Όλα τα ΛΑΘΗ που έκανα στις διακοπές με παιδιά!

Αν αυτές είναι οι πρώτες σου διακοπές με παιδιά θα διαπιστώσεις πόσα πολλά ερωτηματικά προκύπτουν και πόσες αντικρουόμενες απαντήσεις θα πάρεις αν ζητήσεις βοήθεια. Γι’ αυτό και εγώ τα έκανα (σχεδόν) όλα λάθος!

03.08.2018

εχεις διαβασει

παιδιά θάλασσα παραλία διακοπές

Το ομολογώ: Έκανα πολλά λάθη στις πρώτες (και τις δεύτερες και τις τρίτες…) διακοπές με παιδιά. Το καλό νέο είναι πως δεν ήταν λάθη που είχαν να κάνουν με την υγεία τους και πως παρά αυτά τα λάθη έχουμε είμαστε όλοι καλά!

Τώρα όμως που τα βλέπω από μια απόσταση, αναρωτήθηκα γιατί έκανα τόσα λάθη και τελικά με ποιον τρόπο καταλήγουμε ότι κάτι είναι σωστό ή λάθος; Οι απαντήσεις που έχω δώσει στον εαυτό μου:

Α. Έκανα λάθη στις διακοπές με παιδιά γιατί ήθελα να κάνουμε όλοι διακοπές, aka αντίο πρόγραμμα, ζήτω η ελευθερία.

Β. Το λάθος και το σωστό είναι πολύ σχετικά σε αυτή την περίπτωση. Κι αφού τελικά όλοι περνούσαμε καλά, ίσως να σου πω όλα τα ΣΩΣΤΑ που έκανα σύμφωνα με τα μέτρα της δικής μου οικογένειας στις διακοπές.

Όλα τα σωστά λάθη που έκανα στις διακοπές με παιδιά

Δεν υπήρχε πρόγραμμα ύπνου

Μετά τις πρώτες αποτυχημένες προσπάθειες να τηρήσω το πρόγραμμα ύπνου τους, γιατί έτσι είχα διαβάσει στα βιβλία ανατροφής ότι είναι σωστό, τα παράτησα. Απλά ΔΕΝ ΗΤΑΝ διακοπές με ένα νήπιο κι ένα μωρό να γκρινιάζουν γιατί τα βάζω στο κρεβάτι στις 9 κι εμένα και τον άντρα μου να τα κυνηγάμε για να τα ανεβάσουμε ξανά στο κρεβάτι. Εξάλλου, για να καταλήξουν τα παιδιά να πάνε για ύπνο στις 9, θα έπρεπε να πάμε για βραδινό φαγητό στις 7 και μεσημεριανό στη 1 και όχι, δεν είμαστε Δυτικοευρωπαίοι αλλά Έλληνες που δεν νοούμε να τρώμε βραδινό με το φως του ήλιου.

Τι θα βάλεις στο φαρμακείο των διακοπών – για σένα και τα παιδιά

Τι να τρώνε τα παιδιά στις διακοπές; Οι υγιεινές επιλογές στο εστιατόριο ή την ταβέρνα και τι να αποφεύγεις

Δεν έτρωγαν σωστά – καθόλου

Αν οι διακοπές διαρκούσαν 15 μέρες, τα παιδιά μου μπορεί να έτρωγαν επί 15 ημέρες εναλλάξ παστίτσιο και χοιρινή μπριζόλα με τηγανητές πατάτες. Μόνο. Α, και παγωτά. Πολλά. Και το επέτρεπα χαλαρά και χωρίς τύψεις, αφού όλες τις υπόλοιπες 350 μέρες του χρόνου έτρωγαν σωστά και θρεπτικά και με πρόγραμμα. Δεν υπήρχε περίπτωση να γίνω αυτή η μαμά που δεν αφήνει το παιδί να σηκωθεί από την καρέκλα αν δεν είχε φάει τα φασολάκια του. Τουλάχιστον όχι στις διακοπές. (Στο μυαλό μου το έσωζα παίρνοντας φρούτα στην παραλία τα οποία τους τα έδινα χρησιμοποιώντας όλους τους δυνατούς περισπασμούς.)

