Συνεργάστηκε ο Ανδρέας Θωμόπουλος, ενδοκρινολόγος, κλινικός διαιτολόγος.
Τι κάνουν, τι δεν κάνουν τα χάπια αδυνατίσματος και τι μπορεί να σε βοηθήσει πραγματικά και αποτελεσμαιτκά στο αδυνάτισμα - εκτός από μια ισορροπημένη διατροφή;
Θα τα βρεις στην αγορά με διάφορα ονόματα: Aπό χάπια αδυνατίσματος και συμπληρώματα διατροφής για καύση λίπους μέχρι σκευάσματα για ενίσχυση του μεταβολισμού, των καύσεων και αποτοξίνωση. Η (πικρή) αλήθεια είναι πως, αν όλα τα παραπάνω χάπια και σκευάσματα ήταν πράγματι αποτελεσματικά, θα είχαμε όλες το σώμα των ονείρων μας.
Είναι λοιπόν τα χάπια αδυνατίσματος άχρηστα; Προφανώς όχι.
Εκτός όμως από την επιλογή που θα πρέπει να κάνεις με προσοχή και έχοντας πάντα τη γνώμη του γιατρού σου, θα πρέπει να έχεις ξεκάθαρο στο μυαλό σου πως τα χάπια αδυνατίσματος ή τα ροφήματα για αδυνάτισμα είναι απλά μια βοήθεια στην προσπάθεια που θα πρέπει να καταβάλλεις η ίδια. Με απλά λόγια, ένα συμπλήρωμα που θα δώσει στον οργανισμό σου ένα boost για να δεις καλύτερα και μετρήσιμα αποτελέσματα μπορεί να δρα επικουρικά στο δίπτυχο «άσκηση και καλή διατροφή».
Υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία; Όσα χρειάζεται να ξέρεις για την επιδημία του 21ου αιώνα
8 ιδέες για μικρά σάντουιτς χωρίς ψωμί!
Εάν αποφασίσεις να χρησιμοποιήσεις τη βοήθεια της επιστήμης, στην αγορά θα βρεις πολλά και διαφορετικά σκευάσματα, από χάπια μέχρι υγρά συμπληρώματα ή σε σκόνη, τα οποία έχουν ένα ή περισσότερα δραστικά συστατικά και δρουν με διαφορετικό μηχανισμό. Κάθε σκεύασμα μπορεί να έχει διαφορετικό ισχυρισμό ως προς το αποτέλεσμά του, μπορούμε όμως να συνοψίσουμε τη δράση των εν λόγω προϊόντων σε τέσσερις βασικές κατηγορίες:
‣ Μειώνουν την όρεξη.
‣ Μειώνουν την απορρόφηση συστατικών όπως λιπαρά, οπότε προσλαμβάνεις λιγότερες θερμίδες.
‣ Αυξάνουν την καύση του λίπους και το μεταβολισμό.
‣ Αυξάνουν την αίσθηση κορεσμού και μειώνουν την πείνα.
Φαρμακευτικά σκευάσματα για αδυνάτισμα
Υπάρχουν σκευάσματα που, ενώ δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, έχουν έγκριση από τον ΕΟΦ και συνταγογραφούνται από τους γιατρούς για ανθρώπους με ΔΜΣ άνω του 30. Ανάμεσά τους είναι η ορλιστάτη, η ναλτρεξόνη και η βουπριόνη, ουσίες που δρουν με διαφορετικό τρόπο κατά της παχυσαρκίας. Σε κάθε περίπτωση, είτε πρόκειται για συνταγογραφούμενα σκευάσματα είτε για μη συνταγογραφούμενα, συμβουλεύσου πάντα το γιατρό σου προτού αρχίσεις να τα παίρνεις.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr