«Σιγά μη λείπει στο παιδί μου βιταμίνη D...» Κι αν όμως λείπει;

Μήπως στο παιδί σου λείπει βιταμίνη D; Τι επισημαίνει η διατροφολόγος Μαργαρίτα Οκτωράτου για τη σημαντική βιταμίνη ειδικά για τα παιδιά.

vitamini-d

Ευχαριστούμε τη Μαργαρίτα Οκτωράτου, MSc, Κλινική Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Δημόσιας Υγείας, Επιστημονική Υπεύθυνη Nutribalance – Υπηρεσίες Ελέγχου Σωματικού Βάρους και Διαιτητικής Αντιμετώπισης Νοσημάτων

Ζώντας στην ηλιόλουστη χώρα μας ήμουν ως μαμά πεπεισμένη ότι τα παιδιά μου έπαιρναν όλη τη βιταμίνη D που είχαν ανάγκη. Ωστόσο, διαβάζοντας ως συντάκτρια υγείας νέες μελέτες για την έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης στα παιδιά και τις πιθανές συνέπειές της στον οργανισμό τους η αλήθεια είναι ότι θορυβήθηκα!

«Μερικά χαρακτηριστικά συμπτώματα της έλλειψης βιταμίνης D είναι η κούραση, τα πονάκια και ο εκνευρισμός» μου εξήγησε η διαιτολόγος και διατροφολόγος Μαργαρίτα Οκτωράτου.

Ωχ, σκέφτηκα! Μήπως τελικά τα καπέλα που τα κυνηγάω να φοράνε όταν βγαίνουμε έξω, οι αντηλιακές που τα πασαλείβω (γιατί τρέχουν και ξεφεύγουν τόσο γρήγορα από τα χέρια μου όταν προσπαθώ να τους βάλω κρέμα, που σε πασάλειμμα καταλήγουμε!) έχουν κάνει τη ζημιά και τα καμάρια μου δεν έχουν την απαραίτητη D που έχει ανάγκη ο οργανισμός τους για να λειτουργεί σωστά;

Αυτό το ήξερες; Μεταξύ των έξι μηνών και των πέντε ετών τα παιδιά έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη σε βιταμίνη D.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η βιταμίνη D στον παιδικό οργανισμό

Η βιταμίνη D διασφαλίζει ότι το σώμα μας απορροφά και διατηρεί το ασβέστιο και το φώσφορο που απαιτούνται για υγιή οστά αλλά και δόντια – καταλαβαίνεις λοιπόν πόσο σημαντική είναι για τα παιδιά και τους εφήβους που το σώμα τους σχηματίζεται και περνά φάσεις έντονης ανάπτυξης!

Ο ρόλος της όμως δεν σταματά εκεί: Η βιταμίνη D ρυθμίζει την κυτταρική ανάπτυξη, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και του νευρομυικού συστήματος και μειώνει τις φλεγμονές. Επιπλέον, η έλλειψη βιταμίνη D προκαλεί στον οργανισμό συμπτώματα που είναι λίγο πολύ όμοια με αυτά του προεμμηνοροϊκού συνδρόμου, που σημαίνει ότι μπορεί το παιδί να γκρινιάζει περισσότερο και να είναι συχνά κουρασμένο και να παραπονιέται για πόνους σε διάφορα σημεία στο σώμα του, κυρίως στις αρθρώσεις και τα μεγάλα κόκαλα, π.χ. μηρούς.

Τι φταίει και δεν παίρνουμε πια αρκετή βιταμίνη D;

Για όλα φταίει η τόσο διαδεδομένη χρήση των αντηλιακών στα παιδιά από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο. Φυσικά δεν θα μιλήσουμε ενάντια στα αντηλιακά αφού είναι απολύτως απαραίτητα για την προστασία των παιδιών απέναντι στην επικίνδυνη ηλιακή ακτινοβολία. Ωστόσο μια από τις... παρενέργειές τους είναι πως εμποδίζουν την απορρόφηση των υπεριωδών ακτίνων που συμβάλουν στη σύνθεση της βιταμίνης D στον οργανισμό.

Άσε που τα παιδιά μας μένουν πια περισσότερες ώρες μέσα στο σπίτι, βλέποντας τηλεόραση και παίζοντας στα τάμπλετ, από τις εποχές που ήμασταν εμείς πιτσιρίκια! Αυτό σημαίνει επίσης μικρότερη έκθεση στον πολύτιμο ήλιο και χαμηλότερη σύνθεση βιταμίνης D.

Τα καλά νέα: Μπορούμε να να συμπληρώσουμε βιταμίνη D από τη διατροφή

Η βιταμίνη D είναι συγχρόνως μια ορμόνη που παράγεται στον οργανισμό μας με τη βοήθεια της ηλιακής ακτινοβολίας και, συγχρόνως, ένα θρεπτικό συστατικό που μπορούμε να λάβουμε μέσω των τροφών. Όμως, λίγα τρόφιμα στη φύση είναι καλές πηγές της πολύτιμης αυτής βιταμίνης.

«Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, οι σαρδέλες και ο τόνος (με αυτή ακριβώς τη σειρά!), και φυσικά τα ιχθυέλαια, αποτελούν τις καλύτερες φυσικές πηγές, ενώ μικρές ποσότητες περιλαμβάνονται στο μοσχαρίσιο συκώτι, το τυρί, το αβγό, αλλά και ορισμένα μανιτάρια! Επίσης, μπορείς να επιλέξεις ένα από τα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D τρόφιμα, όπως για παράδειγμα τα περισσότερα δημητριακά πρωινού, τις μαργαρίνες και το γάλα (αγελαδινό ή σόγιας) για τη διατροφή του παιδιού», προτείνει η διαιτολόγος.

Τι μπορείς να κάνεις αν το μικρό σου έχει έλλειψη της βιταμίνης D

Αν ο παιδίατρος υποψιάζεται ότι το παιδί έχει έλλειψη αυτής της βιταμίνης το πιθανότερο είναι ότι, αφού επιβεβαιώσει τη διάγνωση με μία απλή εξέταση αίματος, θα σου προτείνει να ενισχύσεις τη διατροφή του με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D, να το ενθαρρύνεις να παίζει στον ήλιο (φυσικά με τη χρήση αντιηλιακού ή/και τις ώρες που η ηλιακή ακτινοβολία δεν είναι τόσο επικίνδυνη) ή, σπανιότερα, να του δώσεις ένα συμπλήρωμα διατροφής.

Η αλήθεια είναι ότι οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει για το πόσο χρειάζεται να αφήνουμε τα παιδιά στον ήλιο, ωστόσο αρκετοί αναφέρουν ότι 5 με 30 λεπτά έκθεσης (πρόσωπο, χέρια, πόδια) τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα αρκούν για να συνθέσει ο οργανισμός μας την αναγκαία ποσότητα βιταμίνης D.

«Σε ότι αφορά την πρόσληψη μέσω της διατροφής» συμπληρώνει η Μαργαρίτα Οκτωράτου, «ενδεικτικά θα σου πω ότι 90 γραμμάρια σολομού (ποσότητα περίπου όσο τρία δάχτυλα), ένα ποτήρι γάλα και 2/3 της κούπας δημητριακά πρωινού (εμπλουτισμένων, και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη άλλες διαιτητικές πηγές) μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες ενός παιδιού σε βιταμίνη D».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i