4 ασκήσεις stretching που ανακουφίζουν τον πόνο της ορθοστασίας

Η παρατεταμένη ορθοστασία μπορεί να αποβεί μοιραία στο τέλος της ημέρας.

stretcing iStock

Όταν στέκεσαι όρθια όλη μέρα, είναι λογικό κάθε βήμα να μοιάζει επώδυνο. Πολλές εργασίες όμως το απαιτούν και μάλιστα σε καθημερινή βάση. Από τον πόνο στις κνήμες, μέχρι τα πρησμένα πέλματα και τους δύσκαμπτους ώμους, η παρατεταμένη ορθοστασία, χωρίς περπάτημα συχνά, έχει σοβαρό αντίκτυπο σε όλο το σώμα αλλά και την κινητικότητα σου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό συμβαίνει καθώς η διατήρηση μιας όρθιας θέσης μειώνει τη ροή του αίματος στους μύες των ποδιών, της πλάτης και του λαιμού, οδηγώντας σε κόπωση και δυσφορία. Η ορθοστασία επιβαρύνει επίσης τις αρθρώσεις, δημιουργώντας προβλήματα στους τένοντες και τις αρθρώσεις.

Επειδή όμως είναι δύσκολο έως αδύνατο να αλλάξεις τις εργασιακές σου συνθήκες, αλλά και ούτε μπορείς να συνεχίσεις με τον πόνο, οι παρακάτω διατάσεις και ασκήσεις κινητικότητας είναι η ιδανική λύση για να προσθέσεις στην καθημερινή σου fitness ρουτίνα. Εξασκώντας τακτικά το σώμα σου, αποκτάς μεγαλύτερη ευελιξία στις κινήσεις σου, ενώ ταυτόχρονα απαλλάσσεσαι από τον πόνο.

1. Διάταση καμπτήρα ισχίου με πλάγια κλίση

Στάσου όρθια με τον πυρήνα καλά σφιγμένο και τους ώμους προς τα κάτω. Βγάλε το δεξί πόδι (πολύ) μπροστά και λύγισε τα γόνατα σου, όσο ώστε το άλλο γόνατο να ακουμπάει στο έδαφος. Χαμήλωσε ελαφρά την λεκάνη σου προς τα κάτω, όσο περισσότερο μπορείς. Σήκωσε το αριστερό χέρι και φέρε το πάνω από το κεφάλι με ελαφριά κλίση προς τα δεξιά. Μείνε για 5 δευτερόλεπτα. Μετά από 10 επαναλήψεις, επανέλαβε από την αντίθετη πλευρά.

2. Child's Pose με τρεις παραλλαγές

Γονάτισε στο πάτωμα με τα πέλματα προς τα πάνω. Πάρε μια βαθιά εισπνοή κάνε μια παύση και κατά την εκπνοή χαμήλωσε τον κορμό προς το πάτωμα ενώ απλώνεις τα χέρια σου προς τα μπροστά. Χαλάρωσε τους ώμους προς τα κάτω και χαμήλωσε το μέτωπο στο πάτωμα. Μείνε σε αυτή την στάση για 30 με 60 δευτερόλεπτα. Επίστρεψε στην αρχική θέση και επανέλαβε προς την αριστερή πλευρά. Μείνε για 30 με 60 δευτερόλεπτα και μετά επανέλαβε το ίδιο και από την δεξιά.

3. Hamstring Stretch

Στάσου με τα πόδια πιο ανοιχτά από το πλάτος των γοφών και τις φτέρνες γερά στο πάτωμα. Άπλωσε τα χέρια προς τα πλάγια και με το ένα χέρι κάθε φορά φτάσε το αντίθετο πόδι, ενώ τα γόνατά παραμένουν ίσια. Σταμάτησε για λίγο και συνέχισε με την αντίθετη πλευρά.

4. Πλαϊνές διατάσεις με τέντωμα θώρακα

Ξεκίνα σε καθιστή θέση με τα δύο γόνατα λυγισμένα. Χαμήλωσε τον κορμό στο πάτωμα και περίστρεψε και τα δύο γόνατα προς τη μία πλευρά. Κράτησε τον κορμό δυνατό στο έδαφος. Σταμάτα για λίγο και επανέφερε τα πόδια στο κέντρο. Επανάλαβε στην αντίθετη πλευρά.

3 ασκήσεις για να ανακουφίσεις τους γοφούς σου μετά από μια πολύωρη καθιστική εργασία

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i