Κάνε τη φυσική δραστηριότητα σύμμαχο του ανοσοποιητικού σου

Ο χειμώνας με τις ιώσεις του είναι εδώ και η επιστήμη είναι σαφής: Η φυσική δραστηριότητα είναι σύμμαχος του ανοσοποιητικού σου.

γυμναστική στο σπίτι

Η άσκηση θα γίνει η ασπίδα προστασίας σου, καθώς αναζωογονεί όχι μόνο το σώμα σου, αλλά και το δέρμα σου και το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Με άλλα λόγια, εσύ θα ιδρώνεις και το σώμα σου θα γίνεται πιο ανθεκτικό μακροπρόθεσμα. Να πώς δρα: Τη στιγμή που αρχίζεις να ασκείσαι το σώμα σου ξεκινά να παίζει το ρόλο του οχήματος που μεταφέρει σημαντικά βιοχημικά μηνύματα από το ένα κύτταρο στο άλλο. Ο εγκέφαλός σου τότε αντιλαμβάνεται την άσκηση ως κάτι στρεσογόνο και σε βάζει σε μια κατάσταση «φυγής ή μάχης».

Κατά τη διαδικασία αυτή είναι που παράγονται οι ορμόνες του στρες, η επινεφρίνη και η κορτιζόλη. «Οι δύο αυτές δράσεις ενεργοποιούν την ανοσοεπιτήρηση, την επιφυλακή του ανοσοποιητικού, κινητοποιώντας τα ανοσοκύτταρα στο αίμα, στη λέμφη και στους ιστούς, αυξάνοντας την πιθανότητα να έρθουν σε επαφή με παθογόνα» τονίζει ο Jeffrey Woods, PhD, καθηγητής Κινησιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις και συνεργάτης του American College of Sports Medicine. Αυτή η αποστολή «αναζήτησης και καταστροφής» παθογόνων είναι μέρος της έμφυτης ή ενδογενούς ανοσίας του σώματος.

Δίκτυο ασφαλείας

Μια άλλη μορφή του αμυντικού συστήματος του σώματός σου είναι το προσαρμοστικό ή επίκτητο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό περιλαμβάνει τα πλέον εξειδικευμένα κύτταρα, όπως τα Τ-κύτταρα, τα οποία ανιχνεύουν εκείνα που έχουν μολυνθεί. «Η τακτική διά βίου άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς αριθμού νεαρών Τ-κυττάρων ενώ εμείς μεγαλώνουμε» επισημαίνει ο James Turner, PhD, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Bath στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος ασχολείται συνδυαστικά με τη μελέτη της άσκησης και της ανοσίας. Αν η άσκηση αποτελεί αγαπημένο σου χόμπι, αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της έμφυτης ανοσίας σου. Τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης πάνω στους κυτταρικούς αμυντικούς μηχανισμούς και στην κυτταρική μακροζωία έδειξαν ότι οι συστηματικές προπονήσεις ποδηλασίας για 10 εβδομάδες αύξησαν σημαντικά τον αριθμό των δύο βασικών κυττάρων που καταπολεμούν τη φλεγμονή.

Κατάλληλη δοσολογία

Σε νεότερη έρευνα του Turner και του συναδέλφου του John Campbell, PhD., διαπιστώθηκε ότι η σταθερή υψηλής έντασης προπόνηση είναι εξίσου καλή για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού σου συστήματος. Η επιλογή, επομένως, ανήκει σ’ εσένα προκειμένου να βρεις την άσκηση που σε ευχαριστεί και θα γίνει συγχρόνως η άμυνά σου. «Αν μελετήσεις τα στοιχεία, οι άνθρωποι που γενικώς γυμνάζονται περισσότερο παρουσιάζουν λιγότερες λοιμώξεις, ενώ έχουν και χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων» σημειώνει ο Campbell. Στην πραγματικότητα, στη μελέτη που έλεγξε ένα γκρουπ ποδηλατών βρέθηκε ότι οι ασκούμενοι, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες διαφορετικών εντάσεων, είχαν πάνω-κάτω παρόμοια βελτίωση στο ανοσοποιητικό τους. Η ομάδα μέτριας έντασης έκανε πετάλι σταθερά για πέντε προπονήσεις την εβδομάδα, ενώ το γκρουπ που έκανε υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση ακολούθησε πρόγραμμα spinning τρεις φορές την εβδομάδα, με ενδιάμεσο χρόνο ξεκούρασης από 15 έως 60 δευτερόλεπτα.

Ο fitness στόχος σου για δυνατό ανοσοποιητικό

«Να φτάσεις το επίπεδο που συνιστούν οι διεθνείς οδηγίες» λέει ο Turner, δηλαδή 150 λεπτά μέτρια άσκηση ή 75 λεπτά έντονη ένταση την εβδομάδα. «Αλλά αν τα καταφέρεις ακόμα καλύτερα –διπλασιάζοντας ή και τριπλασιάζοντας το χρόνο της εκγύμνασής σου καθώς συνεχίζεις να ασκείσαι συστηματικά–, αυτό μόνο επιβλαβές δε θα είναι για το ανοσοποιητικό σου σύστημα» συμπληρώνει. Είτε επιλέξεις ένα έντονο πρόγραμμα είτε κάνεις ένα συνδυασμό έπειτα από συζήτηση με το γυμναστή σου, ο Turner τονίζει ότι πρέπει να φροντίσεις εξίσου κι άλλους παράγοντες που θα χτίσουν το ανοσοποιητικό σου, πέρα από τις προπονήσεις: Με άλλα λόγια, επαρκής ύπνος, καλή διατροφή, αποφυγή ατόμων με μεταδοτική ασθένεια και διατήρηση καλής υγιεινής.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i