Ασφάλεια στην εγκυμοσύνη: Τι είναι ασφαλές να κάνεις και τι όχι; O γυναικολόγος απαντά

Ασφάλεια στην εγκυμοσύνη; Ο ειδικός µάς απαντά σε βασικές απορίες για την υγεία σου αυτό το διάστηµα.

εγκυμοσύνη μετά τα 40 εγκυμοσύνη έγκυος JPWALLET

Συνεργάστηκε ο Ηλίας Γάτος, χειρουργός γυναικολόγος-µαιευτήρας (www.eliasgatos.gr).

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι ασφαλές... πιω αφεψήµατα βοτάνων;»

Έκοψες το κάπνισµα και το αλκοόλ και µείωσες την καφεΐνη, αλλά ξέρεις ποια βότανα πρέπει να αποφεύγεις αυτή την περίοδο; «Τα βότανα έχουν πολλές φαρµακευτικές ιδιότητες, συχνά ισχυρές. Μερικά, µάλιστα, προκαλούν, εκτός των άλλων, διάρροια, εµετό και ταχυπαλµία» τονίζουν οι διατροφολόγοι Κατερίνα Βάµβουκα και Αβραάµ Κάζης στο βιβλίο Περιµένοντας τον πελαργό των εκδόσεων MedNutrition. «Δεν είναι όλα επικίνδυνα. Μπορείς να καταναλώσεις σε λογική ποσότητα χαµοµήλι, πικραλίδα, τζίντζερ, δυόσµο και εκχυλίσµατα µούρων», προτείνουν οι ειδικοί και προσθέτουν:«Για τα βότανα που δεν επιτρέπονται είναι απαραίτητο να συµβουλευτείς το γιατρό σου, αλλά έχε υπόψη ενδεικτικά τα: φλισκούνι, απήγανο, γκουαρανά, τζίνσενγκ, λυκίσκο, µανδραγόρα, ευκάλυπτο, χράνο, αλόη, σµέουρο, τσουκνίδα, καλέντουλα».

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι ασφαλές ... χρησιµοποιώ καθαριστικά για το σπίτι;»

«Απόφυγε τη χρήση χλωρίου και άλλων ισχυρών χηµικών ή χρησιµοποίησέ τα µόνο σε καλά αεριζόµενα δωµάτια» λέει ο Ηλίας Γάτος, χειρουργός γυναικολόγος. Το ίδιο ισχύει για την περίπτωση που σκέφτεσαι να βάψεις το σπίτι. Χρησιµοποίησε µη τοξικά εναλλακτικά προϊόντα όπου µπορείς και ξέχνα τα αρωµατικά χώρου, τα εντοµοκτόνα και όλα τα χηµικά και φάρµακα για τα φυτά.

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι ασφαλές ... πάρω κάποιο µη συνταγογραφούµενο φάρµακο, αν έχω πάθει ίωση;»

Πιθανότατα, αλλά θα πρέπει να ρωτήσεις πρώτα το γιατρό σου. «Τα στοιχεία δείχνουν πως τα συστατικά των περισσότερων φαρµάκων είναι ασφαλή κατά την εγκυµοσύνη» επισηµαίνει ο Ηλίας Γάτος. «Ωστόσο, πολλές φορές λαµβάνουµε λάθος φάρµακα για τα συµπτώµατά µας, σε λάθος δοσολογία», γι’ αυτό µην πάρεις κάτι χωρίς τη σύµφωνη γνώµη του γιατρού σου. Αν το κρυολόγηµά σου συνοδεύεται από πυρετό, πρέπει να τηλεφωνήσεις στο γιατρό σου για να αποκλείσει πως είναι κάτι σηµαντικό, όπως π.χ. γρίπη, και να σου δώσει αµέσως τα κατάλληλα φάρµακα.«Ο πυρετός στην αρχή της εγκυµοσύνης σχετίζεται µε ανωµαλίες του νευρικού σωλήνα του εµβρύου, όπως είναι η δισχιδής ράχη» εξηγεί.

Επειδή αυτά τα προβλήµατα εµφανίζονται γύρω στην 6η εβδοµάδα –συχνά προτού καν µάθεις ότι είσαι έγκυος–, οι ειδικοί συµβουλεύουν όλες τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας να απευθύνονται στο γιατρό τους για κάθε πυρετό. «Μερικές φορές οι γυναίκες νιώθουν πως το να µη πάρουν τίποτε είναι η ασφαλέστερη επιλογή, αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα».

Διάβασε επίσης: Φυλλικό οξύ και εγκυμοσύνη: Γιατί είναι απαραίτητο, πού θα το βρεις

Διάβασε επίσης: Εγκυμοσύνη μετά τα 40: Γιατί η φυσική σου κατάσταση μετράει;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i