Κρέπες από φαγόπυρο με σοταρισμένα λαχανικά και σάλτσα romesco

Ήρθε η ώρα και η εποχή να στραφούμε σε πιο ελαφριές, προσανατολισμένες στα λαχανικά συνταγές

29.02.2020

Γράφει: Μυρτώ Μήτσιου

εχεις διαβασει

κρέπα από φαγόπυρο

Έψαχνα συνταγές για να αξιοποιήσω το φαγόπυρο που είχα στο ντουλάπι. Η συγκεκριμένη έχει εξαιρετικά αρώματα από τους ξηρούς καρπούς, το αλεύρι και τη σάλτσα. Η σάλτσα romesco είναι καταλανικής καταγωγής, γλυκιά και ελαφρώς πικάντικη, αλλά μπορείς να την αντικαταστήσεις με σάλτσα ντομάτας

Δες επίσης: Πώς θα φτιάξεις ψωμί από κινόα (και ένα τέλειο spread με αβοκάντο!)

Για 12 κρέπες
Συνολικός χρόνος: 2 ώρες και 25 λεπτά

Κρέπες από φαγόπυρο με σοταρισμένα λαχανικά και σάλτσα romesco – Υλικά:

  • 3/4 φλ. αλεύρι φαγόπυρου
  • 2 μεγάλα αβγά
  • 1 φλ. πλήρες γάλα (μπορεί να χρειαστείς λίγο παραπάνω)
  • 1½ κ.γ. θαλασσινό αλάτι συν επιπλέον για το τέλος
  • 7 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κόκκινη πιπεριά τουρσί
  • 1/4 φλ. φουντούκια, ψημένα και χοντροκομμένα
  • 1/4 φλ. αμύγδαλα, ψημένα και χοντροκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο ξεφλουδισμένη
  • 1 κ.σ. ξίδι από λικέρ
  • 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
  • 1 κ.γ. ανάλατο βούτυρο
  • 1 μάτσο πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Εκτέλεση:

  1. Βάλε το αλεύρι, τα αβγά, το γάλα, 1/2 κ.γ. αλάτι και 1 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα μπλέντερ και πολτοποίησέ τα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σκέπασε το μείγμα και άφησέ το στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες και έως 5 ημέρες.
  2. Φτιάξε τη σάλτσα romesco: Χτύπησε την πιπεριά, τα φουντούκια, τα αμύγδαλα και το σκόρδο στο μπλέντερ μέχρι να ενωθούν, αλλά όχι να γίνουν πουρές. Πρόσθεσε 5 κ.σ. ελαιόλαδο, ξίδι, πάπρικα και την υπόλοιπη 1 κ.γ. αλάτι και χτύπησε μέχρι να ενσωματωθούν.
  3. Ανακάτεψε το μείγμα και πρόσθεσε λίγο ακόμα γάλα, αν χρειάζεται, μέχρι να έχει πυκνότητα παχιάς κρέμας γάλακτος.
  4. Ζέστανε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Βάλε το βούτυρο και στριφογύρισέ το να πάει παντού. Πρόσθεσε 3 κ.σ. από το μείγμα και γείρε το τηγάνι για να απλωθεί ομοιόμορφα. Ψήσ’ το μέχρι να πάρει ελαφρύ καστανό χρώμα το κάτω μέρος, περίπου για 1 λεπτό. Γύρισέ το και ψήσε για άλλα 30 δευτερόλεπτα. Μετάφερε σε πιάτο και επανάλαβε με το υπόλοιπο μείγμα.
  5. Ζέστανε στο τηγάνι την τελευταία κουταλιά ελαιόλαδο. Πρόσθεσε τα λαχανικά, ανακάτεψέ τα για να «μαραθούν», περίπου για 3 λεπτά και αλάτισέ τα.
  6. Γέμισε κάθε κρέπα με τα λαχανικά, περίχυσε με τη σάλτσα και σέρβιρε.

Δες επίσης: Κράκερ βρώμης με αλεύρι φαγόπυρου, ρίγανη και λιαστή ντομάτα από τη Δρ Μαρία Ψωμά

Διατροφική αξία ανά κρέπα: 166 θερμίδες, 13 γρ. λιπαρά (2,1 γρ. κορεσμένα), 10 γρ. υδατάνθρακες, 5 γρ. πρωτεΐνη, 2 γρ. φυτικές ίνες, 311 mg νάτριο

Editor's Picks

Περισσότερα από Διατροφή και Αδυνάτισμα

Best of network

#shapegreece