Χωρίς τρέξιμο: Υπάρχει και καλύτερος τρόπος να χάσεις κιλά

Δεν είσαι fun του τρεξίματος; Σου έχουμε καλά νέα για να χάσεις κιλά, σύμφωνα με νέα μελέτη.

running istock

Αν το να ξυπνάς το πρωί και να αφήνεις το ζεστό σου κρεβάτι για να πας για τρέξιμο σου είναι αρκετά δύσκολο, σου έχουμε καλά νέα. Μελέτη έδειξε ότι το να προσπαθείς να χάσεις κιλά και να αυξήσεις την αντοχή σου μόνο με το τρέξιμο, δεν είναι ο καλύτερος τρόπος.

Όπως έχεις παρατηρήσει η δημοτικότητα των run clubs τα τελευταία χρόνια έχει εκτοξευτεί, έχοντας αρκετούς funs που πιστεύουν ότι το τρέξιμο τους βοηθά να διατηρήσουν το βάρους τους και να ζήσουν περισσότερο. Η νέα μελέτη όμως τα αλλάζει όλα.

Πώς δε θα πάρεις πίσω τα κιλά που έχασες

Τα ευρήματα της μελέτης

Η άποψη ότι η συχνή αερόβια άσκηση αποτρέπει τη σαρκοπενική παχυσαρκία (ν παχυσαρκία που χαρακτηρίζεται από μειωμένη μάζα αλλά και λειτουργικότητα των σκελετικών μυών) δεν είναι καθόλου νέα, η συγκεκριμένη όμως μελέτη διαπίστωσε ότι όσα πίστευες τόσα χρόνια για το ποιο είδος άσκησης είναι καλύτερο για την απώλεια βάρους είναι λανθασμένη.

Με άλλα λόγια, το να κάνεις focus στην αερόβια, θεωρώντας ως ένα αποτελεσματικό τρόπο για να κάψεις θερμίδες και να αυξήσεις την αντοχή σου ίσως τελικά να μην είναι η πιο αποτελεσματική ή υγιής μέθοδος απώλειας βάρους καθώς μεγαλώνεις.

Σύμφωνα με ερευνητές στη Φινλανδία, ενώ οι δια βίου δρομείς αποδίδουν τη σταθερή διαχείριση του βάρους τους στην πειθαρχία τους στον στίβο, οι αθλητές διαφορετικής κατηγορίας έδειξαν μεγαλύτερες δυνατότητες απώλειας βάρους στην προπόνηση ενδυνάμωσης (με βάρη).

Η μελέτη εξέτασε τον αντίκτυπο των διαφορετικών μεθόδων προπόνησης κατά τη διάρκεια της ζωής ενάντια στις φυσικές φυσιολογικές επιπτώσεις της γήρανσης, όπως η επαναφορά του μεταβολισμού του σώματος για τη διατήρηση των αποθεμάτων λίπους (μια εξελικτική διαδικασία για την πρόληψη της ασιτίας).

Συγκρίνοντας τη σωματική σύνθεση των τακτικών δρομέων, των αθλητών δύναμης και των ατόμων που συμμετείχαν σε ελάχιστη έως καθόλου φυσική δραστηριότητα, οι ερευνητές ανέλυσαν τη λιπώδη μάζα, τη μυϊκή δύναμη και τον επιπολασμό της παχυσαρκίας κάθε ομάδας σε διάφορα διαστήματα ηλικίας.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα της μελέτης

Όπως λένε οι ερευνητές, η ποικιλία είναι το μυστικό. Έτσι και στην αθλητική σου ζωή είναι το κλειδί για να διατηρήσεις μια υγιή μυϊκή μάζα και λίπος καθώς μεγαλώνεις.

Η έρευνα έδειξε αναπόφευκτες αλλαγές στη σύνθεση του σώματος ως αποτέλεσμα της γήρανσης, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ακόμη και τα πιο υγιή άτομα πρέπει να ενσωματώσουν μια ποικιλία ασκήσεων στο πρόγραμμά τους για να επιτύχουν τη βέλτιστη υγεία και σε μεγαλύτερη ηλικία.

Έτσι, αν είσαι από αυτές που τρέχουν με στόχο να χάσουν βάρος, ίσως είναι καιρός να εντάξεις στο εβδομαδιαίο fitness πρόγραμμα σου ασκήσεις ενδυνάμωσης, αντοχής και μαθήματα Reformer Pilates. Επίσης μην ξεχνάς να διατηρείς τις σωστές διατροφικές συνήθειες και να τρως από όλες τις ομάδες τροφών.

Δες και αυτό: Δίαιτα 5-8-88: Ο νέος τρόπος για να χάσεις εύκολα τα παραπανίσια κιλά

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i