Πότε είναι η πιο γόνιμη περίοδος της γυναίκας και πώς θα βρεις τις γόνιμες μέρες;

Πώς θα βρω τις γόνιμες μέρες μου;

13.10.2018

Γράφει: Κατερίνα Πατούλια

εχεις διαβασει

Ξεπέρασε τις ανησυχίες στην εγκυμοσύνη

Έχεις μόνο ένα διάστημα 6 ημερών κάθε μήνα για να συλλάβεις – η πιο γόνιμη περίοδος ξεκινά 5 μέρες πριν από την ωορρηξία και τελειώνει περίπου μία μέρα μετά.

Αυτό συμβαίνει επειδή το σπέρμα (που επιβιώνει για περισσότερες από 100 ώρες) πρέπει να είναι στο άνω τμήμα των ωαγωγών σωλήνων σου όταν το ωράριο βγει από την ωοθήκη.

Είναι πιο πιθανό να συμβεί η σύλληψη πριν από την ωορρηξία, όχι μετά. Η καλύτερη στρατηγική είναι να κάνετε σεξ τουλάχιστον μέρα παρά μέρα κατά τη διάρκεια αυτού του γόνιμου διαστήματος.

header

Υπάρχει, όμως, ένα εμπόδιο: είναι δύσκολο να ξέρεις πότε ακριβώς έχεις ωορρηξία. Ακόμη κι αν ο κύκλος σου είναι ακριβώς 27 ημέρες, η ωορρηξία δε λαμβάνει απαραίτητα χώρα στο ίδιο διάστημα κάθε κύκλου.

Ένα τεστ ωορρηξίας θα σου πει πότε περίπου έχεις, αλλά μέχρι τότε θα έχεις χάσει αρκετές γόνιμες μέρες.

Σε Ινστιτούτο της Τζόρτζταουν συστήνεται αυτή η μέθοδος για γυναίκες ο κύκλος των οποίων είναι συνήθως 26 έως 32 ημέρες: να κάνουν σεξ μέρα παρά μέρα από την 8η ως την 19η του κύκλου τους (η μέρα 1 είναι η πρώτη μέρα της περιόδου).

Ταυτόχρονα, μπορείς να κατεβάσεις στο κινητό σου μια εφαρμογή στην οποία θα μπορείς να καταγράφεις όλα σου τα συμπτώματα, μέρες κύκλου, ακόμα και τις επαφές χωρίς προφυλάξεις.

 

Περισσότερα από Shape Mama

#shapegreece