Τρεις ασκήσεις για δυνατό κορμό και σμιλευμένους κοιλιακούς

Γιατί είναι σημαντικό να γυμνάζεις ξεχωριστά τον "πυρήνα" του σώματος σου;

ραχιαίοι μύες iStock

Ο "πυρήνας" του σώματος μας αποτελείται από διάφορες μυικές ομάδες, απαραίτητες για την στήριξη της σπονδυλικής στήλης και της λεκάνης. Πολλές όμως ασκήσεις και προγράμματα γυμναστικής συχνά αφήνουν απέξω την ενδυνάμωση των εν λόγω περιοχών, με αποτέλεσμα ο κεντρικός κορμός του σώματος μας να παραμένει αδύναμος. Η κατάσταση αυτή συνοδεύεται από μια σειρά προβλημάτων, αφού ενδυναμωμένος κορμός σημαίνει καλύτερη ισορροπία, μεγαλύτερο εύρος και ευκολία στην κίνηση, πρόληψη διάφορων τραυματισμών.

Η σημασία ενός ενδυναμωμένου πυρήνα είναι εξαιρετικά σημαντική για όλους τους προαναφερθείς λόγους, για αυτό και πρέπει να εκτελείς συστηματικά ασκήσεις ή και ολόκληρα workouts που στοχεύουν στην συγκεκριμένη περιοχή. Ένα ακόμα όφελος από την συστηματική εκγύμναση του κορμού είναι και η ταυτόχρονη σμίλευση των άνω και κάτω κοιλιακών, όπως επίσης και των γλουτών ακολουθώντας ασκήσεις, σαν τις παρακάτω:

1. Άσκηση με βάρος

Ξάπλωσε σε ένα χαλάκι γιόγκα με τα χέρια και τα πόδια τεντωμένα σε ευθεία. Κρατώντας έναν δίσκο βάρους (έως 2 κιλά) ή έναν αλτήρα σε κάθε χέρι, τέντωσε τα χέρια μπροστά και πάνω από το κεφάλι, όσο τα πόδια σου βρίσκονται σηκωμένα πάνω από το έδαφος. Σήκωσε τον κορμό σου προς τα πάνω, σαν να κάνεις κοιλιακούς και λύγισε ταυτόχρονα να γόνατα σου προς το στήθος, ακουμπώντας τις μύτες των πελμάτων στο έδαφος. Κάνε 3 σετ των 15 επαναλήψεων.

2. Άσκηση ανάποδη βάρκα

Θα χρειαστείς μια μπάλα πιλάτες και δύο αλτήρες. Ισορροπώντας πάνω από το έδαφος, με τα χέρια να στηρίζονται στους αλτήρες και τα πόδια τεντωμένα πάνω στην μπάλα για πιλάτες, λύγισε τον κορμό σου προς το στήθος, μετακινώντας ελαφρώς την φουσκωτή μπάλα. Καθώς επιστρέφεις στην αρχική θέση, κάνε μια βαθιά βουτιά με το στήθος προς τους αλτήρες, λυγίζοντας τους αγκώνες. Κάνε 3 σετ των 15 επαναλήψεων.

3. Ραχιαίοι με βάρος

Ξάπλωσε μπρούμυτα στο έδαφος τοποθετώντας προαιρετικά έναν μικρό δίσκο βάρους πάνω στην πλάτη σου, τον οποίο θα στηρίζεις κυρίως με τα χέρια σου αφού θα τον κρατάς. Σφίξε κορμό και εκτέλεσε τους κλασσικούς ραχιαίους, ανασηκώνοντας ταυτόχρονα το πάνω και το κάτω μέρος του σώματος σου. Ολοκλήρωσε 3 σετ των 20 επαναλήψεων.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Shona Vertue (@shona_vertue)

Διάβασε επίσης: Εφτά επικίνδυνες ασκήσεις και οι ασφαλείς παραλλαγές τους

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i