Με ποια σπορ μπορείς να ασχοληθείς μετά από αρθροπλαστική ισχίου;

Μετά από αρθροπλαστική ισχίου θα πρέπει να επιλέξεις το κατάλληλο άθλημα, που δεν επιβαρύνει τα ισχία σου, εξηγεί ο Χιώτης Ν. Ιωάννης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός Παιδοορθοπαιδικός, Αναπλ. Διευθυντής Γ’ Ορθοπαιδικής Κλινικής Νοσ. ΥΓΕΙΑ.

hips istock

Η μεγάλη διάδοση της άθλησης τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού σε εντατική ενασχόληση με κάποιο άθλημα, είτε πρόκειται για τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων, είτε για τένις είτε κάτι άλλο.

Παρά τα θετικά οφέλη του αθλητισμού, κάποιες φορές η ενασχόληση με κάποιο σπορ οδηγεί σε κάποιον τραυματισμό που ενδεχομένως να απαιτήσει χειρουργική αντιμετώπιση. Και ενώ η συντριπτική πλειοψηφία αθλητών και αθλούμενων επιθυμεί να επιστρέψει στις προπονήσεις της το συντομότερο δυνατόν, στην περίπτωση της αρθροπλαστικής ισχίου τα πράγματα δυστυχώς δεν είναι τόσο απλά.

Καταρχάς πρέπει να αποφεύγονται τα αθλήματα που ενδέχεται να οδηγήσουν σε πτώση, όπως πολεμικές τέχνες και ποδόσφαιρο. Οι ασθενείς καλύτερα να προτιμήσουν πιο ασφαλή αθλήματα, όπως γκολφ, ποδηλασία, πεζοπορία και κολύμβηση (όχι πρόσθιο). Επίσης, επιτρέπεται το τένις, αλλά καλύτερα οι ασθενείς να ξεκινήσουν με διπλό.

Εξαιρετική άσκηση αποτελεί το στατικό ποδήλατο, στο οποίο δεν ελλοχεύει ο κίνδυνος πτώσης, ενώ βοηθάει σημαντικά στην ενδυνάμωση των μυών γύρω από την άρθρωση που έχει αντικατασταθεί.

Στο γυμναστήριο οι ασθενείς θα πρέπει να εκτελούν μόνο τις ασκήσεις που τους έχει συστήσει ο γιατρός ή ο φυσικοθεραπευτής τους. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποφεύγονται τα καθίσματα, ειδικά τους πρώτους μήνες, και να συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα εκγύμνασης μόνο από ξεκάθαρη άδεια του θεράποντα ιατρού.

Το τρέξιμο παραμένει γκρίζα ζώνη. Αν και σύμφωνα με την παγκόσμια βιβλιογραφία, αρκετοί ασθενείς επανήλθαν δρομικά μετά από αρθροπλαστική ισχίου, η προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει ρητώς να απαγορεύεται. Σε κάθε περίπτωση, ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού σας.

Πότε είναι ασφαλές να επιστρέψω στο άθλημά μου

Οι ασθενείς θα πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό με συγκεκριμένες ασκήσεις που θα τους συστήσει ο γιατρός ή ο φυσικοθεραπευτής τους. Αυτές στοχεύουν στη βελτίωση της ευλυγισίας και της δύναμης των προσβεβλημένων μυών. Λίγες εβδομάδες μετά την επέμβαση, ο γιατρός μπορεί να τους συμβουλεύσει να αυξήσουν τη συχνότητα αυτών των ασκήσεων με στόχο την ομαλή επιστροφή στον αθλητισμό.

Γενικά για αθλήματα χαμηλής έντασης, οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν το πρώτο τρίμηνο μετά την επέμβαση. Η δε πλειοψηφία επιστρέφει στο άθλημά της 4-6 μήνες μετά την αρθροπλαστική ισχίου.

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες τον κο Χιώτη Ν. Ιωάννη, Ορθοπαιδικό Χειρουργό Παιδοορθοπαιδικό, Αναπλ. Διευθυντή Γ’ Ορθοπαιδικής Κλινικής Νοσ. ΥΓΕΙΑ, Επ. Συνεργάτη Ιατρικής Σχολής Αθηνών - Έδρα Ανατομίας, Πιστοποιημένο Χειρουργό στη χρήση του Ρομποτικού ΜΑΚΟ.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i