Δεν υπήρχε καμία συνέπεια στα όχι μου

«Παγωτό» απαντούσε η 2χρονη κόρη μου όταν της έλεγα έλα να σου δώσω το φρούτο σου. Όχι της απαντούσα και κρατούσα σταθερό χαρακτήρα για περίπου 10 λεπτά. Έ, την 15 φορά που θα σούφρωνε τα χειλάκια της και θα έλεγε παγωτό, παγωτό, παγωτό, πήγαινα στην ταβέρνα και της έπαιρνα παγωτό. Και στο ίδιο μοτίβο ζούσαμε τις μέρες των διακοπών. «Βγες από τη θάλασσα, φεύγουμε σε 5 λεπτά!». Δεκαπέντε λεπτά μετά, «βγες από τη θάλασσα, φεύγουμε σε 5 λεπτά», κ.ο.κ. καμιά ώρα μετά, μέχρι να αποφασίσει ο 5χρονος γιος μου να βγει από τη θάλασσα γιατί βαρέθηκε!

Ακόμη και στην καθαριότητα έκανα υποχωρήσεις – το λέω με ντροπή, αλλά εδώ λέμε αλήθειες!

Την ώρα που έπειθα τα παιδιά να ξαπλώσουν ήταν τόσο κουρασμένα πια, κι εκείνα κι εγώ, που δεν τους έπλενα τα χέρια, τα δόντια, τα πόδια… Ναι, ακόμη κι αν ήταν γεμάτα χώματα από τα παιχνίδια τους έξω. Το πολύ πολύ να τα έκανα γρήγορα γρήγορα με μερικά μωρομάντιλα και έτοιμα για ύπνο. Πού οι ρουτίνα πριν τον ύπνο, πού το χαλαρωτικό ντουζάκι, πού οι συνήθειες της Αθήνας… Ακόμη και με τα αλάτια από τη θάλασσα τα έχω αφήσει γιατί τα πήρε ο ύπνος στο αυτοκίνητο γυρνώντας από απογευματινό μπάνιο που κατέληξε κατευθείαν στην ταβέρνα για φαγητό. Αλλά είπαμε, διακοπές!

 

 

Editor's Picks

Περισσότερα από Shape Mama

σωστή διατροφή μετά τη γέννα
Μόλις γέννησα: Πώς να αντέξεις την κόπωση τις πρώτες εβδομάδες που θα ξυπνάς κάθε ώρα

Ξέχνα την αυπνία της εγκυμοσύνης. Οι επόμενες μέρες σε θέλουν δυνατή!

Νέος μπαμπάς; Αυτά είναι τα 8 παράπονα που θέλει ΣΙΓΟΥΡΑ να κάνει (τους ρωτήσαμε και ιδού τι μας είπαν)

Είσαι νέα μαμά; Ένας νέος μπαμπάς θα σου πει τι κάνεις και τον εκνευρίζεις ειδικά το πρώτο δύσκολο διάστημα με το μωρό στο σπίτι. Άνοιξε τ’ αυτιά σου.

Είναι κολικός; Και αν ναι, πώς θα βοηθήσεις το μωρό σου

Είναι κολικός; Αυτό είναι από τα άρθρα που με πολλή ειλικρίνεια θα ονόμαζα βιογραφικά, αφού παρά τα χρόνια, θυμάμαι ακόμη τους κολικούς του γιου μου.

8 πράγματα που πρέπει να κάνεις όταν το μωρό είναι άρρωστο (και 3 που δεν πρέπει): Τα έμαθα και στα λέω

Η εποχή των κρυολογημάτων έχει φτάσει και έχει χτυπήσει αναπόφευκτα την πόρτα αλλά και το μωρό σου. Η mother of two, Κατερίνα Πατούλια, δίνει οδηγίες

Παιδιά στο κρεβάτι των γονιών; Πώς θα κόψεις τη συνήθεια

Το μωρό σου θέλει να κοιμάται μαζί σας; Η συνήθεια με τα παιδιά στο κρεβάτι των γονιών είναι συχνά αλλά υπάρχουν λύσεις για να την αντιμετωπίσεις.

8 σημαντικά βήματα για να μεγαλώσουμε συναισθηματικά υγιή αγόρια
8 σημαντικά βήματα για να μεγαλώσουμε συναισθηματικά υγιή αγόρια

Πολλά αγόρια καθώς μεγαλώνουν και γίνονται άντρες μαθαίνουν πώς να είναι ανεξάρτητοι, σκληροί, αυταρχικοί

#shapegreece