Το πρωινό γεύμα είναι απαραίτητο: Μύθος ή πραγματικότητα;

Τελικά, πόσο απαραίτητο είναι το πρωινό γεύμα στη διατροφή σου; Μήπως υπάρχει μια δόση υπερβολής στη σημαντικότητα του πρώτου γεύματος της ημέρας;

πρωινό γεύμα unsplash

Έρευνα του American Journal of Clinical Nutrition συνέκρινε δύο ομάδες ανθρώπων: Η πρώτη απαρτιζόταν από παχύσαρκους ανθρώπους που κατανάλωναν 700 θερμίδες ή παραπάνω μέχρι τις 11 το πρωί κάθε ημέρα ενώ η δεύτερη ομάδα αποτελούνταν από άτομα που δεν έτρωγαν τίποτα από το πρωί μέχρι την ώρα του μεσημεριανού γεύματος.

Όπως αποδείχτηκε, το πρωινό γεύμα δεν είχε μεγάλη επίδραση στην υγεία καμίας από τις ομάδες των συμμετεχόντων. Και οι δύο ομάδες κατέληξαν να λαμβάνουν μία παρόμοια ποσότητα καθημερινών θερμίδων και δεν παρατήρησαν καμία σημαντική διαφορά στα επίπεδα των ορμονών που ελέγχουν την όρεξη ή όσον αφορά την C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP, που ανταποκρίνεται στη φλεγμονή και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης της καρδιακής νόσου). Ακόμα πιο αποκαλυπτικό ήταν το γεγονός ότι η κατανάλωση ή η παράλειψη του πρωινού γεύματος δεν είχε καμία επίδραση στο μεταβολισμό ή στο σωματικό βάρος των συμμετεχόντων.

Δηλαδή, οι πρωινές διατροφικές σου συνήθειες δεν βοηθούν αλλά ούτε και βλάπτουν τις προσπάθειές σου για απώλεια βάρους. Έμεινες έκπληκτη; Είναι πολύ φυσικό αν σκεφτείς ότι το πρωινό θεωρείται από την πλειοψηφία των ανθρώπων ως το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας για τα επίπεδα της ενέργειάς μας, την περίμετρο της μέσης αλλά και τη συνολική μας υγεία. "Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι αυτά τα οφέλη, αν και ακούγονται πολύ λογικά, στηρίζονται κατά κύριο λόγο σε παρατηρήσεις που έχουν γίνει και όχι σε οργανωμένες μελέτες", ανέφερε στο περιοδικό New Scientist ο James Betts, ανώτερος λέκτορας στη διατροφή, το μεταβολισμό και τις στατιστικές στο Πανεπιστήμιο του Bath.

"Αυτά τα μηνύματα υπέρ του πρωινού γεύματος που ακούγονται μπορεί απλώς να αποτελούν τακτικές προπαγάνδας από εταιρείες που πωλούν δημητριακά, αυγά και μπέικον", υποστηρίζει.

Αφού ακούμε συνεχώς νέες απόψεις και χρειάζεται να γίνει και περισσότερη έρευνα σχετικά με το θέμα, εσύ μπορείς να συνεχίσεις να απολαμβάνεις το πρωινό σου γιαούρτι ή μπορείς να συνεχίσεις να πίνεις μόνο νερό μέχρι το μεσημεριανό σου. Φρόντισε πάντοτε να κάνεις όλη την ημέρα αυτό που σε ευχαριστεί και σε γεμίζει υγεία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i