Επτά (πρακτικά) tips για να παραμείνεις fit την περίοδο των γιορτών

Διατηρώντας άψογη την σιλουέτα σου.

'Future me' project iStock

Παρόλο που τα Χριστούγεννα όσο πλησιάζουν μετατρέπονται στην πιο αγαπημένη εποχή του χρόνου, με τους περισσότερους να απολαμβάνουν στο έπακρο την περίοδο αυτή, μετά το πέρας των γιορτινών ημερών η "αγάπη" και η "απόλαυση" χάνονται απότομα, μετανιώνοντας τελικά για κάθε μια από τις προηγούμενες ημέρες. Η ξαφνική αυτή αποστροφή οφείλεται συχνά στο συναίσθημα που συνοδεύει την επιστροφή στην καθημερινή ρουτίνα. Επιστροφή στο γραφείο, στις υποχρεώσεις, στην ισορροπημένη διατροφή και στο γυμναστήριο. Τα "χτυπήματα" μοιάζουν πολλά και επώδυνα, ωστόσο με την κατάλληλη προετοιμασία από πριν ίσως αποφύγεις μερικά.

Για να μην τα πολυλογούμε, φέτος τα Χριστούγεννα ίσως είναι μια καλή ευκαιρία να ΜΗΝ βγεις από την fitness ρουτίνα σου, ώστε να μην σου φανεί δυσβάσταχτη η επιστροφή. Για να σε προλάβω, αυτό δεν σημαίνει ότι θα χρειαστεί να στερηθείς οποιαδήποτε λαχταριστή χριστουγεννιάτικη λιχουδιά βρεθεί μπροστά σου, ούτε επίσης πως θα πρέπει να αλλάξεις χρονιά πάνω σε κάποιο ελλειπτικό. Με τα παρακάτω μικρά και πρακτικά βήματα θα διατηρήσεις άψογη την σιλουέτα σου καθώς και την φυσική σου κατάσταση, τόσο κατά την διάρκεια, όσο και μετά την εορταστική περίοδο.

1.  Φάε πριν την έξοδο

Όταν επιλέγεις να τρως στο σπίτι είναι πιθανότερο να καταναλώσεις πολύ λιγότερες θερμίδες, εφόσον έχεις ετοιμάσει εσύ το γεύμα, καθώς γνωρίζεις τα ακριβή υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί. Η τακτική αυτή σε αποτρέπει επίσης να φας υπερβολικά είτε είσαι καλεσμένη σε δείπνο, είτε απλώς βγαίνεις έξω για ποτό.

2. Μην παραλείπεις γεύματα

Και ειδικά το πρωινό! Όταν παραλείπεις γεύματα και βρίσκεται εκτός σπιτιού, σίγουρα θα υποκύψεις στο έντονο συναίσθημα της πείνας, καταναλώνοντας ό,τι βρεις μπροστά σου. Βέβαια υπάρχει και η περίπτωση να φας περισσότερο από όσο χρειάζεσαι. Και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα θα είναι επιβαρυντικό για την σιλουέτα σου.

3. Φάε λιγότερο, περισσότερες φορές μέσα στην μέρα

Αντί, λοιπόν, να κρατάς το στομάχι σου άδειο πολλές ώρες περιμένοντας το μεγάλο γεύμα, καλύτερα να υποκύψεις στον πειρασμό μικρότερων υγιεινών σνακ, τα οποία θα περιορίσουν το έντονο αίσθημα της πείνας. Έτσι αποφεύγεις το ενδεχόμενο της υπερκατανάλωσης σε ένα εορταστικό δείπνο, γεμάτο λιχουδιές με περιττές θερμίδες.

4. Πιες περισσότερο νερό

Εκτός από ενυδάτωση, το νερό προσφέρει στο σώμα το αίσθημα της πληρότητας. Καταναλώνοντας επίσης περισσότερο νερό είναι πιθανό να αποτρέψεις ένα ενδεχόμενο hangover σε περίπτωση που το παρακάνεις με το αλκοόλ.

5. Μείνε ενεργητική

Το πιο απλό πράγμα που έχεις να κάνεις για να παραμείνεις ενεργητική και την περίοδο των γιορτών είναι να μην εγκαταλείψεις το πρόγραμμα των προπονήσεων σου. Συνέχισε να διατηρείς την fitness ρουτίνα που έχεις χτίσει εδώ και μήνες, διαφοροποιώντας ίσως την διάρκεια ή τις ασκήσεις.

6. Μην ξεχνάς τις ασκήσεις δύναμης

Οι ασκήσεις με βάρη ως γνωστόν καίνε σημαντικό αριθμό θερμίδων, ενώ ενισχύουν δυναμικά τους μύες. Απέφυγε λοιπόν να κάνεις μόνο ασκήσεις cardio για πιο "ήπιες" προπονήσεις μετά το γιορτινό δείπνο, για να διατηρήσεις άψογη την σιλουέτα σου.

7. Δώσε προτεραιότητα στις προπονήσεις σου

Καλύτερα να αφήσεις στην άκρη δικαιολογίες του τύπου "δεν προλαβαίνω γιατί έχω χίλιες δυο ετοιμασίες για το ρεβεγιόν" και να συνεχίσεις να γυμνάζεσαι δυναμικά και με το ίδιο σθένος. Αν χρειαστεί ξεκίνα την ημέρα σου λίγο νωρίτερα ώστε να προλάβεις να τρέξεις μερικά λεπτά και να εκτελέσεις κάποια βασικά σετ ασκήσεων, πριν βγεις στην αγορά για τα δώρα του Άγιου Βασίλη.

Διάβασε επίσης: Και γιορτινές και υγιεινές! 7 σαλάτες για τα Χριστούγεννα που παίρνουν την έγκριση του διατροφολόγου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i