πολύ σημαντικά για τον οργανισμό μας, γι’ αυτό και αναγράφεται αναλυτικά η συγκέντρωσή τους στην ετικέτα.

Tα κύρια συστατικά που αναγράφονται στην ετικέτα είναι:

ΚΑΤΙΟΝΤΑ

• Ασβέστιο (Ca++)

• Μαγνήσιο (Mg++)

• Νάτριο (Na+)

• Κάλιο (Κ+)

• Αμμωνία (ΝH3+)

ΑΝΙΟΝΤΑ

• Χλώριο (Cl-)

• Όξινα ανθρακικά (HCO3-)

• Θειικά (SO4--)

• Νιτρικά (NO3-)

• Νιτρώδη (NO2-)

Γνωρίζοντας αυτές τις πληροφορίες, μπορείς να διαλέξεις το νερό που ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες σου.

Ευεργετικές ιδιότητες νερού: 3 βασικά οφέλη που χαρίζει στο σώμα σου

Πώς να πίνω νερό; Οι ιδέες των Shape editors για να πίνεις την ποσότητα που πρέπει

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i