Γιατί οι ημέρες ξεκούρασης είναι σημαντικές για την προπόνησή σου;

Πριν πας στο επόμενο μάθημα γιόγκα, μάθε τα οφέλη της ξεκούρασης για την φυσική σου κατάσταση!

γυμναστικη_ξεκουραση Istock

Οι ημέρες ανάπαυσης είναι σαν το απαγορευμένο φρούτο της γυμναστικής: κάτι δελεαστικό που έχουμε δεσμευτεί να αποφύγουμε για να προστατεύσουμε την τέλεια ρουτίνα μας, να πετύχουμε τους στόχους μας ή να παραμείνουμε σε καλό δρόμο.

Στην πραγματικότητα, όμως, οι εβδομαδιαίες (ή δύο φορές την εβδομάδα) ημέρες ανάπαυσης είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να βελτιώσουμε την απόδοσή μας, το επίπεδο φυσικής κατάστασης και τη σχέση μας με την άσκηση.

Προτού, λοιπόν, ετοιμαστείς για το καθημερινό σου τρέξιμο, το μάθημα γιόγκα ή zumba, δες γιατί το να μείνεις σπίτι σήμερα και να ξεκουραστείς μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή.

Διάβασε επίσης: Η 10λεπτη ρουτίνα προπόνησης για να βάλεις τα θεμέλια που χρειάζεται το σώμα σου

Γιατί οι ημέρες ξεκούρασης είναι σημαντικές για την προπόνησή σου;

ξεκουραση_γυμναστικη
Istock

Οι ημέρες ανάπαυσης βελτιώνουν την απόδοσή σου

Όταν γυμνάζεσαι, ουσιαστικά δημιουργείς μικροσκοπικά ρήγματα στους μύες σου, έτσι ώστε να μπορούν να "επισκευαστούν" και να είναι πιο δυνατοί την επόμενη φορά. Ωστόσο, αν δεν δώσεις σε αυτούς τους μύες το χρόνο που χρειάζονται, απλώς θα δημιουργείς όλο και περισσότερα ρήγματα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε τραυματισμό και κακή απόδοση.

Οι μέρες ανάπαυσης σου δίνουν την ευκαιρία να φροντίσεις και να θρέψεις το σώμα σου

Προγραμματίζοντας μία ή δύο ημέρες ανάπαυσης κάθε εβδομάδα θα σου επιτρέψει να επικεντρωθείς στην ψυχική σου υγεία - εκτός από την σωματική-, να προετοιμάσεις τα υγιεινά γεύματά σου και να επιστρέψεις πιο ήρεμη και δυνατή στην ρουτίνα της προπόνησής σου.

Οι ημέρες ανάπαυσης βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου

Όταν ασκείσαι, το σώμα σου παράγει ορμόνες όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη. Σε λογικές ποσότητες, αυτές οι ορμόνες είναι εξαιρετικές, αλλά όταν το παρακάνεις ( δηλαδή δεν παίρνεις ημέρες ξεκούρασης), το σώμα σου τις υπερπαράγει και η υπερβολική ποσότητα αδρεναλίνης και κορτιζόλης μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη ή κακής ποιότητας ύπνο.

Οι μέρες ανάπαυσης σε κρατούν ενθουσιασμένη με τις προπονήσεις σου

Η βελτίωση της φυσικής κατάστασης είναι τρόπος ζωής, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει γραμμή τερματισμού ή τελικό σημείο. Αλλά όπως κάθε υγιής σχέση, έτσι και εδώ η απόσταση είναι καλή και απαραίτητη. Επιλέγοντας μια μέρα ξεκούρασης, αφήνεις στον εαυτό σου λίγο χρόνο για να εκτιμήσει το μάθημα, τον προπονητή και τον σκοπό.

Διάβασε επίσης: Τα μεγαλύτερα διατροφικά λάθη που κάνουν όσοι γυμνάζονται

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i