Το θρεπτικό συστατικό που ενισχύει την υγεία του εντέρου καλύτερα και από τα συμπληρώματα

Μάθε τα οφέλη του εκπληκτικού συστατικού και σε ποιες τροφές μπορείς να το βρεις.

Σουλφοραφάνη iStock

Η έκφραση "να τρως τα λαχανικά σου" είναι βασική αρχή μιας ισορροπημένης διατροφής. Τα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα, τα οποία προσφέρουν εκπληκτικά οφέλη για την γενική υγεία του οργανισμού.

Τόσο τα λαχανικά όσο και τα φρούτα αποτελούν πηγή εξαιρετικών θρεπτικών συστατικών που προσφέρουν στο σώμα όσα χρειάζεται για να βγάλει την μέρα. Επιπλέον, πολλά λαχανικά έχουν ευεργετικές ιδιότητες, καθώς προλαμβάνουν  ασθένειες ή/ και συμβάλουν στην αντιμετώπισή τους.

Μια ελάχιστα γνωστή θρεπτική ουσία που ονομάζεται σουλφοραφάνη και έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία, βρίσκεται στα λαχανικά. Πιο συγκεκριμένα, αυτό το "μαγικό" συστατικό συναντάται στα σταυρανθή λαχανικά και έχει αποδειχθεί ότι ευεργετεί την καλή υγεία της καρδιάς και της πέψης.

Διάβασε επίσης: "Πράσινη" διατροφή: Ενδεικτικό πλάνο από τη διατροφολόγο για να τη δοκιμάσεις

Σουλφοραφάνη: Το θρεπτικό συστατικό που ενισχύει την υγεία του εντέρου καλύτερα και από τα συμπληρώματα

θρεπτικο_συστατικο
Istock

Τι είναι η σουλφοραφάνη;

Η σουλφοραφάνη είναι μια πλούσια σε θείο ένωση που βρίσκεται στα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το bok choy και το λάχανο. Η σουλφοραφάνη σχηματίζεται όταν αυτά τα λαχανικά τεμαχίζονται, μασιούνται ή αλλοιώνονται με άλλο τρόπο, γεγονός που πυροδοτεί μια ενζυματική αντίδραση που μετατρέπει τη γλυκοραφανίνη (ένα γλυκοζινολικό) σε σουλφοραφάνη.

Τα οφέλη της σουλφοραφάνης στην υγεία του οργανισμού

Η σουλφοραφάνη δρα ως έμμεσο αντιοξειδωτικό προάγοντας τους αντιοξειδωτικούς αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού. Επιπλέον, υπάρχουν αμέτρητα συμπληρώματα για την υγεία του εντέρου στο εμπόριο, τίποτα, όμως, δεν ξεπερνά τη λήψη των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται το σώμα από τα τρόφιμα. Έρευνα έχει δείξει ότι η σουλφοραφάνη που βρίσκεται σε πολλά σταυρανθή λαχανικά ομαλοποιεί τη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου και επιδιορθώνει τη φυσιολογική καταστροφή του φραγμού του εντέρου. Επίσης, επειδή τα αντιοξειδωτικά αποτελέσματα της σουλφοραφάνης πιστεύεται ότι βοηθούν τα εντερικά κύτταρα να λειτουργούν κανονικά, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της δυσκοιλιότητας και στη βελτίωση των κινήσεων του εντέρου.

Η σουλφοραφάνη έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλει την παραγωγή προφλεγμονωδών μορίων. Με τη μείωση της δραστηριότητας αυτών των μορίων, η σουλφοραφάνη μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της φλεγμονώδους απόκρισης και ενδεχομένως να ανακουφίσει τα συμπτώματα και τους κινδύνους που σχετίζονται με τη φλεγμονή.

Σε ποια λαχανικά θα βρεις την σουλφοραφάνη

Το θρεπτικό συστατικό συναντάται στα σταυρανθή λαχανικά όπως είναι το κουνουπίδι, λάχανο, κάρδαμο, μποκ τσόι, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, μουστάρδα και παρόμοια πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Διάβασε επίσης: Τρεις τροφές αποτοξίνωσης για να δοκιμάσεις αυτή την εβδομάδα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i