Τι προκαλεί στο σώμα μας η κατανάλωση ζάχαρης; Οι επιπτώσεις στην υγεία σου

Με ποιους τρόπους καταναλώνεις τη ζάχαρη και ποια είναι τα προβλήματα υγείας από αυτή;

Τι προκαλεί στο σώμα μας η κατανάλωση ζάχαρης

Συνεργάστηκε ο δρ Γεώργιος Α. Κανάκης, MD, PhD, ενδοκρινολόγος (endokanakis.gr)

Τρως ένα γλυκάκι με τον καφέ σου, αλλά κι επειδή έχεις άγχος. Δροσίζεσαι με ένα παγωτό, επειδή έχει ακόμα ζέστη. Πίνεις ένα ποτό για να χαλαρώσεις. Με άλλα λόγια, υπάρχουν πλείστοι όσοι τρόποι (και δικαιολογίες) για να καταναλώσεις ζάχαρη, καθώς την έχεις συνδυάσει με τη χαλάρωση, την ξεκούρασή σου έπειτα από μία έντονη μέρα, το χουζούρεμά σου, τη διασκέδασή σου, αλλά και τις στιγμές του στρες σου. Και, φυσικά, την έχεις συνδυάσει με τις τύψεις που -πιθανότατα- αισθάνεσαι μετά την κατανάλωσή της.

Διάβασε επίσης: Απογευματινή λιγούρα: Ρωτήσαμε 10 διαιτολόγους πώς την αντιμετωπίζουν

Με ποιους τρόπους καταναλώνεις τη ζάχαρη 

Συνήθως προσλαμβάνουμε ζάχαρη από τα αναψυκτικά και τα γλυκά, όμως υπάρχει «κρυμμένη» και σε άλλες τροφές που δεν είναι ιδιαίτερα «γλυκές», όπως οι τυποποιημένες σάλτσες, οι μπάρες δημητριακών, το ψωμί και οι φρυγανιές.

Για να γίνει πιο δύσκολη η... εξίσωση, στα συσκευασμένα τρόφιμα περιέχονται σχεδόν πάντα πρόσθετα σάκχαρα με ονόματα, όπως «γλυκόζη», «νέκταρ», «σουκρόζη», «μαλτόζη» κ.λπ. Αυτό που πρέπει να συγκρατήσεις είναι ότι όλα αυτά είναι στην πραγματικότητα ζάχαρη, με τις όποιες συνέπειες αυτή έχει για τον οργανισμό μας, όπως θα δούμε πιο κάτω.

Τι προκαλεί στο σώμα μας η κατανάλωση ζάχαρης; Προβλήματα υγείας από τη ζάχαρη

Αν σκεφτείς ότι τα ποσοστά παχυσαρκίας έχουν αυξηθεί δραματικά στις ανεπτυγμένες χώρες τα τελευταία 20 χρόνια και οι μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων επεξεργασμένων τροφών και ποτών που περιέχουν ζάχαρη με διάφορα άλλα προβλήματα υγείας, πέρα από τις θερμίδες και τα κιλά με τα οποία σε φορτώνει, ίσως θελήσεις να δεις το θέμα «ζάχαρη» από άλλη σκοπιά.

  • Η ζάχαρη συνδέεται με ποικίλα προβλήματα υγείας, κυρίως με το διαβήτη τύπου 2 και την παχυσαρκία.
  • Εμπλέκεται, επίσης, στην εκδήλωση φλεγμονής σε ειδικά κέντρα στον εγκέφαλο, τα οποία σχετίζονται με την πρόσληψη τροφής, και προκαλεί βλάβες στο βλεννογόνο του εντέρου.
  • Είναι η γλυκαντική ουσία που επηρεάζει κάθε επιμέρους όργανο του σώματος, με τις επιδράσεις της να είναι τόσο άμεσες όσο και μακροπρόθεσμες. Συγκεκριμένα, έχει συσχετιστεί με τη συσσώρευση λίπους στα όργανα του σώματος, καταπονεί την καρδιά, δημιουργεί συσπάσεις στα αιμοφόρα αγγεία και συμβάλλει στην αύξηση της χοληστερίνης.
  • Η ζάχαρη αυξάνει το αίσθημα πείνας. Όταν την καταναλώνουμε συχνά σε μεγάλες ποσότητες, μειώνεται η ικανότητα του σώματος να πει στον εγκέφαλο ότι χόρτασε, μπλοκάροντας τη δράση της λεπτίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει την πείνα μας.

Προκαλεί εθισμό όπως το ναρκωτικό

Όπως και τα ναρκωτικά, η ζάχαρη προκαλεί την απελευθέρωση χημικών ουσιών που ερεθίζουν τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου, όπως η ντοπαμίνη. Σταδιακά, όσοι καταναλώνουν πολλή ζάχαρη αναπτύσσουν μια ανοχή σε αυτήν, που σημαίνει ότι χρειάζονται περισσότερη ζάχαρη για να αισθανθούν καλά. Μελέτες σχετικές με τον εθισμό σε ποντίκια έδειξαν ότι, όταν τα ζώα λαχταρούν τη γλυκιά ουσία ή όταν δεν τους δίνεται, βιώνουν τρέμουλο δοντιών, αναστάτωση, τρόμο και άγχος. Κανονικά συμπτώματα εθισμού δηλαδή!

Διάβασε επίσης: Τι επηρεάζει το γλυκαιμικό δείκτη ενός τροφίμου;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i