Οξεία λαρυγγίτιδα στο παιδί: Ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση;

Δείχνει άρρωστο και έχει χαρακτηριστικό βήχα που μοιάζει με «σκύλο που γαβγίζει». Δες τι πρέπει να κάνεις.

24.09.2018

εχεις διαβασει

Η  οξεία λαρυγγίτιδα είναι ένα από τα πιο συχνά νοσήματα του ανώτερου αναπνευστικού κατά τα πέντε πρώτα χρόνια της ζωής. Είναι συνήθως αυτοιώμενη ιογενής λοίμωξη και τα συμπτώματα της διαρκούν λίγες ημέρες. Αυτό δεν σημαίνει ότι, σε λίγες ευτυχώς περιπτώσεις, δεν μπορούν να δημιουργηθούν προβλήματα. Το βασικό σε αυτή την περίπτωση είναι να μπορείς να αξιολογήσεις την κατάσταση και κυρίως να αποφύγεις τις οποιεσδήποτε ενέργειες πανικού.

7 τρόποι για να μπει το παιδί σε πρόγραμμα

Τι πρέπει να ξέρεις

  • Το κρυολόγημα και η γρίπη είναι οι συνηθέστερες αιτίες της οξείας λαρυγγίτιδας
  • Η λαρυγγίτιδα εμφανίζεται συνήθως το χειμώνα με μορφή επιδημίας, αλλά δεν σημαίνει ότι όποιος έρθει σε επαφή με άρρωστο με λαρυγγίτιδα θα αρρωστήσει και αυτός. Η πλειοψηφία των παιδιών που θα έρθει σε επαφή δεν θα αρρωστήσει.
  • Η οξεία λαρυγγίτιδα προκαλεί ήπια έως έντονη βραχνάδα, μερικές φορές ακόμα και αφωνία, δηλαδή δεν βγαίνει καθόλου φωνή, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να πονάει ο λάρυγγας, να υπάρχει δύσπνοια και ξηρός βήχας.

 

Τι πρέπει κάνεις

  • Τα μικρά βρέφη ή νήπια καλό είναι να τα παίρνουμε στην αγκαλιά μας με ήρεμες κινήσεις και να τα καθησυχάζουμε διότι το κλάμα επιδεινώνει τα συμπτώματα.
  • Ντύσε καλά το παιδί ή τυληξέ το ζεστά με μια κουβέρτα και βγάλε το στη βεράντα του σπιτιού ή άνοιξε διάπλατα το παράθυρο στο δωμάτιό του ώστε να πάρει φρέσκο αέρα.
  • Προσπάθησε να αυξήσεις την υγρασία στο χώρο. Μπορείς να το κάνεις με την τοποθέτηση μιάς κατσαρόλας με καυτό νερό κοντά στο παιδί.
  • Οπωσδήποτε να ενημερώσεις τον παιδίατρό σου και αυτός θα σου πει αν χρειάζεται να το δει για να το εξετάσει.
  • Στην οξεία λαρυγγίτιδα δεν χορηγούνται αντιβιοτικά, καθώς η νόσος οφείλεται σε ιούς.
  • Προσοχή όμως! Εάν η αναπνοή εξακολουθεί να είναι θωρυβώδης, εάν υπάρχουν σημεία δύσπνοιας ή εάν το παιδί έχει ψηλό πυρετό θα πρέπει άμεσα να ζητηθεί ιατρική βοήθεια.

Editor's Picks

Περισσότερα από Shape Mama

ωάριο τεχνητή γονιμοποίηση κρυοσυντήρηση
Κρυοσυντήρηση ωαρίων: Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή;

Πότε και ποιες γυναίκες πρέπει να φροντίσουν να κάνουν κρυοσυντήρηση ωαρίων ώστε να εξασφαλίσουν τη γονιμότητά τους στα επόμενα χρόνια;

Πρώτα Χριστούγεννα μετά το διαζύγιο: Οδηγός… επιβίωσης (και τα SOS tips για το παιδί)

Διάβασε τα tips των ειδικών για μια ομαλή μετάβαση στη νέα πραγματικότητα και πώς θα είναι τα πρώτα Χριστούγεννα μετά το διαζύγιο γιορτινά και ήρεμα για όλους σας.

Πώς διαμορφώνεται η επαφή του παιδιού με το βιβλίο σε κάθε στάδιο ανάπτυξής του
Πώς διαμορφώνεται η επαφή του παιδιού με το βιβλίο σε κάθε στάδιο ανάπτυξής του

Μέσα από τα βιβλία το παιδί έρχεται σε επαφή με ιστορίες, κάποιες πραγματικές, άλλες φανταστικές, τις συνδυάζει με εικόνες, με σκηνές και συναισθήματα από την καθημερινότητά του και έτσι τα διαχειρίζεται αποτελεσματικότερα

Ανάλυσέ Το | Αυτά είναι τα κατάλληλα παιχνίδια για την κάθε ηλικία
Αυτά είναι τα κατάλληλα παιχνίδια για κάθε ηλικία

Η Σάντυ Κουτσοσταματη αναλύει γιατί το παιχνίδι είναι καθοριστικό τόσο για τα παιδιά, όσο και για μας

Γλυκά και παιδιά: Τι να κάνεις αν ζητάει γλυκό, πόσο να δίνεις, πώς να αποφεύγεις τη ζάχαρη

Χριστούγεννα, γλυκά και παιδιά: Η ειδικός Δέσποινα Μαρσέλου μας φτιάχνει τους x-mas κανόνες για να τα βγάλουμε πέρα και να είναι και τα παιδιά χαρούμε κι εμείς ακόμα πιο χαρούμενοι. Τελικά, πόσα γλυκά πρέπει να φάνε τα παιδιά στις γιορτές;

#shapegreece